REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 mai 2018)

În R. Moldova a început sezonul turistic în rezervațiile naturale

Rezervațiile naturale din subordinea Agenției "Moldsilva" au lansat, odată cu încălzirea vremii, sezonul turistic pentru 2018 şi au înregistrat mai multe grupuri de turiști, atît din țară, cît și de peste hotare. Cei mai mulți vizitatori sînt elevii instituțiilor de învățămînt, care şi-au planificat excursii încă de la începutul anului. Cele mai importante rezervații din ţară, "Codrii", "Plaiul Fagului", "Pădurea Domnească" și "Prutul de Jos", atrag turiștii nu doar prin peisajele naturale, specii rare de floră și faună, ci și prin amenajarea traseelor turistice, centre de informare, iar unele dispun de locuri de cazare/campare sau muzee ale naturii. Pe parcursul anului 2017 aceste rezervații au fost vizitate de aproximativ 10 mii de persoane.

 

Mai multe manifestări consacrate Zilei Victoriei au avut loc la Chișinău

Veterani de război, rude și prieteni ai acestora, deputați, miniștri, funcționari publici, s-au adunat miercuri, 9 mai, la Complexul Memorial „Eternitate” cu ocazia Zilei Victoriei și au depus flori în amintirea eroilor căzuți pe cîmpul de luptă. La eveniment au participat șeful statului, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Andrian Candu și prim-ministrul Pavel Filip, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău. În aceeași zi, Partidul Comuniștilor și Consiliul Republican al Veteranilor a organizat un concert de muzică militară și patriotică la monumentul „Luptătorilor pentru puterea sovietică”, de lîngă Cinematograful Gaudeamus. Tot ieri, Partidul Democrat din Moldova a dat startul seriei de acțiuni dedicate Zilei Europei și Zilei Victoriei. Cu ocazia Zilei Victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru integritatea Patriei, 1717 de persoane vor beneficia de ajutor material unic.

 

Cetățenii R. Moldova ar putea merge în EAU fără vize

Posibilitatea abolirii regimului de vize pentru cetățenii R. Moldova, precum și extinderea relațiilor moldo-emiriene în diferite domenii, au fost discutate la Abu Dhabi de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu Viceprim-ministrul, Ministrul emirian al Afacerilor Interne, Sheikh Saif bin Zayed Al Nahyan. În opinia interlocutorilor, abolirea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni va favoriza și mai mult extinderea relațiilor moldo-emiriene, care în ultima perioadă au înregistrat o dezvoltare semnificativă în toate domeniile. ”Un exemplu elocvent este și Forumul economic moldo-emirian, care se desfășoară astăzi la Dubai, unde mediul de afaceri din ambele state stabilește noi parteneriate. Abolirea regimului de vize este foarte importantă pentru mediul de afaceri din R. Moldova, deoarece țara noastră este interesată în promovarea produselor și serviciilor atît pe piața Emiratelor Arabe Unite, cît și în regiunea Golfului Arabic”, a menționat șeful diplomației moldovenești.

 

Poliția a reţinut doi cetățeni străini aflați în căutare internațională

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Inspectoratul Național de Investigații, Poliția de Frontieră și Serviciul de Informații și Securitate au reţinut, în urma unei operațiuni comune, doi cetățeni de origine azeră, cu vîrsta de 26 și, respectiv, 32 de ani, membri ai unui grup criminal organizat ce își desfășoară activitatea infracțională pe teritoriul Ucrainei. “Suspecții au fost anunțați în căutare de către autoritățile de drept din Ucraina, pentru comiterea unui atac armat asupra unui grup de persoane, soldat cu decesul unei persoane și rănirea alteia”, se indică într-un comunicat al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Ca urmare a investigațiilor efectuate, s-a stabilit că bărbații au traversat ilegal frontiera R. Moldova, intenționînd să-și perfecteze acte false, după care să părăsească teritoriul ţării, cu destinația Turcia, pentru eschivarea de la răspunderea penală.

 

Moldovenii care locuiesc peste hotele ţării vor primi pensia pentru limită de vîrstă

Curtea Constituțională a decis că moldovenii domiciliaţi în afara țării vor putea primi pensia pentru limită de vîrstă. Sesizarea la Curte a fost depusă de un avocat care a solicitat înaltului for să se expună asupra constituţionalităţii textelor: „domiciliată în R. Moldova” din articolul 2 alin. (1) și „asiguratului care își stabilește domiciliul în străinătate nu i se acordă drept la pensie conform prezentei legi” din articolul 36 alin. (1) din Legea nr. 156 din 14 octombrie 1998 privind sistemul public de pensii. Magistraţii de la Curte au decis că Parlamentul și Guvernul R. Moldova nu au avansat nicio justificare pentru privarea acestei categorii de persoane de dreptul lor la pensie, doar pentru că își au domiciliul în afara țării. Curtea a constatat că tratamentul diferențiat al persoanelor care nu își au domiciliul în R. Moldova, în comparație cu cele care își au domiciliul în R. Moldova, în materie de plată a pensiilor, încalcă Constituția. Decizia Curții este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.