REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 septembrie 2019)

Euro și dolarul se vor ieftini

Euro și dolarul se vor ieftini marți, 10 septembrie, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va costa 17 lei și 85 de bani, cu șase bani mai puțin decît ieri. Euro va pierde șapte bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 68 de bani. Și leul românesc va fi mai ieftin. Acesta se va deprecia cu un ban, pînă la nivelul de 4 lei și 16 bani. Rubla va costa în continuare 27 de bani, iar hrivna ucraineană va rămîne la valoarea 71 de bani.

 

Șeful statului a participat la ședința consacrată aniversării a 28-a a creării organelor securității statului

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, împreună cu Prim-ministrul Maia Sandu, a participat la ședința solemnă consacrată aniversării a 28-a a creării organelor securității statului. Cu acest prilej, șeful statului a transmis sincere felicitări, dorindu-le multă sănătate, succese și bunăstare celor care astăzi servesc interesele naţionale. Totodată, Igor Dodon a exprimat recunoștință veteranilor Serviciului care au stat la baza creării organelor securității și reprezintă un exemplu și o sursă de inspirație pentru noua generație de ofițeri.

 

Procurorii au deschis trei cauze penale privind înstrăinarea ilegală a unor terenuri de construcții în Chișinău

Oamenii legii au efectuat luni, 9 septembrie, 21 de percheziții și au inițiat trei cauze penale pe faptul creării unei scheme infracționale de obținere ilegală a loturilor de pămînt pentru construcții în capitală. În cadrul acțiunilor operative, au fost documentați 10 foști și actuali funcționari, persoane fizice și juridice. Dacă vor fi găsite vinovate, cele 10 persoane riscă pedepse cu închisoarea de pînă la 10 ani și amenzi de sute de mii de lei.

 

Zinaida Greceanîi s-a întîlnit, în China, cu guvernatorul provinciei Shaanxi

Oportunitățile de cooperare bilaterală între R. Moldova și provincia Shaanxi din China au fost discutate în orașul chinez Xi'An, în cadrul întrevederii de luni, 9 septembrie a Președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi cu guvernatorul provinciei Shaanxi, Liu Guozhong. Totodată, Președintele Parlamentului a salutat și apreciat deschiderea recentă a Casei de comerț China – R. Moldova în capitala provinciei, orașul Xi'An, unde marți va avea loc cea de-a 8-a ediție a Forumului Economic Euro-Asiatic.

 

Securitatea regională a fost discutată la Kiev de ministrul Nicu Popescu

Securitatea regională, facilitarea procedurilor de control la frontieră și colaborarea în domeniul energetic au fost printre subiectele abordate la Kiev, la întrevederea ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, cu Alexandr Daniliuk, secretar al Consiliului Naţional de Securitate și Apărare (CNSA) al Ucrainei. Ministrul Nicu Popescu a subliniat că pentru întreaga regiune este important ca situația din R. Moldova, dar şi la hotarele ei, să rămînă una stabilă.

 

Circa 90 de autobuze din capitală necesită a fi înlocuite

Circa 90 de autobuze din totalul celor 144 din dotarea Parcului Urban de Autobuze (PUA) din capitală necesită a fi înlocuite cu altele noi. Informațiile au fost prezentate de directorul întreprinderii Vitalie Copaci. Potrivit raportului de activitate al întreprinderii, vîrsta medie a autobuzelor este de 14 ani, după ce la începutul anului curent au fost procurate 31 de unități de transport noi.

 

La Cahul va avea loc un festival internațional de film documentar

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului internațional de film documentar ”MOLDOX” va fi inaugurată marți, 10 septembrie, la Cahul. Evenimentul se va desfășura pînă la 15 septembrie. În cadrul Festivalului internațional de film documentar pentru schimbare socială vor fi proiectate 18 lungmetraje și 12 scurtmetraje de rezonanță din 12 țări: R. Moldova, Suedia, România, Ucraina, Olanda, Polonia, Letonia, Franța, Marea Britanie, Rusia, Elveția, Germania.