REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 mai 2019)

Echipa MAEIE a participat la „Orășelul European” 2019

Ministerul afacerilor externe, împreună cu alte instituții de stat a participat la "Orăşelul European", evenimentul public anual organizat de Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău cu ocazia Zilei Europei, desfășurat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. Ediția 2019 a „Orășelului European" a fost una specială, deoarece a celebrat cîteva aniversări semnificative: 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, din care face parte și R. Moldova, 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere RM-UE și 5 ani de la intrarea în vigoare a regimului de călătorii fără vize în Uniunea Europeană.

 

Premierul Pavel Filip întreprinde o vizită la Bruxelles

Prim-ministrul Pavel Filip întreprinde, în perioada 13-14 mai curent, o vizită la Bruxelles, unde va participa la evenimentele consacrate celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic (PaE). Premierul va rosti un discurs în cadrul Conferinței de Nivel Înalt dedicată aniversării a 10-a de la lansarea PaE, precum și va participa la cina festivă oferită de președintele Consiliului European, Donald Tusk. De asemenea, prim-ministrul va avea și o serie de întrevederi bilaterale cu înalți oficiali europeni, șefi de stat și de guvern.

 

Cu peste doi metri va creşte nivelul apei în Prut, pe sectorul Ungheni-Giurgiuleşti

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare care indică creşterea nivelului apei în rîul Prut, între localităţile Ungheni şi Giurgiuleşti. Centrul hidrologic avertizează că în intervalul 11-25 mai se va produce propagarea undei de viitură, iar pe sectorul Ungheni-Giurgiuleşti al rîului Prut nivelul apei va creşte cu 2-2,7 metri. Conform hidrologilor, în locuri joase apa va ieși în luncă.

 

Chișinăul dezaprobă acțiuni unilaterale în procesul de reglementare transnistreană

În procesul de reglementare transnistreană nu trebuie admisă nicio acțiune unilaterală care vine să obstrucționeze lucrurile făcute pentru cetățenii. Declarația a fost făcută la Chișinău de vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic după întrevederea cu Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini. Lesnic a adăugat că Chișinăul pledează în continuare pentru un dialog constructiv și constant care să asigure continuarea rezultatelor obținute. Frattini a declarat că este important ca beneficiile discuțiilor dintre părțile implicate în procesul de reglementare transnistreană să fie resimțite de oamenii de rînd.

 

În R. Moldova ar putea fi creat un laborator modern pentru devirusarea culturilor horticole

Ministrul agriculturii Nicolae Ciubuc împreună cu reprezentanții Institutului Științifico–Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, precum și producătorii autohtoni de material săditor pomicol din țară, au discutat despre necesitatea creării unui nou laborator de virusologie modern pentru devirusarea culturilor horticole. Cei prezenți au propus modificarea modului de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și aprobarea Normei privind producerea, controlul, certificarea și comercializarea materialului de înmulțire și de plante fructifer, pentru a stimula investițiile în producerea materialului săditor de calitate.