REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 februarie 2018)

Șeful statului vizitează Emiratele Arabe Unite

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite (EAU), la invitația președintelui acestei țări. Șeful statului va participa la Summit-ul Mondial Guvernamental care se desfășoară la Dubai, comunică Serviciul de presă al Președinției. La eveniment participă reprezentanți ai peste 150 de state. Pe agendă sînt incluse mai multe întrevederi cu înalți demnitari de stat. Președintele țării este convins că această vizită și întîlnirile bilaterale pe care le va avea la Dubai vor contribui pe deplin la fortificarea relațiilor de prietenie și cooperare dintre R. Moldova cu mai multe state, precum și atragerea investițiilor străine în țara noastră.

 

Ministrul Economiei a discutat cu directorul Danube Logistics

Ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere la Portul Internațional Liber Giurgiulești cu directorul general al companiei Danube Logistics, Thomas Moser. Subiectele examinate au fost serviciile prestate de Portul Giurgiulești și dezvoltarea infrastructurii și a căilor de acces. „Trebuie să creăm condiții favorabile pentru dezvoltarea afacerilor atît pentru agenții economici care își desfășoară activitatea în Zona economică liberă, cît și pentru cei care vor veni să investească. Este important să dezvoltăm infrastructura și să devenim competitivi în domeniu”, a spus Gaburici.

 

Experți ai Comisiei Europene au evaluat îndeplinirea condițiilor pentru finanțare

Pavel Filip s-a întîlnit cu reprezentanţi ai Misiunii Directoratului General „ECFIN” din cadrul Comisiei Europene. Experții au examinat la Chişinău îndeplinirea condiţiilor pentru debursarea primei tranşe a asistenţei macrofinanciare din partea Uniunii Europene. Șeful Executivului a opinat că instituţiile naţionale au depus toate eforturile pentru a îndeplini condițiile pentru alocarea primei tranşe. Prim-ministrul a afirmat că sînt întreprinse toate măsurile pentru a asigura funcţionalitatea şi independenţa Autorităţii Naţionale pentru Integritate şi a Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, iar lupta împotriva corupţiei şi reformele în justiţie rămîn prioritare şi în acest an. Reprezentanţii Misiunii Directoratului General „ECFIN” au constatat un progres pentru prima tranșa și au încurajat Guvernul să fortifice segmentul financiar-bancar şi să promoveze reformele sectoriale, în particular, să consolideze eforturile de luptă împotriva corupţiei şi procesul de reforme în justiţie.

 

Nivelul infracțional din stînga Nistrului rămîne înalt

Pe parcursul săptămînii trecute în raioanele de Est ale republicii au fost înregistrate 185 de crime și infracțiuni, comparativ cu 190 săptămîna anterioară. Potrivit miliției transnistrene, în 153 de cazuri au fost identificate persoanele bănuite. Sursa citată precizează că în perioada respectivă a fost comis un omor, caz descoperit, 2 jafuri și 30 de furturi (16 cazuri descoperite). Totodată organele de anchetă au documentat 10 cazuri de comercializare a drogurilor și 4 infracțiuni economice. Colaboratorii miliției au mai reținut 12 persoane anunțate în căutare. În aceiași perioadă pe drumurile transnistrene au avut loc 25 de accidente, în care o persoană a decedat și alte două au fost traumatizate. Agenții de circulație au reținut 19 șoferi în stare de ebrietate. Tot pe parcursul săptămînii de referință în stînga Nistrului au fost înregistrate 7 incendii, iar o persoană și-a pierdut viața din cauza flăcărilor.

 

Militari moldoveni participă la un exercițiu militar multinațional

O unitate de 60 de militari moldoveni din Brigada de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul şi din Batalionul 22 de menţinere a păcii din Chişinău participă, cu începere de luni, 12 februarie la un exercițiu militar multinațional. Aplicațiile se desfășoară la poligonul Babadag din România. La exercițiul din perioada 12-16 februarie mai iau parte militari români, bulgari, georgieni, ucraineni și americani. Scopul este creşterea interoperabilității forţelor armate ale ţărilor partenere.