REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 februarie 2020)

O expoziție aniversară a meșterului popular Victor Pelin a fost vernisată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost vernisată o expoziție aniversară cu genericul ”Comori spirituale cioplite în lemn” a meșterului popular Victor Pelin, la 70 de ani de la naștere. Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Prezent la manifestare, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a menționat că Victor Pelin este un meșter popular desăvîrșit, care a renăscut tradițiile odinioară uitate în domeniul cioplitului în lemn.

 

Piața Centrală din Chișinău are un nou director interimar

Întreprinderea municipală Piața Centrală din Chișinău are un nou director interimar. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, l-a prezentat pe noul director interimar, Ion Pîntea. Acesta este jurist de profesie și anterior a activat în calitate de consilier juridic al fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din R. Moldova. Ceban a cerut noului administrator ca pînă la data de 1 aprilie să elaboreze conceptul de modernizare al Pieții Centrale și eradicarea rapidă a schemelor de taxare ilicită a locurilor de vînzare.

 

R. Moldova îşi va onora angajamentele financiare faţă de structurile internaţionale la care este parte

Guvernul a aprobat hotărîrea cu privire la achitarea din bugetul de stat pentru anul 2020 a cotelor de membru şi a datoriilor R. Moldova faţă de organizațiile internaţionale şi regionale. Conform acesteia, ţara noastră îşi va îndeplini angajamentele financiare faţă de 68 de structuri la care este parte. Din lista organizațiilor internaţionale şi regionale, cărora R. Moldova urmează să achite cotele de membru şi datoriile din bugetul de stat pe anul 2020, fac parte cinci organizaţi parlamentare, 56 de instituţii internaţionale şi şapte structuri ale Comunităţii Statelor Independente (CSI). Per ansamblu, în acest scop va fi direcţionată suma de 65,6 milioane de lei.

 

Guvernul a aprobat Codul internațional pentru siguranța navelor și prevenirea poluării

Membrii Guvernului au aprobat decizia cu privire la normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Codului internațional de management pentru siguranța exploatării navelor și pentru prevenirea poluării (Codul ISM). Procedura a fost necesară după modificările actelor de rigoare în acest sens, operate de structurile europene în anul trecut. Executivul a aprobat Codul ISM, regulamentul pentru implementare şi mecanismul de aplicare a acestuia. De asemenea, miniştrii au adoptat modelele de document de conformitate, de certificat de management al siguranței, de document provizoriu de conformitate și de certificat provizoriu de management al siguranței, prevăzute de codul respectiv.

 

La Chișinău a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății

Experții din cadrul grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății s-au întrunit la Chișinău pentru a discuta subiecte de actualitate în domeniu, comunică Biroul politici de reintegrare. Pe agendă au figurat subiecte referitoare la potențialele modalități de interacțiune în domeniul farmaceutic, implementarea cerințelor la importul/consumul medicamentelor, acordarea asistenței sociale persoanelor infectate cu HIV/SIDA în cadrul centrelor sociale regionale.

 

Mai mulți ambasadori ai R. Moldova au fost rechemați din funcții

Guvernul l-a numit pe Dumitru Croitor în funcţia de ambasador al ţării noastre în Turcia. De asemenea, membrii Executivului au votat rechemarea ambasadorilor R. Moldova din România, Cehia, Austria, China, Suedia şi Bulgaria. De asemenea, Mihail Soţchi a fost desemnat director-adjunct al Agenţiei Proprietăţii Publice.

 

Un Centru de Intervenție Timpurie a fost inaugurat la Criuleni

Primul Centru de Intervenție Timpurie din estul R. Moldova a fost inaugurat la Criuleni. De asistenţa, consilierea şi intervenţia specialiştilor centrului vor putea beneficia familii cu necesităţi speciale din raioanele Criuleni și Dubăsari, copii cu tulburări de dezvoltare, precum şi cu risc de apariție a acestora. Crearea și amenajarea instituţiei, precum şi instruirea angajaţilor, au fost posibile datorită proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Acces la serviciile de Intervenție Timpurie” și implementat de AO „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” (FCPS) din localitate.

 

Decizia Reprezentanţei Comerciale a SUA nu va afecta relaţiile economice moldo-americane

Decizia Reprezentanței Comerciale a SUA privind actualizarea listei țărilor slab dezvoltate și în curs de dezvoltare, în contextul Acordului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) referitor la subvențiile și măsurile compensatorii, nu va afecta relațiile economice bilaterale dintre R. Moldova și Statele Unite ale Americii. Potrivit Ministerului economiei, „modificările aprobate de către SUA, în vigoare din 10 februarie 2020, reprezintă o ajustare a legislației interne, care exclude un șir de state (Albania, Armenia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Muntenegru, Macedonia, Ucraina), inclusiv R. Moldova, din lista țărilor în curs de dezvoltare.