REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 ianuarie 2018)

Guvernul va aloca 8 milioane de lei anumitor proprietari de terenuri agricole

Cabinetul de miniştri a decis, joi, 11 ianuarie, să aloce 7,98 milioane de lei pentru susținerea proprietarilor din raionul Dubăsari, care nu au acces la terenurile agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol. În acest mod circa 5500 de proprietari de terenuri agricole vor primi 1229,68 de lei per hectar, în baza unui regulament elaborat și aprobat de Consiliul raional Dubăsari. Banii vor fi oferiți pentru anul 2017 din fondul de rezervă al Guvernului.

 

Banca Mondială va sprijini modernizarea serviciilor guvernamentale

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 22,43 milioane de dolari SUA pentru realizarea proiectului “Modernizarea serviciilor guvernamentale”. Guvernul a aprobat, joi, 11 ianuarie, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și a Acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Implementarea proiectului de modernizare a serviciilor guvernamentale va contribui la eliminarea serviciilor publice depăşite de timp și la comasarea mai multor servicii. Totodată, va fi facilitat accesul la serviciile publice la nivel local prin canale digitale, va fi redus numărul de documente necesare, precum și durata de prestare a serviciilor publice. Termenul de implementare a proiectului este 3 iunie 2023 şi va fi realizat prin intermediul Centrului de Guvernare Electronică.

 

Salariul mediu lunar pe economie pentru 2018 constituie 6150 lei

Cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2018, este de 6150 lei. O hotărîre în acest sens a fost aprobată, joi, 11 ianuarie, de executiv. Cuantumul prognozat al salariului mediu pe economie se va aplica la calcularea îndemnizațiilor de asigurări sociale. Salariu mediu lunar pe economie a fost calculat în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020, elaborată de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii. Începînd cu data de 21 iulie 2017, salariul mediu lunar pe economie a fost de 5600 lei.

 

Judecătoria a respins cererea lui Chirtoacă de a părăsi R. Moldova

Instanța de judecată a respins cererea primarului suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, de a părăsi teritoriul R. Moldova. El și-a motivat cererea prin intenția de a participa la Congresul autorităților locale şi regionale al Consiliului Europei. Chirtoacă le-a cerut judecătorilor să-i permită să plece la Strasbourg la începutul lunii februarie pentru a lua parte la reuniune, însă magistrații i-au respins demersul ca fiind neîntemeiat. Anterior, fiind sub control judiciar, Dorin Chirtoacă a mai cerut instanței permisiunea pentru a participa la Congresul Puterilor Locale, însă judecătorii i-au respins demersul. Lui Chirtoacă însă i s-a permis să participle la funeraliile Regelui Mihai I al României. Chirtoacă este cercetat în dosarul parcărilor cu plată pentru trafic de influență și corupere pasivă.

 

Tiraspolul a prelungit un accord cu partenerii europeni

Regiunea transnistreană a primit permisiunea pentru comerț cu UE pînă la sfîrșitul anului. Un anunț în acest sens a fost făcut de Serghei Obolonik, așa-numitul ministru al dezvoltării economice din stînga Nistrului. El a spus că piaţa europeană este importantă pentru industria metalurgică, industria textilă, industria încălţămintei şi pentru domeniul vinicol din regiune. Potrivit lui, pe piaţa UE ajung "aproximativ 40% din totalul exporturilor RMN". "Căutăm oportunităţi de a participa la DCFTA (Acordul de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE - "I."), care nu ar intra în conflict cu interesele noastre şi nu ar permite excluderea noastră de acolo. Acest lucru se face pentru exportatorii noştri", a spus oficialul.