REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 octombrie 2019)

33 de agenți economici au primit titlul de „Contribuabil onest”

Serviciul Fiscal de Stat a menționat 33 de agenți economici de pe întreg teritoriul țării, contribuabili remarcați pentru aportul lor în promovarea civismului fiscal și conformare la onorarea obligațiilor fiscale pentru anul 2019. Directorul Serviciului Fiscal de Stat, Serghei Pușcuța, le-a înmînat contribuabililor diplome de mențiune și le-a atribuit titlul de „Contribuabil onest”. Dreptul de a fi menționat cu certificate de credibilitate este atribuit agentului economic la care, în urma controalelor efectuate în ultimul an de gestiune, nu au fost depistate încălcări sau sumele calculate conform deciziilor emise nu depășesc pragul de semnificație.

 

Sinistrații din Otaci și Glodeni vor beneficia de noi ajutoare materiale

Executivul va acorda un nou lot de ajutoare materiale Consiliilor raionale Ocnița și Glodeni în scopul lichidării consecințelor calamităților naturale din primăvara și vara acestui an. În acest sens, din rezerva de stat vor fi eliberate bunuri în valoare de peste 540 mii de lei. Pentru reparația acoperișului deteriorat al unui bloc din orașul Otaci, Agenția Rezerve Materiale din subordinea MAI va elibera foi ondulate și cherestea în sumă de circa 68 mii de lei. Alte 2786 de foi ondulate și 443 de metri pătrați de țiglă metalică, în valoare totală de aproximativ 473 mii de lei, vor fi eliberate din rezervele materiale de stat pentru restabilirea acoperișurilor caselor de locuit afectate de vîntul puternic din 2 iulie 2019.

 

Consiliul pentru siguranța rutieră va discuta problemele legate de accidente

Consiliul pentru siguranța rutieră va fi convocat joi, 10 octombrie în ședință pentru a discuta problemele legate de ultimele accidente, soldate cu morți și zeci de răniți, și va veni cu soluții, a anunțat prim-ministrul Maia Sandu. ”E foarte grav că se întîmplă atîtea accidente, multe dintre acestea fatale pentru participanții la trafic. E foarte grav că, în fond, cauzele pentru multe din aceste accidente sînt șoferii care se urcă la volan în stare de ebrietate”, a menționat premierul.

 

Transportatorii de mărfuri se vor putea programa online pentru trecerea frontierei

Transportatorii de mărfuri vor putea să-și programeze în prealabil traversarea frontierei prin intermediul unei aplicații online. Noul sistem a fost făcut public de reprezentanți ai Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID). În cadrul prezentării au fost expuse principiile de funcționare a noului sistem de programare, care este similar celui aplicat în mai multe state europene. Mai exact, transportatorii de mărfuri vor avea posibilitatea să își planifice în prealabil timpul de traversare a frontierei, printr-o aplicație online adaptată oricărui dispozitiv: calculator, tabletă sau telefon mobil.

 

Leul se va aprecia față de euro și dolar

Moneda națională se va aprecia față de euro și dolar, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar pentru ziua de joi, 10 octombrie, stabilite de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, euro se va ieftini cu șase bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 35 de bani. Dolarul american va scădea la 17 lei și 63 de bani. Mai ieftin cu un ban va fi mîine leul românesc. Prețul stabilit pentru acesta este de 4 lei și 07 bani. Hrivna ucraineană va rămîne la valoarea de 71 de bani și rubla rusească își va păstra prețul de 27 de bani.

 

Miniștrii de Externe ai R. Moldova și României au vizitat șantierul de construcții al gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău

Progresul la etapa actuală a construcției branșamentului Ungheni-Chișinău al gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău a fost examinat miercuri, 9 octombrie, de către miniștrii de Externe ai R. Moldova și României, Nicu Popescu și Ramona Mănescu, în cadrul vizitei pe șantierul de construcții. Șefii diplomațiilor R. Moldova și României au discutat cu oficialii companiei responsabile de construcția gazoductului despre detaliile tehnice ale acestui proces, precum și despre termenii preconizați de finalizare a construcției.

 

Cinci candidați au fost admiși la concursul pentru funcția de director al Serviciului Vamal

Cinci candidați au fost admiși la concursul pentru funcția de director al Serviciului Vamal. Aceștia sînt Natalia Calenic, Sava Maimescu, Vladislav Șveț, Iurie Gorea și Marin Gospodarenco. Decizia a fost luată miercuri, 9 octombrie, de către Comisia de concurs. Comisia a verificat respectarea criteriilor de eligibilitate de către candidați, precum și reputația profesională a acestora. Potrivit Ministerului Finanțelor, următoarea etapă va fi competiția dosarelor de concurs.