REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 iunie 2019)

Moneda europeană se scumpeşte din nou

Moneda europeană se scumpeşte la începutul săptămînii curente cu opt bani. Pentru ziua de marţi, 11 iunie, Banca Naţională a Moldovei a anunţat un curs de 20.48 lei pentru un euro. Astfel, euro va costa cu opt bani mai mult decît la finele săptămînii trecute. Dolarul american va rămîne la aceeaşi cotaţie şi va costa 18 lei și 11 bani. Leul românesc cîştigă teren şi va costa 4 lei și 34 de bani, cu doi bani mai mult decît în ziua de luni. Cotațiile stabilite de BNM pentru hrivna ucraineană și rubla rusească vor rămîne neschimbate. Astfel, rubla va costa în continuare 27 de bani, iar hrivna va rămîne la valoarea de 68 de bani.

 
Elveția recunoaște Parlamentul și Guvernul Moldovei

Autoritățile din Elveția și-au exprimat sprijinul pentru Parlamentul și Guvernul R. Moldova nou-creat: „Parlamentul R. Moldova a decis sîmbătă trecută să aleagă un nou speaker și să creeze un nou Guvern. Elveția este gata să continue implementarea programelor sale de asistență și de cooperare pentru dezvoltare”, se menționează într-o declarație publicată de reprezentanța diplomatică a Elveției la Chișinău. „Elveția a susținut tranziția politică, economică și socială a R. Moldova începînd cu anul 2000 și își menține angajamentul de a contribui la bunăstarea populației din Moldova.Elveția a salutat alegerile parlamentare din 24 februarie a.c., care au fost competitive și, în general, au respectat drepturile fundamentale.”, se spune în declarația Elveției cu privire la situația din R. Moldova.

 

120 de copii din 22 țări vor participa la Programul DOR

În acest an, Programul guvernamental DOR Diasporă*Origini*Reveniri se va desfășura în perioada 19-28 august. Pentru participare la ediția curentă a DOR-ului s-au înregistrat în total 214 copii și tineri cu vîrsta cuprinsă între 12 și 17 ani, fiind selectați 120, dintre care 100 - din diasporă și 20 din R. Moldova. La DOR 2019 vor participa copii din țări, precum Grecia, Portugalia, Federația Rusă, Italia, Marea Britanie, SUA, Canada, Irlanda, Franța, Georgia, Spania, Ucraina, Bulgaria, România, Norvegia, Cehia, Elveția, Macedonia de Nord, Belarus Turcia, Olanda, Serbia și R. Moldova.

 

La Butuceni se va desfășura un festival de muzică clasică

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Muzică Clasică ”DescOperă” va avea loc în perioada 14-16 iunie în amfiteatrul peisagistic al Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Întregul program al spectacolelor a fost prezentat luni, 10 iunie, în cadrul conferinței de presă dedicată acestui eveniment cultural de amploare. Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a menționat că și în acest an organizatorii au pregătit surprize frumoase, iar cele mai redutabile colective artistice din R. Moldova, precum cel al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, conduse de către cunoscutul dirijor austriac Friedrich Pfeiffer și dirijorul român Tiberiu Soare, vor delecta spectatorii pe parcursul Festivalului.

 

Universitatea „B. P. Hasdeu” din Cahul a împlinit 20 de ani de la fondare

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din municipiul Cahul marchează în această vară 20 de ani de la constituire. Agenţia de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) a transmis un mesaj de felicitare conducerii instituţiei în care se menţionează că Universitatea de la Cahul a ajuns a fi în sudul ţării un centru „de modernizare și fundamentare a domeniului educației, cercetării, dezvoltării și inovării”.

 

A fost redeschisă ruta estivală Bălţi-Sergheevka

Ruta auto estivală Bălţi-Sergheevka a fost redeschisă. Astfel, vor putea fi deserviţi mai mulţi doritori să călătorească spre localitățile și stațiunile balneare ucrainene de pe litoralul Mării Negre. Autobuzele, cu capacitatea de 19 locuri, vor porni, peste o zi, din Bălți cu staționare în Gara auto Nord din Chișinău. Din Sergheevka autobuzele vor porni la ora 9.30. Un bilet de călătorie este de 250 de lei.