REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 iunie 2019)

Euro şi dolarul se ieftinesc nesemnificativ

Moneda europeană se va ieftini miercuri, 12 iunie, cu doi bani. Banca Naţională a Moldovei a anunţat un curs de 20.46 lei pentru un euro. Şi dolarul american pierde trei bani din valoare şi ajunge la cotaţia de 18 lei și 8 bani. Leul românesc pierde teren şi va costa 4 lei și 34 de bani, cu un ban mai puţin decît în ziua de marţi. Cotațiile stabilite de BNM pentru hrivna ucraineană și rubla rusească vor rămîne aproape neschimbate. Astfel, rubla va costa 28 de bani, iar hrivna va rămîne la valoarea de 68 de bani.

 

Chişinăuienii vor putea contacta mai uşor furnizorul de căldură

Serviciul „Call-Center” al Termoelectrica S.A. a fost automatizat. Astfel, prin intermediul numărului unic de telefon 022 447 447, chișinăuienii conectați la sistemul centralizat de termoficare vor avea posibilitatea de a efectua multiple operațiuni în timp real, fără redirecționări suplimentare. Potrivit Serviciului de presă al Termoelectrica, noua aplicație robotizată va fi disponibilă în limbile română şi rusă și va diviza informațiile oferite în mai multe domenii de interes, în funcție de necesitatea consumatorului, cum ar fi: informații privind modul de achitare a facturii, informații despre datorii sau contractare, informații despre facturare şi informații despre deconectări și avarii.

 

Pădurile din R. Moldova vor fi inventariate

Un proiect ce vizează dezvoltarea capacităților instituționale ale autorităților pentru pregătirea primului Inventar Forestier Național a fost lansat în cadrul unui atelier organizat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură /FAO/. Atelierul a întrunit 35 de participanți, reprezentînd agenția Moldsilva, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, Biroul Național de Statistică, Agenția de Mediu, precum și alte instituții relevante și ONG-uri de mediu. În cadrul evenimentului, participanții au stabilit responsabilitățile și implicarea instituțiilor naționale în organizarea inventarului, care este planificat pentru următorii ani.

 

Biroul politici de reintegrare face apel la calm în localitățile din Zona de Securitate

Biroul politici de reintegrare în comun cu delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control solicită administrației publice locale și cetățenilor din localitățile situate în Zona de Securitate să respecte ordinea constituțională și Legea Supremă, să evite tensionarea situației și să păstreze calmul. Biroul politici de reintegrare și Comisia Unificată de Control declară că activează în regim normal.

 

La Avdarma s-a desfăşurat Campionatul internaţional de paraşutism

Zece echipe din diferite ţări au participat la o competiţie sportivă de paraşutism, desfăşurată în perioada 7-10 iunie în localitatea Avdarma din UTA Gagauz-Yeri.

Competiţia a ajuns la cea de-a VI-a ediţie. Sportivi din Bulgaria, România, Ungaria, Turcia, Rusia, Ucraina, Polonia, Grecia, SUA şi R. Moldova şi-au demonstrat măiestria, concurînd pentru două cupe – „Avdarma-2019” şi „Cupa Est-Europeană”. În acest an, ambele cupe au fost cîştigate de paraşutiştii din Bulgaria. Pe locul doi s-au plasat sportivii de la „Aeroclubul României”, iar pe trei - echipa „Krakow Wawel" (Polonia).

 

Naţionala de fotbal a Moldovei a pierdut meciul cu Albania din cadrul preliminariilor Campionatului European din 2020

Naţionala de fotbal a Moldovei a pierdut meciul cu Albania din cadrul preliminariilor Campionatului European din 2020. "Tricolorii" au fost învinși la Elbasan cu scorul de 0-2. După o primă repriză echilibrată și fără goluri, reprezentativa țării noastre a încasat primul gol în minutul 66, atunci cînd a înscris Sokol Cikalleși. Ulterior Ylber Ramadani a dublat avantajul albanezilor deja în prelungirile partidei.