REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 noiembrie 2019)

UE a acordat R. Moldova 30 mln de euro

R. Moldova a recepționat prima tranșă de asistență macrofinanciară, în valoare de 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Este vorba despre un grant în valoare de 10 mln de euro, recepționat vineri, 8 noiembrie, care va fi direcționat la finanțarea deficitului bugetar. Celelalte 20 de mln de euro au fost debursate sub formă de împrumuturi pe parcursul lunii octombrie curent. Asistența macrofinanciară pentru R. Moldova acordată de către Uniunea Europeană reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de pînă la 100 mln euro, dintre care 60 mln euro vor fi acordate sub formă de împrumut și 40 mln euro - sub formă de grant.

 

Businessmeni turci sînt interesaţi de dezvoltarea afacerilor în UTA Gagauz-Yeri

O delegaţie a Uniunii businessmenilor turci din Europa (ATİK), reprezentată de 50 de oameni de afaceri, a participat la cea de-a V-a ediţie a Forumului InvestGagauzia. Sîmbătă, 9 noiembrie, membrii delegaţiei au discutat opţiuni de colaborare la o întrunire, unde au participat antreprenori şi primari din autonomie. Părţile au examinat mai multe oportunităţi de dezvoltare şi promovare a afacerilor pentru întreprinderile din UTA Gagauz-Yeri. Membrii ATİK au fost salutaţi de Irina Vlah, guvernatorul de la Comrat, care a mulţumit pentru interesul manifestat faţă de regiune şi a îndemnat oaspeţii turci să povestească şi în alte ţări despre posibilităţile autonomiei.

 

Euro își va continua deprecierea

La începutul săptămînii moneda unică europeană își va continua deprecierea în raport cu leul moldovenesc. Astfel, luni, 11 noiembrie euro va costa 19 lei și 20 de bani. Dolarul american își va păstra cotația de 17 lei și 41 de bani, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca națională a Moldovei (BNM). Leul românesc va fi mai ieftin cu doi bani și va avea un preț oficial de 4 lei și 03 bani. Hrivna ucraineană se va scumpi cu un ban, pînă la nivelul de 71 de bani. Rubla rusească va costa în continuare 27 de bani.

 

R. Moldova a fost invitată să participe la Săptămîna verde a UE

Șeful adjunct al misiunii Republicii Federale Germania la Chișinău, Ullrich Kinne, i-a adresat ministrului agriculturii Georgeta Mincu, o invitație de participare la EU Green Week (Săptămîna verde a Uniunii Europene), cel mai mare eveniment anual din calendarul politicilor europene de mediu, ce se va desfășura la începutul anului 2020. Oficialul european a comunicat că EU Green Week este un forum de nivel înalt, ce se desfășoară la Bruxelles, și care reunește părțile ce contribuie la elaborarea și implementarea politicilor de mediu, la nivel european, național și local.

 

Noiembrie continuă să bucure cu vreme caldă şi însorită

Ultima lună de toamnă continuă să ne bucure cu vreme blîndă şi însorită, fără precipitaţii. Această tendinţă se va menţine în următoarele zile, conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Potrivit meteorologilor de luni, 11 noiembrie, vremea se va răci nesemnificativ şi se va menţine pe poziţii de maxim 20 de grade încă cîteva zile. În perioada de referinţă, ploi de scurtă durată se prevăd, rareori, doar în nordul ţării, fapt ce îi îngrijorează pe agricultori.

 

CNPF a obligat companiile de asigurări să efectueze audite externe

Nouă companii de asigurări, care emit certificate „Carte Verde”, urmează să fie supuse unui audit extern. Acesta ar urma să înceapă, cel tîrziu, la sfîrșitul lunii noiembrie 2019 și să se încheie pînă la 1 februarie 2020. Decizia a fost luată de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Potrivit CNPF, misiunea de audit va include o analiză a portofoliului de asigurări deținut de fiecare entitate și a tuturor activelor și pasivelor societăților de asigurări, inclusiv a rezervelor tehnice de asigurare.