REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 decembrie 2019)

Vinul în vrac fabricat în R. Moldova a obținut trei medalii de aur la un concurs internațional

Vinul în vrac, fabricat în R. Moldova, a obținut trei medalii de aur la un concurs internațional organizat în Olanda. Performanța a fost înregistrată de două companii vinicole autohtone care au participat la cel mai mare tîrg de vin în vrac de pe mapamond – „World Bulk Wine”, desfășurat în Amsterdam, Olanda. Evenimentul de amploare, organizat anual, presupune și organizarea concursului „International Bulk Wine” – singurul din lume dedicat jurizării vinurilor în vrac. Competiția a reunit 260 de producători din 24 de țări.

 

O companie cu capital austriac își va majora investițiile în R. Moldova pînă la 50 mln de dolari

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei cu capital austriac Gebauer & Griller (GG Cables & Wires EE), care își desfășoară activitatea în Zona Economică ”Liberă Bălți”. La întrunire a participat administratorul principal al ZEL, Marin Ciobanu. Compania GG Cables & Wires EE este un producător important de cabluri, fire și hamuri de cablu pentru industria auto, ascensoare și scări rulante, precum și pentru aplicații industriale speciale. Oaspeții l-au informat pe Igor Dodon despre recenta decizie a companiei de a extinde producția pe alți 5000 de metri pătrați, după care suma totală a investiției va depăși 50 milioane de dolari, asigurînd peste 650 locuri noi de muncă în regiunea de nord a țării, cu un salariu mediu de peste 10 000 lei.

 

Leul își va continua aprecierea față de euro și dolar

Moneda națională își va continua miercuri, 11 decembrie, aprecierea față de euro și dolar, indică ratele oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va costa 17 lei și 35 de bani, în scădere cu cinci bani față de ieri. Moneda unică europeană va pierde trei bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 23 de bani. Cu un ban se va deprecia mîine leul românesc. Ca rezultat, acesta va avea o valoare de 4 lei și 02 bani. Pentru hrivna ucraineană, BNM a stabilit un curs similar celui de ieri, de 73 de bani. Și cotația rublei rusești va rămîne neschimbată și va constitui 27 de bani.

 

R. Belarus este dispusă să ofere credite preferențiale R. Moldova

Vicepremierul Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Belarus, dl Serghei Ciciuc. Cei doi oficiali au discutat despre situația social-economică a țării, dinamica relațiilor bilaterale, precum și despre posibilitatea implementării unor proiecte importante în domenii-cheie pentru R. Moldova. Ambasadorul Republicii Belarus a reiterat deschiderea țării sale de a intensifica colaborarea pentru dezvoltarea domeniilor de interes comun, prin oferirea unor credite preferențiale în procesul de construcție a drumurilor, precum și pentru alte proiecte reciproc avantajoase.

 

CEC a atribuit peste 50 de mandate de consilier local

Comisia Electorală Centrală (CEC) a atribuit alte 56 mandate de consilier local din municipiile Chișinău, Bălți și alte localități din 20 de raioane. În termen de 30 de zile din data aprobării hotărîrii, noii consilieri urmează să înlăture starea de incompatibilitate de funcții, în cazul survenirii acesteia. Potrivit prevederilor legale, mandatul de consilier este incompatibil cu exercitarea altei funcții de demnitate publică.

 

Avertizarea de gheaţă subţire rămîne în vigoare pînă pe 13 decembrie

Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a extins pînă vineri, 13 decembrie, avertizarea cu privire la pericolul ce îl prezintă formaţiunile de gheaţă, create în bazinele acvatice, în urma gerului nocturn. Potrivit hidrologilor, “pe unele sectoare ale rîurilor mici și cursuri de apă din țară se vor menţine formaţiuni de gheaţă – la mal şi năboi, iar pe unele bazine acvatice se va păstra pod de gheață”. În următoarele zile, meteorologii prognozează în medie pe ţară maxime termice, pe timp de noapte, pînă la minus 3 grade de ger.

 

Vîrstnicii din autonomia găgăuză au aderat la Platforma Naţională a Voluntariatului 60+

Zeci de persoane active, cu vîrsta ce depăşeşte 60 de ani, din UTA Gagauz-Yeri, au aderat la Platforma Națională a Voluntariatului pentru persoanele în etate din R. Moldova. Evenimentul a întrunit liderii și membrii organizațiilor de voluntariat ale vîrstnicilor din regiune. Platforma Națională a Voluntariatului pentru persoanele în etate din R. Moldova prevede un plan de acţiuni pînă în anul 2021, ce urmează să fie realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Sociale, cu suportul tehnic și financiar al UNDESA și UNFPA, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării.