REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 decembrie 2018)

Deputaţii se vor întruni vineri în ultima şedinţă din această sesiune

Vineri, 14 decembrie, deputaţii se vor întruni în ultima şedinţă din sesiunea de toamnă. Anunţul a fost făcut de speakerul Andrian Candu la finele şedinţei biroului permanent. Preşedintele parlamentului a menţionat că, în şedinţa de vineri, cu raport în faţa plenului este aşteptat premierul Pavel Filip şi membrii guvernului. De asemenea, vor fi incluse pe ordinea de zi mai multe subiecte şi proiecte de legi. El a adăugat că deputaţii vor reveni în plen la începutul lunii februarie, în cadrul sesiuni de primăvară.

 

Au fost aprobate condiţiile de salarizare a personalului din instituţiile de învăţămînt cu autogestiune financiar-economică

Executivul a aprobat condițiile de salarizare a personalului din instituţiile de învăţămînt care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică. Acestea vor fi aplicate începînd cu luna decembrie curent. Mecanismul a fost stabilit în conformitate cu sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, reieșind din faptul finanțării acestora din bugetul de stat prin Planul (Comanda de stat) de pregătire a cadrelor de specialitate. Aplicarea aceluiași mecanism de salarizare este necesară pentru a evita crearea discrepanțelor de salarizare în sistemul public de instituții.

 

Au fost aprobate mecanismele de aplicare a legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar

Modul de calculare, de raportare, de determinare și de stabilire a salariului angajaților din sectorul bugetar a fost aprobat de executiv. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a guvernului, pentru a fi implementată eficient reforma salarizării au fost elaborate o serie de regulamente privind modul de determinare a perioadei de vechime în muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare, a sporului de performanță, a salariului pe oră, dar și cel mediu lunar pentru angajații în sectorul bugetar. Prin urmare, stagiul de muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare va fi determinat în funcție de categoriile de angajați în sectorul bugetar: funcționari publici, cadre didactice, personal medical, serviciu diplomatic, angajați cu statut special în sistemele de apărare și de ordine publică.

 

Șeful diplomației moldovenești va întreprinde o vizită de lucru în Azerbaidjan

Ministrul de externe Tudor Ulianovschi, va efectua, în perioada 13 – 14 decembrie, o vizită în Republica Azerbaidjan, unde va avea întrevederi bilaterale cu conducerea de vîrf de la Baku și va participa la reuniunea Consiliului miniştrilor afacerilor externe ale statelor membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN). În plan bilateral, agenda șefului diplomației moldovenești include întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe al Azerbaidjanului, Elmar Mammadyarov, ministrul Agriculturii, co-preşedintele Comisiei interguvernamentale moldo-azere de cooperare comercial-economică, Inam Kerimov, alți oficiali azeri.

 

Toate focarele de pestă porcină africană din țară au fost eradicate

Toate focarele de pestă porcină africană (PPA) din țară au fost lichidate complet. Anunţul a fost făcut de către premierul Pavel Filip. Prim-ministrul a mulţumit instituţiilor responsabile pentru implicare şi a menţionat că nivelul de vigilenţă nu va fi scăzut, deoarece există încă focare active de pestă în ţările vecine, România şi Ucraina.

 

Executivul a aprobat înființarea unui muzeu de istorie a evreilor

Executivul a aprobat înființarea unui muzeu de istorie a evreilor din R. Moldova. Fondatorul muzeului va fi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Potrivit unei hotărîri de guvern, muzeul va funcționa în regim de autogestiune financiar-economică.

 

Artur Reșetnicov a fost desemnat în funcția de judecător al Curții Constituționale

Deputatul democrat Artur Reșetnicov a fost desemnat de guvern în funcția de judecător al Curții Constituționale. ”Reșetnicov corespunde condițiilor pentru numire prevăzute de legislația în vigoare. Are pregătire juridică superioară, o înaltă competență profesională și vechimea necesară în activitatea juridică”, a afirmat secretarul general al guvernului, Liliana Palii. Artur Reşetnicov s-a născut pe 11 noiembrie 1975 în oraşul Ocniţa. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.