REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 ianuarie 2021)

Cererile pentru susținerea examenului național de bacalaureat pot fi depuse în perioada 10 ianuarie - 15 februarie

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de comun cu Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare anunță că, în perioada 10 ianuarie - 15 februarie 2021 pot fi depuse cererile pentru susținerea examenului național de bacalaureat, în regim de externat, sesiunea 2021. Modelul de cerere pentru înscrierea la examenul național de bacalaureat precum și conținutul dosarului pot fi găsite pe pagina web a Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 476 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore în R. Moldova au fost procesate 3026 de teste, fiind confirmate 476 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 150 138 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 30 sînt lucrători medicali: medici - 13, asistenți medicali - 9, personal auxiliar - 8. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sînt internați 2492 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 220 în stare extrem de gravă (44 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

În luna decembrie 2020 inflația anuală a fost de 0,39 la sută

Biroul Naţional de Statistică (BNS) a informat că în luna decembrie 2020 inflaţia anuală a constituit 0,39%. BNS a făcut publice datele referitoare la evouția prețurilor pentru finele anului 2020, astfel s-a constatat că inflaţia anuală a constituit 0,39%,inclusiv la produse alimentare 1,66%, mărfuri nealimentare (-0,49%) și servicii prestate populaţiei (-0,30%). Statisticienii afirmă că preţurile medii de consum în luna decembrie faţă de luna noiembrie 2020 au crescut cu 0,32%. Creșterea preţurilor medii de consum a fost determinată de creșterea preţurilor la produse alimentare cu 0,51 la sută și la mărfurile nealimentare cu 0,37.

 

Primăria municipiului Chișinău aplică în 2021 un meniu unic pentru hrana copiilor de grădiniță

Primăria municipiului Chișinău informează că de la începutul anului curent, în grădinițele din capitală este aplicat meniul unic pentru alimentația copiilor. Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, aplicarea meniului unic în grădinițe va contribui la creșterea eficienței achizițiilor publice și utilizarea optimă a mijloacelor financiare. În context, Primăria Chișinău, în comun cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Centrul de Sănătate Publică a municipiului Chișinău vor elabora un infografic privind organizarea și ilustrarea procesului de alimentație în instituțiile de învățămînt, astfel ca publicul să cunoască toate etapele de organizare ale acestuia.

 

BNM îndeamnă băncile la vigilență în prevenirea si combaterea spălării banilor

Banca Națională a Moldovei a adresat băncilor licențiate un apel la vigilență în prevenirea si combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în cazurile de utilizare a numerarului. Aceasta deoarece activitățile în care clienții folosesc sume mari de numerar au un risc sporit și băncile trebuie să întreprindă măsuri de precauție pentru a preveni tranzacțiile ilegale. În special, BNM a adus în atenția băncilor situațiile în care acestea urmează să manifeste prudență pentru a înțelege care este sursa mijloacelor bănești utilizate de clienți și esența operațiunilor acestora.

 

Accesibilitatea infrastructurii rutiere în perioada rece a anului a fost examinată la MEI

Măsurile de pregătire a drumurilor publice naționale pentru sezonul de iarnă 2021 au fost discutate în cadrul unei ședințe a secretarului de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu, cu directorul general interimar al Î.S Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), Veaceslav Potop. Șeful ASD a comunicat că, activitățile de administrare şi întreținere a drumurilor naționale sînt efectuate prin intermediul a 12 întreprinderi de exploatare a drumurilor S.A. „Drumuri", cu care ASD a încheiat contracte de antrepriză. Potrivit ASD, pentru executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuire a materialului antiderapant pe drumurile publice naționale vor fi antrenate 511 mașini şi utilaje rutiere.

 

Leul moldovenesc se depreciază uşor în raport cu euro

Leul moldovenesc se depreciază uşor în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru miercuri, 13 ianuarie, un curs de 20 de lei şi 94 de bani pentru un euro, cu doi bani mai mult decît ieri. Dolarul american se scumpeşte cu trei bani şi ajunge la valoarea de 17 lei și 23 bani. Leul românesc îşi păstrează cotaţia de 4 lei şi 29 de bani. Hrivna ucraineană şi rubla rusească rămîn la acelaşi valori de 61, respectiv de 23 de bani.

 

Proiectul privind construcția unei uzine de sortare a deșeurilor a fost aprobat de CMC

Primăria municipiului Chișinău informează că proiectul privind construcția unei uzine de sortare/reciclare/reutilizare/eliminare a deșeurilor solide, acumulate de pe teritoriul municipiului Chișinău a fost aprobat în calitate de obiect de parteneriat public-privat și se include în lista proiectelor investiționale aprobate spre implementare prin parteneriat public-privat. Conform documentului, APL Chișinău urmează să elaboreze un studiu de fezabilitate privind implementarea Proiectului privind construcția unei uzine de sortare/reciclare/reutilizare/eliminare a deșeurilor solide, acumulate de pe teritoriul municipiului Chișinău, iar Direcția generală finanțe va planifica în bugetul pentru anul 2021 mijloace financiare pentru elaborarea respectivului studiu.

 

La finele anului, activele oficiale de rezervă al BNM au constituit 3.783,54 mln dolari

La finele anului trecut, activele oficiale de rezervă au constituit 3 783,54 milioane de dolari SUA. Cifra este în creştere cu 103,07 milioane de dolari în comparaţie cu 30 noiembrie, cînd activele au însumat 3 680,47 milioane de dolari. Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea creditelor şi a granturilor în favoarea Ministerului Finanţelor pentru proiecte investiţionale, în valoare de 59,28 milioane de dolari. Este vorba despre 49,95 milioane dolari primiţi de la Banca Europeană de Investiţii, 3,82 milioane primiţi de la Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare.