REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 februarie 2019)

Plățile cu carduri emise în R. Moldova se mențin pe o creștere puternică

Piaţa operațiunilor fără numerar efectuate în ţară cu carduri emise în R. Moldova a crescut în anul 2018 cu aproape 2,2 miliarde de lei față de anul precedent și a atins un nivel record de 7 miliarde de lei. Este cea mai mare creștere a achitărilor cu cardul la rețelele comerciale, benzinării și alte unități de prestare servicii înregistrată vreodată, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei. Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat anul trecut cu 45 la sută, comparativ cu 2017, și au atins o pondere record de 13,7 la sută din totalul tranzacțiilor cu carduri emise în R. Moldova efectuate în ţară.

 

Ministrul ungar de Externe întreprinde o vizită la Chişinău

La invitația ministrului Afacerilor externe, Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului al Ungariei, Péter Szijjártó, întreprinde, marți, 12 februarie, o vizită în R. Moldova. În cadrul discuțiilor de la MAEIE, oficialii vor discuta perspectivele cooperării bilaterale între R. Moldova și Ungaria, valorificarea potenţialului economic şi sectorial, susţinerea parcursului european al R. Moldova, cooperarea dintre ţările noastre în plan regional şi multilateral.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu ambasadorul croat

Cooperarea moldo-croată, în contextul preluării de către Croația a președinției Consiliului UE în anul 2020, precum și dialogul bilateral în formatul multilateral al Consiliului Europei au constituit subiectele principale ale discuției ministrului de externe, Tudor Ulianovschi, cu ambasadorul Republicii Croația în R. Moldova, Davor Vidiš. Un alt subiect abordat în cadrul întîlnirii a vizat colaborarea bilaterală între cele două state pe platforma multilaterală a Consiliului Europei.

 

Tiraspolul planifică să deschidă reprezentanţe la Bruxelles şi Kiev

Autorităţile autoproclamatei republici transnistrene planifică să deschidă reprezentanţe ale regiunii la Bruxelles şi Kiev, la fel cum a fost deschisă, în ianuarie, la Moscova. Despre aceasta a anunţat astăzi aşa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. „Preşedintele rmn a împuternicit ministerul afacerilor externe să deschidă reprezentanţe oficiale ale republicii moldoveneşti nistrene la Kiev şi Bruxelles”, indică serviciul de presă al pretinsului minister de externe de la Tiraspol.

 

A început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat despre începerea tipăririi buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie. Buletinele tipărite urmează a fi distribuite în secțiile de votare din țară. Potrivit președintelui CEC, Alina Russu, buletinele pentru scrutin și pentru referendumul republican consultativ vor fi imprimate la trei tipografii de stat. „Prețul unui buletin de vot este de 13 bani. Tirajul total pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ va fi de peste 11 mln de buletine”, a spus Alina Russu.

 

Prețurile medii de consum au crescut cu 1,3 % în luna ianuarie 2019

Prețurile medii de consum au crescut cu 1,3 la sută în luna ianuarie 2019, iar inflația anuală a constituit 2,2%. Datele au fost făcute publice de Biroul Național de Statistică (BNS). Potrivit instituției, creșterea prețurilor a fost determinată de scumpirea produselor alimentare cu 1,7%, a mărfurilor nealimentare cu 1,5 la sută și a tarifelor pentru prestarea serviciilor populației cu 0,2 la sută. Dintre produsele alimentare, în luna ianuarie 2019, față de decembrie 2018, cel mai mult s-au scumpit legumele proaspete – cu 12,1%, strugurii – cu 10,6%, cartofii – cu 5,9% și fructele exotice – cu 4,6%.