REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 aprilie 2018)

Două organizații vor promova R. Moldova ca destinație turistică, vinicolă și de IT

Un memorandum de înțelegere în acest sens a fost semnat între Biroul Relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat și Proiectul de Competitivitate din Moldova (MCP), susținut de USAID și Guvernul Suediei. Directoarea Proiectului de Competitivitate, Doina Nistor, a menționat că există deja exemple demne de urmat ale moldovenilor din diasporă care susțin afaceri locale prin inițierea exporturilor de vinuri sau articole vestimentare produse în Moldova. În context, șefa BRD, Olga Coptu, a remarcat unele acțiuni comune pe care le desfășoară BRD în parteneriat cu MCP, printre acestea numărîndu-se Campania națională „Fii Oaspetele Nostru”. Părțile semnatare ale memorandumului vor colabora pentru dezvoltarea și consolidarea relațiilor cu asociațiile din diasporă înregistrate peste hotarele țării în vederea promovării de către acestea a potențialului turistic al R. Moldova pe plan internațional. De asemenea, vor contribui la atragerea investițiilor în sectorul turismului de către diaspora R. Moldova.

 

Vicepremierul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu oficiali europeni

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu Şefa Direcției măsuri de consolidare a încrederii din cadrul Consiliului Europei (CoE), Anna Capello, însoțită de către consilierul politic Myrtia Murgia. Principalul subiect al discuțiilor a vizat perspectivele de implementare a unor proiecte pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii, finanţate prin intermediul Planului de acţiuni R. Moldova – Consiliul Europei 2017-2020, aprobat de către Comitetul de Miniștri al CoE. În context, a fost subliniată necesitatea dezvoltării proiectelor pe componenta îmbunătățirii interacțiunii între organizațiile mediului asociativ de pe ambele maluri ale Nistrului și a promovării drepturilor omului în regiunea transnistreană, cu accente primordiale pe apărarea drepturilor inalienabile ale copiilor, persoanelor social-vulnerabile și celor cu dizabilități.

 

OMS susține promovarea reformelor în domeniul sănătății

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Nedret Emiroglu, directorul Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aflată în vizită în R. Moldova cu ocazia participării la Gala Premiilor în Sănătate, ediția a V-a. Evenimentul este organizat în contextul Zilei Mondiale a Sănătății, care în acest an este focusată pe acoperirea universală cu servicii de sănătate și aniversarea a 70-a de la fondarea OMS, a relatat Direcţia comunicare şi protocol a Executivului. „A avea servicii medicale de calitate înseamnă a asigura creșterea nivelului de trai al populației. Banii investiți în sănătate trebuie cheltuiți foarte eficient”, a accentuat Pavel Filip. El a precizat că direcțiile de colaborare cu OMS coincid cu prioritățile de activitate ale Guvernului și cu agenda de reforme în domeniul sănătății. Principalele reforme vizează sănătatea publică, asistența medicală primară și sectorul spitalicesc.

 

În capitală va fi lansată o nouă linie de troleibuz

Primăria municipiului Chişinău a anunțat despre lansarea unei noi rute de troleibuz spre orașul Sîngera, din data de 7 mai. Potrivit autorităților locale, noua linie de transport public va fi ruta de troleibuz nr. 31, iar itinerarul acesteia va fi „str. 31 august 1989 – oraşul Sîngera”. Troleibuzele de pe această linie vor porni de pe strada 31 august 1989 – str. Al. Puşkin – bd. Ştefan cel mare şi Sfînt – bd. Constantin Negruzzi – bd. Iu. Gagarin – şos. Munceşti și oraşul Sîngera. Returul va avea următorul itinerar: oraşul Sîngera – şos. Munceşti – bd. Iu. Gagarin – bd. Constantin Negruzzi – bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt – str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni – str. 31 august 1989. Purtătorul de cuvînt al Primăriei capitalei, Vadim Brînzaniuc, a specificat că decizia de a lansa o nouă linie de troleibuz a fost luată după ce au parvenit mai multe solicitări din partea locuitorilor orașului Sîngera. „Pe ruta nr. 31 vor circula inițiat cinci unităţi de transport cu acumulatoare”, a spus Brînzaniuc. În prezent, în municipiul Chișinău există 23 de linii de troleibuz.

 

Rata anuală a inflației continuă să scadă

Rata anuală a inflației a coborît, în luna martie, la nivelul de 4,7 la sută, sub ținta inflației Băncii Naționale a Moldovei (BNM), de 5 la sută. Indicele prețurilor de consum continuă să scadă, în ultimele trei luni reducîndu-se cu 1,3 puncte procentuale, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS). BNS a anunțat că inflația anuală la produsele alimentare a fost, în luna martie de 8,8 la sută, la mărfuri nealimentare – 2,4 la sută și la serviciile prestate populaţiei 1,3 la sută. Evoluția prețurilor confirmă prognozele Băncii Naționale care anterior anticipa că rata anuală a inflației se va diminua încontinuu, de la nivelul de 7,3 la sută înregistrat în luna decembrie 2017, pînă la aproximativ 2,5 la sută în trimestrul IV 2018. Ulterior, aceasta va reveni în cadrul intervalului de variație de plus/minus 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0 la sută în trimestrul doi 2019.

 

Ambasada R. Moldova la Stockholm va lansa un proiect turistic pentru suedezi

Ambasada R. Moldova la Stockholm va lansa proiectul de promovare a țării noastre în rîndul cetățenilor suedezi, cu genericul ”Descoperă valorile culturale și vinicole ale Moldovei”, relatează Serviciul de presă al MAEIE. Potrivit proiectului, în perioada 17 – 21 mai curent, primii 35 de cetățeni suedezi vor veni în R. Moldova, avînd posibilitatea de a vizita mai multe mănăstiri, cetăți, vinării din țară, precum și alte destinații turistice. În scopul popularizării proiectului, Ambasada R. Moldova din Suedia în colaborare cu Consulatul Onorific a organizat o reuniune de promovare a relațiilor moldo-suedeze, itinerarelor turistice, culturii și tradițiilor naționale, la care au participat reprezentanții mediului de afaceri și asociativ, jurnaliști, membri ai ”Rotary Club” și structurilor de consultanță guvernamentală din Suedia.