REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 decembrie 2019)

22 de opere de artă plastică vor completa colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei

Un număr de 22 de opere de artă plastică în valoare de 525 mii de lei vor completa colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei. Acestea au fost selectate de Consiliul de experți pentru estimarea, omologarea și achiziționarea operelor de artă plastică al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Operele de artă achiziționate reprezintă lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă realizate de către artiști notorii din R. Moldova, precum Valentina Rusu-Ciobanu, Elena Bontea, Olga Orlov, Sergiu Cuciuc, Elena Bontea, Dumitru Peicev, Vasile Nașcu, Ion Sfeclă, Nicolae Coțofană, Timotei Bătrînu, Tudor Catarga.

 

A fost aprobat Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023

Cabinetul de miniștri a aprobat Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023. Documentul planifică activitatea Executivului pe perioada întregului mandat şi a fost elaborat în vederea realizării Programului său de activitate. Obiectivele incluse în Planul de acţiuni au fost preluate din Programul de activitate al Guvernului şi coincid cu obiectivele importante ale acestuia. Suplimentar, documentul stabileşte obiective în domeniul asigurării respectării drepturilor omului, libertăţii mass-media, protecţiei mediului, dezvoltării regionale şi dezvoltării infrastructurilor.

 

Activitatea grupurilor de producători agricoli și asociațiilor acestora va fi eficientizată

Crearea grupurilor de producători agricoli și asociațiilor acestora ar putea fi simplificată, potrivit unui proiect privind modificarea legislației ce se referă la grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora, aprobat Guvern. Conform documentului, vor fi excluse unele prevederi nejustificate cu privire la actele de constituire a grupurilor de producători agricoli, cum ar fi autentificarea notarială a acestor acte, includerea în statut a unor cerințe ce depășesc cadrul legal de reglementare a formei organizator-juridice respective.

 

Un investitor italian intenționează să-și lărgească afacerea în R. Moldova

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întîlnire cu investitorul italian Carlo Arturo Garuzzo, specializat în domeniul producerii energiei regenerabile. La ședință a participat și Valeria Biagiotti, Ambasadorul Italiei în R. Moldova. Premierul a menționat că atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv și a asigurat că investitorii vor fi susținuți la toate etapele de creare și gestionare a afacerilor. Carlo Arturo Garuzzo a caracterizat R. Moldova ca ”o țară potrivită pentru producerea energiei solare” și a anunțat despre intenția de a lărgi considerabil afacerea în regiune.

 

R. Moldova și Marea Britanie vor negocia Acordul de Parteneriat Politic şi Comerţ

Aspecte ale dialogului moldo-britanic, cu accent pe aprofundarea dialogului politic la nivel înalt, diversificarea circuitului comercial-economic și consolidarea cooperării bilaterale în mai multe domenii au fost printre subiectele abordate în cadrul întrevederii ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în R. Moldova, Steven Fisher. Interlocutorii au efectuat, de asemenea, un schimb de opinii privind cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, procesul de reglementare a conflictului transnistrean, securitatea energetică și situația regională.

 

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot obține burse de merit

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot obține burse de merit în valoare de 12 mii de lei. La concursul anunțat de Centrul de Informații Universitare vor fi acordate 50 de burse. Dosarele pot fi depuse pînă la 20 ianuarie 2020. Din numărul total de burse, 35 vor fi acordate pentru tinerii care urmează studii superioare de licență, iar alte 15 sînt destinate studenților de la master.

 

BERD va oferi R. Moldova 50 milioane de dolari în situație de urgență privind asigurarea cu gaze

Guvernul a semnat un aranjament financiar cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind acordarea unui împrumut de 50 milioane de dolari pentru procurarea rezervelor de gaze naturale în situație de criză. Aranjamentul financiar a fost semnat de premierul Ion Chicu și directorul BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone. Prim-ministrul a mai anunțat că la ședința Consiliului de directori a mai fost aprobat un proiect privind construcția gazoductului Ungheni-Chișinău.

 

Euro și dolarul se vor ieftini

Moneda unică europeană și dolarul american se vor ieftini joi, 12 decembrie, în raport cu leul moldovenesc. Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM), euro va costa 19 lei și 21 de bani. Dolarul se va ieftini cu un ban, pînă la nivelul de 17 lei și 34 de bani. Pentru leul românesc, BNM a stabilit un curs oficial de 4 lei și 02 bani, identic cu cel înregistrat ieri. Și rubla rusească își va păstra prețul de 27 de bani. Aceeași tendință o va avea și hrivna ucraineană, care va rămîne la valoarea de 73 de bani.

 

Perspectivele cooperării moldo-americane au fost examinate la Ministerul economiei

Securitatea energetică și coordonarea scenariilor privind eventualele situații de criză, propuneri privind crearea unui Oficiu al avocatului pentru protejarea și susținerea Întreprinderilor Mici și Mijlocii – au fost unele dintre subiectele discutate în cadrul întîlnirii ministrului economiei Anatol Usatîi, cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. De asemenea, oficialii au discutat despre îmbunătățirea procesului de privatizare a bunurilor publice, precum și despre elaborarea legislației în domeniul securității cibernetice.

 

25 de copii din Ştefan Vodă au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu spray lacrimogen

Un număr de 25 de copii din satul Talmaza, raionul Ştefan Vodă, au ajuns la spitalul raional după ce s-au intoxicat cu spray lacrimogen. Incidentul a avut loc în gimnaziul „Anatolie Sîrghi” din satul Talmaza, raionul Ştefan Vodă. Potrivit informaţiilor preliminare, un elev din clasa a VIII-a a deschis un balon cu spray lacrimogen la etajul doi al instituţiei, conţinutul căruia constituia aproximativ 150 de doze de utilizare. Balonul a fost aruncat, ulterior, în WC-ul şcolii. După o scurtă perioadă, mai mulţi elevi au acuzat simptome specific intoxicaţiilor, iar 25 au fost internaţi în spitalul raional cu greaţă, vomă, tuse, cefalee, amețeli, senzație de arsuri ale căilor respiratorii şi conjunctivită. Starea copiilor este satisfăcătoare.