REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 septembrie 2018)

Sala cu Orgă va marca 40 de ani de la înființare

Sala cu Orgă va marca cei 40 de ani de la inaugurare și 30 - de la fondarea Orchestrei Naționale de Cameră cu un concert festiv, care va avea loc la 19 septembrie. Evenimentul va constitui începutul stagiunii concertistice 2018-2019 a instituției. Directorul Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu, a menționat că aceste două aniversări constituie repere importante pentru instituție. ”Sîntem mîndri de faptul că pe parcursul a 40 de ani, Sala cu Orgă a reușit să realizeze mai multe lucruri frumoase. De-a lungul celor patru decenii, pe scena noastră au evoluat o suită întreagă de artiști cu renume mondial. Sperăm că așa va fi și în continuare”, a mai spus Zubcu. Primul concert în Sala cu Orgă a avut loc în data de 15 septembrie 1978.

 

Meșteri ceramiști din întreaga țară au participat la Bîlciul olarilor

Circa 30 de meșteri populari și-au expus lucrările la cea de-a XXX-a ediție a Tîrgului meșterilor olari și ceramiști, care a avut loc duminică, 9 septembrie, în comuna Iurceni, raionul Nisporeni. Evenimentul este organizat de Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, Centrul Naţional de Conservare și Promovare a Patrimoniului Imaterial, Uniunea Meşterilor Populari din Moldova, Consiliul raional Nisporeni şi Primăria Iurceni. Directorul centrului nominalizat, Diana Dicusarî a menționat că tîrgul are drept scop promovarea artei olăritului prin continuitatea tradițiilor artistice ale acestui străvechi meșteşug.

 

Ministrul de externe a discutat cu parlamentarii germani

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, aflat într-o vizită de lucru în Germania, a avut o serie de întrevederi cu membrii Bundestagului, reprezentanți ai diferitelor partide, în cadrul cărora au fost discutate aspecte ale cooperării bilaterale, inclusiv pe segmentul interparlamentar, evoluțiile regionale și globale, etc. Șeful diplomației moldovenești a salutat extinderea dialogului în cadrul Forumului germano-moldav şi angajamentul lui Fritz Felgentreu, în calitatea sa de preşedinte al acestuia, de a consolida prezenţa R. Moldova în spaţiul politic şi academic din Germania, precum invitaţiile anuale ale Bundestagului de participare la programul „Bursa Parlamentară Internaţională”, destinat absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt superior din R. Moldova.

 

Punctele de înmatriculare a automobilelor din stînga Nistrului vor activa în regim de testare

Cele două puncte de înmatriculare a automobilelor din stînga Nistrului vor activa în regim de testare pînă la data de 10 septembrie, cînd, cu prilejul vizitei în R. Moldova a Reprezentantului Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, se va trece la procedura de lucru în regim normal. Anunţul a fost făcut de viceprim-ministrul pentru reintegrare Cristina Lesnic. Potrivit sursei citate, deschiderea celor două birouri are drept scop facilitarea accesului cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului în traficul internaţional. “De aceste plăcuţe neutre pot beneficia toţi doritorii, iar banii achitaţi pentru ele vor fi viraţi în bugetul R. Moldova”, a spus Lesnic.

 

O companie ungară va deschide în R. Moldova o fabrică

Din 1 octombrie curent, o companie ungară va deschide în R. Moldova o fabrică de producere a sistemelor pentru testarea echipamentelor electronice și va crea circa 50 de locuri de muncă. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Chiril Gaburici după întrevederea cu reprezentanții companiei. Potrivit lui Gaburici, directorii executivi ai companiei au subliniat că au analizat oportunitățile investiționale oferite de țara noastră în urma participării la forumul Moldova Automotive Days 2018. Reprezentanții companiei au remarcat că vor angaja în următorii doi ani circa 50 de ingineri și muncitori calificați. Aceștia au dat asigurări că în trei-patru ani, numărul de angajați va crește pînă la 100 de persoane. Fabrica va fi amplasată în ZEL - Expo Business Chișinău.