REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 februarie 2018)

CCA a amendat mai mulţi radiodifuzori

Optsprezece radiodifuzori și distribuitori de servicii care nu au prezentat la timp concepțiile generale ale serviciilor de programe au fost sancționați, luni, 12 februarie, de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) cu amendă de 5000 de lei. Preşedintele CCA, Dragoş Vicol, a declarat că, în conformitate cu modificările la Codul audiovizualului, radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii sînt obligaţi să-şi racordeze serviciile de programe audiovizuale şi ofertele în termen de 30 de zile din data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova. Potrivit lui Vicol, CCA a examinat concepțiile generale ale serviciilor de programe a 51 de posturi de televiziune din 60 și 53 de posturi de radio din 55. „În cadrul expertizării concepțiilor generale au fost constatate unele abateri. Drept urmare, 20 de posturi de radio și 15 posturi de televiziune vor prezenta, suplimentar, pînă la 15 februarie 2018, concepțiile generale ale serviciilor de programe", a precizat Vicol.

 

Renato Usatîi și-a anunțat demisia

Primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate din seara de luni, 12 februarie, că părăsește funcția. Pînă la alegerile anticipate interimatul ar urma să fie asigurat de consilierul Nicolai Grigorișin. Nicolai Grigorișin a devenit consilier în 2015 pe listele ”Partidului Nostru”. La ședința a III-a extraordinară a Consiliului municipal Bălți, desfășurată pe 8 februarie, acesta a fost ales viceprimar. El este unul dintre oamenii de încredere ai lui Usatîi, care se ascunde de justiția moldovenească în Rusia.

 

O delegație a Marii Britanii a vizitat Tiraspolul

O delegație a Marii Britanii, condusă de Lucy Joyce, Ambasadorul Marii Britanii în R. Moldova, a vizitat raioanele din stînga Nistrului. La plecare, delegația a luat cunoștință de activitatea Camerei de comerț și industrie (CCI ) din Tiraspol. În cadrul dialogului, Iurii Ganin, președintele CCI a făcut un raport despre situația economică din regiune, precum și despre piața internă și externă a Transnistriei. El a opinat că anul 2017 poate fi considerat unul de succes, deoarece a înregistrat o creștere industrială de 4,3%, iar exportul total a crescut cu 19%. Potrivit sursei citate, exportul în țările Uniunii Europene a crescut cu 47%, iar în țările Uniunii Vamale cu 44,7%.

 

La Comrat va fi inaugurat un centru expoziţional regional

Centrul expoziţional regional „Bugeac-expo” va fi inaugurat în Parcul industrial din Comrat. Pentru proiectarea edificiului au fost alocați 90 mii de lei, din cele cinci milioane de lei, cît constituie pentru anul 2018 Fondul de susţinere a antreprenoriatului din UTA Găgăuzia. Potrivit lui Vadim Ceban, prim-viceguvernatorul autonomiei găgăuze, ideea creării unui asemenea centru expoziţional îi aparţine Consiliului de observatori al Parcului industrial din Comrat. „Această iniţiativă a fost făcută publică încă la forumul investiţional de la Comrat, în 2016. În cadrul acestui centru vom putea desfăşura expoziţii cu participarea producătorilor din regiune, precum şi alte acţiuni economice”, a spus Ceban. Proiectul urmează să fie realizat de către autorităţile regionale împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a R. Moldova.

 

Peste 85 mii de locuitori ai regiunii transnistrene au semnat pentru păstrarea contingentului militar rus

În cadrul acțiunii de susținere a prezenței pacificatorilor ruși în raioanele de Est ale republicii au fost colectate 85 282 de semnături. Anunțul a fost făcut marți, 13 februarie, de Ana Volkov, consilier de stat al autoproclamatei republici transnistrene. Semnăturile au fost colectate cu începere din 16 octombrie 2017 la inițiativa conducerii de la Tiraspol. ”Consider că această acțiune este una istorică. Este aportul transnistrenilor la consolidarea păcii și relațiilor cu Federația Rusă”, a opinat Volkov. În regiunea transnistreană sînt dislocate forțele de menținere a păcii, din care fac parte 402 militari ruși, 492 militari transnistreni, 355 militari moldoveni, precum și 10 observatori din partea Ucrainei.