REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 iulie 2019)

Maia Sandu a solicitat să fie efectuată revizia financiară și tehnică în cadrul proiectului Arena Națională Chișinău

Premierul Maia Sandu a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să facă un demers către Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru a efectua o revizie financiară și tehnică în cadrul proiectului Arena Națională Chișinău. Ulterior, organele de drept vor investiga persoanele care au fost implicate în realizarea acestui proiect. Premierul a anunțat că în urma analizelor efectuate, modalitatea privind estimarea costurilor proiectului nu este clară.

 

Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată

Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată cu 1608 lei și va constitui 7911 lei. Proiectul care prevede acest lucru a fost aprobat miercuri, 10 iulie, de guvern. Potrivit documentului, indemnizații majorate vor primi părinții copiilor născuți după data de 1 iulie curent. Majorarea în sumă de 1608 lei va fi acordată în schimbul cutiei primite de părinți la nașterea copilului în cadrul campaniei guvernamentale „O nouă viață”. Decizia a fost luată în contextul dificultăților survenite în procesul de achiziționare a bunurilor din acest set.

 

Coraportorii APCE vor întreprinde o vizită la Chișinău

Promovarea unei politici externe echilibrate constituie o prioritate în activitatea actualei majorități parlamentare, a menționat, miercuri, 10 iulie președintele parlamentului Zinaida Greceanîi în cadrul discuției cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin. Potrivit președintelui, coaliția de guvernare a decis că toate acordurile semnate cu partenerii externi vor fi executate în continuare. Totodată, Zinaida Greceanîi a menționat că va fi efectuată o evaluare a actelor legislative pentru o bună implementare a acestora. Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău a spus că autoritățile Republicii Moldova se pot baza pe suportul Consiliului Europei și instituțiilor acestuia. De asemenea, oficialul a anunțat că, în această lună, coraportorii APCE vor efectua o vizită în țara noastră.

 

În capitală vor funcționa doi arbori solari ce generează energie verde

În capitală se desfășoară lucrările de instalare a doi arbori solari ce generează energie electrică fotovoltaică. Cu ajutorul acestora, locuitorii capitalei își vor putea încărca gratis telefoanele mobile și chiar vor avea acces la internet. Pe timp de noapte, copacii vor ilumina decorativ perimetrul datorită energiei acumulate ziua de la soare. Arborii sînt instalați pe bulevardele Grigore Vieru și Mircea cel Bătrîn. Arborii solari vor fi supravegheați video non-stop. Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și este realizată în parteneriat cu Primăria Chișinău.

 

Rosselhoznadzor a solicitat Chişinăului să actualizeze lista producătorilor care doresc să exporte în Rusia

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a solicitat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) să prezinte o listă suplimentară a exportatorilor de produse horticole din Republica Moldova, cu codul tarifar 0808, 0809. Într-o scrisoare de la începutul săptămînii curente, Rosselhoznadzor reiterează că “cerințele înaintate către exportatori prevăd prezența infrastructurii de producere și logistică, necesare pentru livrarea producției proprii și excluderea intermediarilor”. Lista cerută de oficialii din Rusia trebuie să fie prezentată pînă în data de 15 iulie 2019.

 

La Chișinău s-a desfășurat Reuniunea Subcomitetului de Asociere R.Moldova – UE pentru comerțși dezvoltare durabilă

Ministerul Economiei și Infrastructurii a organizat cea de-a IV-a Reuniune a Subcomitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru Comerț și Dezvoltare Durabilă (TSD). Experții europeni au menționat că Moldova trebuie și în continuare să depună eforturi pentru ca legislația în domeniul muncii să fie aliniată la standardele UE, în conformitate cu Acordul de Asociere RM–UE. Reprezentanții UE au prezentat un studiu recent care constată că tot mai mulți comercianți, inclusiv cei cu amănuntul, aleg produse ecologice, care aduc mai puține daune mediul înconjurător, iar majoritatea achizițiilor sînt realizate pe baza criteriilor de durabilitate, în același timp, companiile dezvoltînd strategii „verzi” și sustenabile.