REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 iunie 2019)

La Chișinău a avut loc o festivitate dedicată Zilei Academiei de Științe

O festivitate dedicată Zilei Academiei de Științe a Moldovei a avut loc miercuri, 12 iunie, la această instituție. Președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu a menționat că instituția pe care o conduce a avut perioade mai înfloritoare, precum și perioade mai dificile, accentuînd că ea a adus un aport foarte sustenabil la dezvoltarea științei în R. Moldova: au fost create școli științifice, s-au deschis direcții noi în cercetarea științifică, au fost pregătite cadre de înaltă calificare. În prezent, Academia de Științe a Moldovei are în componența sa 78 de membri, inclusiv 49 de membri titulari și 29 de membri corespondenți, precum și 54 de membri de onoare.

 

Igor Dodon avut o întrevedere de lucru cu Oleg Vasnețov

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Șeful statului a adresat felicitări diplomatului cu ocazia sărbătorii naționale – Ziua Rusiei – și a transmis un mesaj de felicitare Președintelui FR, Vladimir Putin. Igor Dodon l-a asigurat pe Vasnețov de faptul că administrația prezidențială va depune eforturi pentru consolidarea parteneriatului strategic cu Rusia. În continuarea dialogului, Președintele a discutat cu Ambasadorul rus despre ultimele evenimente politice interne.

 

Zinaida Greceanîi s-a întîlnit cu ambasadorul SUA

Președintele Parlamentului RM, președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, miercuri, 12 iunie, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. În cadrul întrevederii, spicherul a menționat că transmiterea pașnică a puterii este soluția pentru situația dificilă din țară. Potrivit lui Greceanîi, Parlamentul este funcțional, au fost alese organele de conducere și de lucru ale Legislativului. A fost investit noul Guvern și numit Secretarul general al Parlamentului. La rîndul său, Ambasadorul SUA la Chișinău Dereck J. Hogan a apreciat că funcționalitatea parlamentului și a Secretariatului Legislativului este asigurată.

 

Moneda europeană se va scumpi nesemnificativ

Moneda europeană se va scumpi joi, 13 iunie, cu șase bani. Banca Naţională a Moldovei a anunţat un curs de 20.52 lei pentru un euro. Şi dolarul american cîștigă teren în fața monedei naționale și ajunge la cotaţia de 18 lei și 12 bani. Leul românesc se va ieftini şi va costa 4 lei și 34 de bani, cu un ban mai puţin decît la începutul săptămînii curente. Cotațiile stabilite de BNM pentru hrivna ucraineană și rubla rusească vor rămîne aproape neschimbate. Astfel, rubla va costa 28 de bani, iar hrivna va rămîne la valoarea de 68 de bani.

 

R. Moldova a aprobat o foaie de parcurs pentru prevenirea pierderilor alimentare

Mai multe instituţii de stat şi reprezentanţi ai sectorului privat au aprobat o foaie de parcurs pentru prevenirea pierderilor și a risipei alimentare în R. Moldova. Documentul a fost validat miercuri, 12 iunie, în cadrul unui atelier, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO). În cadrul atelierului, FAO a prezentat o evaluare a proporţiilor, cauzelor și a impactului pierderilor și risipei alimentare în ţara noastră.

 

În capitală, cît și în raioanele Bălți, Cahul și Comrat, vor fi instalate corturi anticaniculă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI instalează începînd cu ziua de joi, 13 iunie, corturile anticaniculă. Punctele de reabilitare urmează a fi amenajate în cele cinci sectoare ale municipiului Chișinău, dar și în raioanele Bălți, Cahul și Comrat. Corturile anticaniculă vor lucra zilnic de la ora 11:00 pînă la 18:00. În capitală acestea pot fi vizitate de oameni pe următoarele adrese: sectorul Botanica în apropiere de Centrul Comercial „1000 de Mărunțușuri”, sectorul Centru în prejma „Pieții Centrale”, sectorul Rîșcani în apropierea „Pieții Matei Basarab”, sectorul Ciocana pe strada Ginta Latina nr.18 și sectorul Buiucani pe strada Calea Ieșilor nr.1.