REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 februarie 2019)

BNM a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2019

Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2019, la 4,9 la sută, față de 5,4 la sută cît prognoza în Raportul asupra inflației nr. 4 din anul trecut. În noiembrie 2018, BNM se aștepta ca prețurile să crească cu 0.5 puncte procentuale mai mult decît anticipa anterior, respectiv 4,9 la sută. Previziunea asupra ratei inflației pentru anul 2020 a fost majorată de la 4,9 la 5 la sută. BNM apreciază că riscurile și incertitudinile asociate perspectivei inflației au ca surse evoluția prețurilor internaționale la petrol și temperarea activității economiei mondiale.

 

Două femele de zimbru din Belarus vor fi schimbate pe doi masculi din „Pădurea Domnească”

Agenţia „Moldsilva” va schimba doi masculi de zimbru din Rezervaţia naturală „Pădurea Domnească” pe două femele din aria protejată „Nalibokski” din Belarus. Schimbul are scopul să sporească populaţia de zimbri din ţara noastră și urmează să fie efectuat la finele anului curent – începutul lui 2020. Rezervaţia „Pădurea Domnească” se face deosebit de importantă prin zimbrii, care din anul 2005 populează punctul de atracție turistică al zonei - "Zimbrăria Domnească". În prezent, aici se află în îngrijire 7 zimbri, două femele și cinci masculi.

 

Preşcolarii găgăuzi vor fi asiguraţi cu manuale pentru învăţarea limbii române

Un lot de carte, pentru predarea limbii române, a fost adus în UTA Gagauz-Yeri. Acesta face parte dintr-un proiect susţinut de partenerii de dezvoltare, care va permite preşcolarilor din autonomie să înveţe în paralel limba de stat şi cea găgăuză. Potrivit viceguvernatorului de la Comrat pentru probleme sociale, Olesea Tanasoglo, programul de studiere în paralel a limbilor română şi găgăuză a demarat doi ani în urmă, cu sprijinul OSCE şi Asociaţiei Naţionale a Trainerilor Europeni din Moldova.

 

În R. Moldova au fost înregistrate 78 de specii de păsări de apă

În luna ianuarie, în toată lumea s-a desfăşurat Recensămîntul Internaţional al păsărilor de apă (International Waterbird Census). Pe teritoriul R. Moldova această activitate a fost realizată de Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), care a identificat 78 de specii de zburătoare. Membrii SPPN au înregistrat speciile și efectivele de păsări prezente pe principalele bazine acvatice din ţara noastră: lacurile Manta și Beleu, lacurile Taraclia, Congaz și Comrat din UTA Gagauz-Yeri, lacul Sălaș (piscicola Gura Bîcului), lacul Ghidighici, lacurile de acumulare de la Costești-Stînca și Dubăsari, sectorul superior al fluviului Nistru (Naslavcea-Holoșnița).

 

Pentru alegerile parlamentare și referendum vor fi tipărite circa 12 mln de buletine de vot

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit tirajul buletinelor de vot la alegerile parlamentare și referendumul consultativ din 24 februarie 2019 pentru secțiile de votare din circumscripțiile uninominale nr. 1-48. În total, urmează a fi tipărite 11 863 788 buletine de vot. Potrivit Serviciului de presă al CEC, buletinele de vot se vor tipări pe hîrtie opacă (mată), iar acestea se vor deosebi prin culoare: cele pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale vor fi de culoare violet, iar în circumscripția națională - culoare gri afumat.