REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 martie 2018)

Au fost aprobate cheltuielile pentru reparația drumurilor naționale

Cabinetul de miniştri a aprobat Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naţionale pentru anul 2018 şi Programul de reparaţie periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale şi străzi. Conform Programului, pentru drumurile publice naționale sînt prevăzute 972,4 milioane de lei. Cea mai mare parte din această sumă - 822,8 milioane de lei - vor fi direcționați pentru întreținerea drumurilor, reparațiile curente, precum și lucrările necesare pentru asigurarea securităţii circulaţiei rutiere. Totodată, 149,5 milioane de lei vor fi alocați pentru reconstrucţia drumurilor publice naţionale şi a construcţiilor inginereşti. Finanțarea lucrărilor de renovare a drumurilor publice naționale se va efectua din contul mijloacelor Fondului rutier, iar reparația periodică a drumurilor naționale, locale, comunale și străzi - din contul Bugetului de stat.

 

Vama a raportat încasări de peste 300 mil. de lei

Pe parcursul săptămînii trecute veniturile încasate la Bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 304,1 mil. lei, fiind perfectate per total 7 914 de declarații vamale. În aceiași perioadă au fost constatate 79 de tentative de încălcare a legislației vamale, care sînt cercetate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal în vederea stabilirii circumstanțelor și întreprinderii măsurilor legale ce se impun. Totodată au fost întocmite 25 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 61 695 lei. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 81 690 de traversări. În continuare, cele mai mari valori de trafic sînt consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămîn a fi Leușeni și Sculeni, cu 16 563 și, respectiv, 13 292 de traversări.

 

R. Moldova și Principatul Liechtenstein își propun cooperare bilaterală

Prim-ministrul Pavel Filip și prim-ministrul Principatului Liechtenstein, Adrian Hasler, au exprimat interesul pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău. Adrian Hasler se află într-o vizită la Chișinău în perioada 12-13 martie. Oficialii au constatat o dinamică pozitivă a dialogului politic dintre state. În mod special, a fost evidențiată activitatea în R. Moldova a Agenției de Dezvoltare din Liechtenstein (LED). Prim-ministrul Principatului Liechtenstein, Adrian Hasler a confirmat disponibilitatea de a împărtăși experiența în domeniul formării profesionale, care asigură fundamentul creșterii economice, sporește numărul de specialiști calificați și reduce numărul de șomeri printre tineri. „Agenția pentru Dezvoltare a Principatului Liechtenstein are trei birouri de coordonare în toată lumea și unul dintre aceste birouri se află la Chișinău”, fapt ce denotă relația specială dintre țări, a accentuat oficialul.

 

Alegerile locale în Chișinău și Bălți vor avea loc la 20 mai

Alegerile locale noi în Chișinău și Bălți vor avea loc la 20 mai, potrivit unei decizii aprobate luni, 12 martie, de către Comisia Electorală Centrală (CEC). Hotărîrile au fost aprobate în unanimitate de membrii CEC. Totodată, Comisia a decis că pentru organizarea alegerilor va fi nevoie de 22,5 mil. de lei, bani care nu au fost planificați în bugetul de stat. Primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, și-a depus demisia la 13 februarie. Cu trei zile mai tîrziu, a demisionat și primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

 

CEC a respins inițiativa pentru desfășurarea referendumului de anulare a votului mixt

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins luni, 12 martie, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ privind anularea sistemului de vot mixt. Președintele CEC, Alina Russu, a specificat că „cererea a fost respinsă din cauza că referendumul nu poate fi organizat cu mai puțin de un an pînă la organizarea alegerilor parlamentare, care urmează să se desfășoare anul curent”. În cadrul ședinței, un reprezentant al societății civile a menționat că „decizia CEC este una antidemocratică și contrară voinței cetățenilor, iar motivele expuse reprezintă doar niște pretexte”.