REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 ianuarie 2021)

În Moldova vaccinarea anti-COVID-19 va începe în luna februarie

În R. Moldova procesul de vaccinare împotriva coronavirusului de tip nou COVID-19 va demara la începutul lunii februarie. Primele doze urmează să ajungă în ţara noastră la finele lunii curente, potrivit Tatianei Zatîc, secretar de stat la Ministerul sănătăţii. Vaccinarea se va efectua în trei etape. În cadrul primei etape vor fi vaccinaţi angajaţii instituţiilor medico-sanitare şi celor de asistenţă socială. În cea de-a doua etapă vor fi vaccinaţi vîrstnicii, persoanele cu comorbidităţi, angajaţii din educaţie, structurile de forţă şi cele de menţinere a ordinii. În cea de-a treia etapă va fi imunizată populaţia generală, indiferent de vîrstă, care nu a fost inclusă în primele două etape.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 271 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore în R. Moldova au fost procesate 1525 de teste, fiind confirmate 271 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 149 662 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 14 sînt lucrători medicali: medici - 4, asistenți medicali -7, personal auxiliar -3. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2537 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 231 în stare extrem de gravă (46 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Arterele publice sînt practicabile, anunță drumarii

Între 10 și 11 ianuarie, au fost înregistrate temperaturi scăzute, starea părții carosabile în nordul și centrul țării fiind uscată, pe alocuri lunecuș, în zona de Sud – uscată. În context, pe drumurile publice naționale, au fost efectuate lucrări de patrulare și de combatere a lunecușului. În procesul tehnologic au fost antrenate 190 de utilaje speciale cu participarea a 275 de muncitori rutieri. La moment, nu sînt sectoare de drum blocate, circulaţia rutieră pe drumurile naționale se desfășoară în condiții de iarnă, anunță drumarii.

 

Leul moldovenesc s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul, dar s-a întărit față de euro

Pe parcursul unei zile, leul a cedat dolarului american circa 0,24 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană aproape 29 bani, . Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 12 ianuarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2021 lei pentru un dolar (+0,24 bani) și 20,9289 lei pentru un euro (-28,96 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,1997 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,2185 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 12 ianuarie, constituie: 0,6110 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,2967 lei pentru 1 leu românesc și 0,2305 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Autoritățile au lansat campania Tinerii Capitalei Împotriva COVID

Centrul Municipal de Tineret al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, în colaborare cu Direcția Cultură și Direcția Generală Asistență Socială și Sănătate au lansat campania Tinerii Capitalei Împotriva COVID. Despre aceasta a anunțat edilul Capitalei, Ion Ceban. ”Ne propunem informarea populației, în special, a tinerilor, despre importanța respectării normelor de protecție privind combaterea infecției Covid-19”, a spus Ceban. Ieri au fost organizate primele acțiuni publice.

 

Radu Rebeja a depus documentele pentru a candida la funcția de Președinte al FMF

Radu Rebeja, a depus la Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) dosarul cu toate documentele necesare pentru a candida la funcția de Președinte al FMF. Președintele va fi ales la Congresul al XIX-lea de dare de seamă și alegere a organelor de conducere ale FMF din data de 22.01.2021. „Întreg pachetul de documente respectă întocmai toate condițiile și regulile menționate în Statutul și Regulamentul FMF”, a spus Rebeja.

 

Primăria Hîncești se pregătește de carantină

Piețele, centrele funcționale, cafenele, barurile și alte instituții din Hîncești ar putea fi închise, atenționează reprezentanții Primăriei Hîncești. Autoritățile locale spun că numărul cazurilor noi de infecții COVID-19 nu scade și roagă să fie respectate măsurile de protecție. „În legătură cu Situația de criză din municipiul Hîncești, și faptul că, din păcate, numărul infecțiilor nu scade, venim cu apelul către dumneavoastră de a continua respectarea normelor de prevenire a infecției COVID-19”, spun autoritățile. Peste 1.500 de locuitori din Hîncești au fost testați pozitiv la COVID-19 pînă la ziua de azi.

 

La Centrul de găzduire numărul beneficiarilor s-a dublat

La Centrul de găzduire din municipiul Chișinău, odată cu răcirea vremii, s-a dublat numărul beneficiarilor. Directorul interimar, Veaceslav Macovei, a precizat că, la momentul actual, de serviciile centrului beneficiază 63 de persoane. Beneficiarii primesc îmbrăcăminte groasă, pe care o pot păstra și atunci cînd părăsesc instituţia. Îmbrăcămintea este oferită Centrului drept ajutor umanitar. În afară de aceasta, beneficiarilor li se procură lenjerie intimă și produse de igienă personală, din banii alocaţi de Primăria Chişinău.