REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 decembrie 2017)

Vama a desfășurat campania de informare împotriva corupției

Serviciul Vamal a lansat duminică, 10 decembrie, campania de informare și sensibilizare cu genericul „Stop corupției! Integritatea are prioritate!”.

Campania a fost desfășurată cu suportul proiectului UE „Asistență la Implementarea Misiunii Înalților Consilieri UE în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană. Proiectul își propune să accentueze efortul depus în lupta împotriva corupției și punerea în aplicare a reformei vamale în Republica Moldova.

Scopul prioritar al acestei campanii este de a spori nivelul de conștientizare a efectelor negative ale fenomenelor corupționale asupra climatului investițional și de afaceri, precum și repercusiunile asupra imaginii instituționale și de țară. Campania a demarat prin instalarea de bannere în șapte dintre cele mai mari posturi vamale de frontieră (Leușeni, Chișinău, Otaci, Sculeni, Tudora, Cahul și Criva).

Totodată, în cadrul acestei campanii, cetățenii care traversează frontiera sau cei care solicită perfectarea unei operațiuni de vămuire vor fi informați cu privire la responsabilitatea pentru actele de corupție comise prin oferirea de recompense necuvenite.

 

Miliția transnistreană raportează mai multe crime și infracțiuni

Pe parcursul săptămînii trecute miliția transnistreană a înregistrat 179 de crime și infracțiuni, comparativ cu 141 săptămîna anterioară.

În 129 de cazuri au fost identificate persoanele bănuite. Astfel, în perioada de referință au fost comise două omoruri (ambele cazuri descoperite), un jaf, un caz de pricinuire a leziunilor corporale grave (bănuitul a fost reținut), precum și 43 de furturi (16 cazuri descoperite).

În aceiași perioadă au fost documentate nouă cazuri de comercializare a drogurilor, precum și o infracțiune economică.

Miliția transnistreană mai anunță reținerea a opt infractori aflați în căutare.

 

Pe parcursul săptămînii trecute, Poliția de frontieră a înregistrat mai multe contravenții

Potrivit poliției de frontieră, pe parcursul săptămînii trecute au fost întocmite 133 de procese verbale, cu aplicarea amenzilor în sumă de 170.100 lei de și încasarea amenzilor de 77.050 de lei.

În punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 314.236 de traversări, printre care 195.491 de treceri ale cetățenilor Republicii Moldova, iar traficul unităților de transport a prezentat 80.878 de traversări.

În aceiași perioadă 18 cetățeni străini au încălcat termenul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova iar alte 49 de persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere.

Poliția a mai înregistrat trei tentative de trafic ilicit de bunuri și 11 contravenții cu privire la încălcarea regulilor de transport de pasageri și mărfuri. În plus, 57 de cetăţeni străini și 172 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

 

Prim-ministrul Pavel Filip întreprinde o vizită de lucru în Belarus

Premierul Pavel Filip efectuează, în perioada 11-12 decembrie 2017, o vizită de lucru la Minsk, Republica Belarus, unde va participa la Reuniunea Șefilor de Guvern ai statelor membre ale Inițiativei Central-Europene.

În cadrul vizitei, Filip va avea întrevederi cu Premierul Republicii Belarus, Andrei Kobeakov și cu Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko. Oficialii vor discuta despre posibilitățile de intensificare a relațiilor bilaterale în domeniile de interes comun.

Premierul va mai participa la Forumul de afaceri moldo-belarus care va avea loc la Minsk. Evenimentul va reuni circa o sută de întreprinzători din cele două state, fiind urmat de o sesiune de întrevederi bilaterale între agenții economici.