REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 martie 2019)

Creștinii ortodocși intră de azi în Postul Paștelui

Creştinii ortodocşi intră de astăzi, 11 martie, în Postul Paştelui, cel mai mare post din an. Acesta durează 40 de zile, la care se adaugă şi Săptămîna Patimilor. Parohului Bisericii „Sfîntul Dumitru” din Chişinău, Pavel Borşevschi, a comunicat că duminică, după Sfînta Liturghie de dimineaţă, se va face o slujbă specială şi rugăciunea Sfîntului Andrei Sirul. Seara, va avea loc Vecernia. Iar luni dimineaţă, slujba va începe cu cei doi psalmi ai Utreniei. Seara, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, la Pavicerniţa cea Mare, Biserica săvîrşeşte şi canonul de pocăinţă Sfîntul Andrei Creteanul.

 

Meteorologii au anunţat Cod Galben de intensificare a vîntului

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat Cod Galben de intensificări ale vîntului. Potrivit meteorologilor, azi, pe arii extinse, se prevăd intensificări ale vîntului nord-vestiс, în rafale de pînă la 18-23 metri pe secundă. În acest context, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sînt copaci uscaţi sau fire electrice de înaltă tensiune. Odată cu intensificarea vîntului, vremea nu va suferi schimbări termice considerabile, iar în mai multe zone din ţară se aşteaptă ploi de scurtă durată.

 

În ţară a început campania de plantare de primăvară

Agenția "Moldsilva" a dat start campaniei de plantare de primăvară. În acest sezon, entitățile silvice subordonate instituţiei vor efectua mai multe lucrări de plantare şi regenerare în fondul forestier naţional şi în ariile protejate de stat. "În campania din această primăvară sînt planificate lucrări de creare a culturilor silvice pe o suprafață totală de 563 hectare, ajutorare a regenerării naturale pe o suprafață totală de 2666 ha, completare a regenerărilor pe o suprafață totală de 1017 ha, lucrări de îngrijire a regenerărilor pe o suprafață totală de 7366 ha", a comunicat Mariana Bujag, ofiţer de presă la "Moldsilva".

 

Șeful statului va convoca ședința parlamentului pînă pe 25-26 martie

Șeful statului Igor Dodon urmează să convoace ședința de constituire a noii legislaturi pînă pe 25-26 martie curent. Anunțul a fost făcut de președinte după ce Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie. Totodată, șeful statului a afirmat că va iniția în curînd discuții cu principalele forțe politice care au ajuns în legislativ, „pentru a găsi împreună soluții optime pentru țară în actuala conjunctură post-electorală”. Igor Dodon a ținut să amintească liderilor politici „că interesul național este mai presus de orice și trebuie să ne conducem mereu de acest deziderat”.

 

UE oferă 5 mln de euro pentru dezvoltare regională

Cele patru regiuni de dezvoltare din ţară (Sud, Centru, Nord şi UTA Gagauz-Yeri) vor fi implicate într-un proiect de abilitare a cetăţenilor R. Moldova, finanţat de Uniunea Europeană (UE) şi implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Programul a fost lansat şi urmează să fie realizat pînă la sfîrşitul anului 2021. Scopul principal al proiectului este de a spori participarea activă şi constructivă a cetăţenilor la procesele decizionale locale, regionale şi naţionale în domeniul serviciilor publice.

 

Maratonistul Iulian Bercu a ocupat locul 15 la Racing The Planet New Zealand

Sportivul moldovean Iulian Bercu s-a clasat pe locul 15 printre 180 de participanți la maratonul din Noua Zeelandă, Racing The Planet New Zealand. El a parcurs timp de 7 zile 250 de kilometri împreună cu sportivi din 35 de țări. Traseul pe care l-a parcurs a trecut prin munţi şi păduri, cu temperaturi ce au variat de la 20 de grade, pînă la minus 10 grade Celsius. Toți participanții au fost obligați să aibă un rucsac cu o greutate de minim 30 de kilograme cu 37 de obiecte necesare în caz de situații extremale.

 

Curtea Constituțională a validat alegerile parlamentare din 24 februarie curent

Curtea Constituțională a validat alegerile parlamentare din 24 februarie. Decizia a fost anunțată de către președintele Înaltei Curți, Mihai Poalelungi. Totodată, Curtea a validat mandatele deputaților aleși și a confirmat listele candidaților supleanți. În același timp, Înalta Curte a respins cererea blocului electoral „ACUM” privind declararea ca fiind nule a alegerilor în cinci circumscripții uninominale și invalidarea mandatelor unor deputați aleși.