REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 octombrie 2018)

Sezonul de încălzire în capitală va demara la 15 octombrie

Sezonul de încălzire în municipiul Chișinău va demara pe 15 octombrie. Potrivit Primăriei capitalei, în următoarele zile, gestionarii fondului locativ, agenţii economici, precum şi alţi consumatori vor pregăti obiectivele pentru primirea agentului termic. Șefa Serviciului comunicare și relații cu publicul al „Termoelectrica” SA, Elena Junghină, a specificat că, pentru conectarea la căldură pînă la data de 15 octombrie, administratorii blocurilor pot depune cereri la „Termoelectrica” SA. „Termoelectrica” SA asigură anual cu căldură 4500 de obiecte, dintre care 2900 sînt blocuri locative (peste 208 mii de apartamente), 870 de agenți economici, 140 de grădinițe, 160 școli și licee, 70 de instituții medicale și 90 de instituții superioare de învățămînt.

 

Ministrul de externe întreprinde o vizită în Grecia

Aprofundarea dialogului politic și a relațiilor comercial-economice, precum și colaborarea în cadrul diferitor organizații regionale și internaționale, vor fi discutate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu oficiali din Republica Elenă, în cadrul vizitei organizate în perioada 11–12 octombrie curent. Potrivit Serviciului diplomație publică al MAEIE, agenda vizitei include întrevederi oficiale cu omologul elen, ministrul Afacerilor Externe, Nikos Kotzias, conducerea Parlamentului, Uniunii Camerelor de Comerț din Grecia etc. La Atena, șeful diplomației moldovenești va susține o lecție publică, ”Prioritățile de politică externă a R. Moldova”, pentru corpul diplomatic, acreditat în Grecia, autoritățile centrale ale statului elen, mediul academic și de afaceri, reprezentanți ai societății civile și mass-media.

 

Guvernul a alocat 100 de mii de lei familiilor victimelor exploziei din Chișinău

Guvernul a alocat 100 de mii de lei pentru a sprijini familiile cu victime în urma exploziei care a avut loc în sectorul Rîșcani al municipiului Chișinău. O decizie în acest sens a fost aprobată de Cabinetul de miniștri. Direcţia comunicare şi protocol a Executivului a precizat că banii sînt alocate din fondul de intervenție al Guvernului și vor fi distribuiți către două familii în care au fost decedați, fiecare familie beneficiind de un sprijin în valoare de 50 mii de lei. Explozia s-a produs în seara zilei de 6 octombrie, într-un bloc locativ de pe strada Bulevardul Moscovei 11/5 din municipiul Chișinău.

 

Rata anuală a inflației a coborît la cel mai jos nivel din acest an, 2,4 la sută

 

Rata anuală a inflației a coborît în luna septembrie la cel mai jos nivel din acest an, respectiv 2,4 la sută, față de 3,2 la sută în luna august. Datele făcute publice de Biroul Național de Statistică (BNS) confirmă astfel prognozele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să se diminueze pe sfîrîit de an. Tendințele dezinflaționiste, consemnate în acest an, vor continuă să se mențină și în lunile următoare, menționa prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Vladimir Munteanu, în cadrul prezentării Raportului asupra inflației nr. 3 la începutul lui august. Potrivit acestuia, rata anuală a inflației se va diminua de la nivelul de 3,2 la sută înregistrat în luna iunie 2018, pînă la nivelul de 1,9 la sută în medie pentru trimestrul IV al anului curent, sub limita inferioară a intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută.

 

Cel puțin 250 de tineri vor primi suport de la stat pentru inițierea propriei afaceri

Executivul a aprobat Programul ”Start pentru tineri: о аfасеrе durаbilă la tine acasă”. Acesta urmează a fi realizat în perioada anilor 20l8-2020, în scopul facilitării inițierii afacerilor și motivării tinerilor pentru desfășurarea activităților de antreprenoriat. Pe lîngă sprijinul financiar, în cadrul programului tinerii vor beneficia de suport consultativ și informațional pentru afacerile care vor crea locuri de muncă în zonele rurale, dar și pentru cele axate pe domenii prioritare, precum: IT, industria agro-alimentară, reconstrucţia sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, turism, prestări servicii, sănătate şi bunăstare.

 

IDA va acorda R. Moldova 30 milioane euro pentru proiectul de înregistrare şi evaluare funciară

Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (IDA), parte a grupului Băncii Mondiale, va acorda R. Moldova 30,1 milioane de euro în vederea realizării Proiectului de înregistrare şi evaluare funciară, semnat la 17 septembrie 2018. Proiectul de lege cu privire la ratificarea Acordului a fost aprobat de Guvern. Programul este elaborat în conformitate cu Cadrul de parteneriat al Băncii Mondiale cu R. Moldova 2018-2021. Cea mai mare parte, 15,3 milioane de euro, din asistența financiară oferită de IDA va fi utilizată pentru înregistrarea primară a bunurilor imobile, alte 5 milioane vor fi cheltuite pentru evaluarea bunurilor imobile.