REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 septembrie 2018)

Premierul solicitată un nou mecanism de acordare a burselor

Conceptul noului mecanism de acordare a burselor în sistemul de învățămînt național a fost examinat la Guvern. Premierul Pavel Filip a opinat că actualul cadru legal este învechit, iar bursele sînt oferite într-un mod inechitabil. Totodată, acestea nu stimulează performanța, fiind oferite chiar și pentru media de 5,8. Potrivit premierului, urmează a fi elaborat un regulament unic de acordare a burselor pentru toate nivelurile și profilurile, care va asigura echitatea în sistemul educațional național și va stimula performanța. Recent Executivul a majorat cu 5% bursele elevilor și studenților.

 

Reprezentantul Special al OSCE vizitează R. Moldova

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic s-a întîlnit luni, 10 septembrie, cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană Franco Frattini. Lesnic a adus mulțumiri înaltului oficial pentru vizita întreprinsă, precum și pentru sprijinul acordat în procesul de negocieri. La rîndul său, Franco Frattini a remarcat reușitele înregistrate în procesul reglementării conflictului transnistrean, în special în ultimele luni. Referitor la procesul de organizare a interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor, s-a menționat că ”sînt organizate constant reuniuni în cadrul cărora sînt discutate soluții”. Noul șef al Misiunii OSCE în Moldova Claus Neukirch, prezent la ședință, a remarcat că va întreprinde măsurile necesare pentru continuarea dialogului pozitiv existent.

 

La Tiraspol au fost eliberate primele plăcuțe de înmatriculare neutre

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a înmînat, luni, 10 septembrie, la biroul de înregistrare a vehiculelor din Tiraspol, primele plăcuțe de înmatriculare moldovenești cu design neutru primilor solicitanți. Acest lucru a devenit posibil după ce Chișinăul și Tiraspolul și-au îndeplinit angajamentul de a deschide două birouri de înregistrare a vehiculelor în orașele de pe malul stîng, Tiraspol și Rîbnița. Birourile au fost inaugurate pe 1 septembrie curent și pînă astăzi au activat în regim de testare.

 

Un expert economic prognozează recorduri în comerțul R. Moldova

Comerțul exterior al R. Moldova va înregistra, în anul curent, mai multe recorduri, pentru prima dată exporturile vor depăși 3 miliarde de dolari SUA, iar importurile 6 miliarde dolari, consider economistul Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, pentru întîia oară exporturile de mărfuri spre piața UE vor depăși 2 miliarde de dolari SUA, iar exporturile spre România vor trece peste nivelul de 750 milioane USD, cel mai mare volum exportat vreodată de R. Moldova într-o țară. Exporturile în ultimii trei ani înregistrează o creștere de peste un miliard de dolari SUA.

 

Ministrul economiei pledează pentru relații mai strînse cu SUA

Relaţiile dintre Statele Unite şi R. Moldova vor fi mai strînse şi mai productive. Asigurările în acest sens au date de ministrul economiei Chiril Gaburici în cadrul unor întrevederi pe care le-a avut luni, 10 septembrie, cu mai mulţi oficiali americani. În cadrul întrunirii a fost creat un Grup Economic, o platformă de lucru care va avea drept scop întărirea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare economică dintre R. Moldova şi SUA. Volumul schimburilor comerciale între Moldova și SUA în primele şapte luni ale anului, au constituit circa 56 de milioane de dolari. Exporturile s-au majorat cu 28,7% și au înregistrat aproape 13 milioane de dolari.