REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 iunie 2019)

Guvernatorul UTA Găgăuzia și-a declarat sprijinul pentru Igor Dodon

Guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, susține că, este profund îngrijorată de sporirea confruntării politice în țara noastră. „Sprijin pe deplin eforturile Preşedintelui Igor Dodon şi a majorităţii parlamentare legitime privind formarea unui nou Guvern, păstrarea păcii şi stabilităţii în R. Moldova. Cred în înţelepciunea politică a şefului statului şi a capacităţii sale de a găsi o ieşire demnă din această situație complicată de criză. Găgăuzia este cu dumneavoastră”, a scris Vlah pe o rețea de socializare.

 

Moldova urmează să semneze Acordul de securitate socială cu Belarus

O delegaţie a R. Moldova, din componența căreia au făcut parte reprezentanții Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Casei Naţionale de Asiguirări Sociale, Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă, s-a aflat într-o vizită oficială la Minsk, Belarus. Oficialii au negociat proiectul Aranjamentului Administrativ privind implementarea Acordului în domeniul securităţii sociale. Acordul nou prevede că atît R. Moldova, cît şi Belarus vor calcula şi achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu.

 

Echipa națională de fotbal a obținut prima victorie în preliminariile Campionatului European 2020

Echipa națională de fotbal a repurtat sîmbătă, 8 iunie, la stadionul Zimbru din capitală, prima victorie în preliminariile Campionatului European. Ea a învins cu scorul 1-0 selecționata Andorrei. Autorul golului este Igor Armaș. El s-a remarcat în minutul 8 cu o lovitură de cap din careul mic după executarea de către Alexandru Suvorov a unui corner.

 

Poliția va lua toate măsurile pentru a menține ordinea publică, anunță conducerea IGP

Poliția va fi la datorie 24 din 24 de ore și va asigura toate măsurile pentru a menține ordinea publică. Anunțul a fost făcut de șeful IGP, Alexandru Pînzari în seară zilei de sîmbătă, 8 iunie. Șeful de la IGP a îndemnat cetățenii să nu se lase provocați și să respecte acțiunile forțelor polițienești și carabinierilor. “Pentru noi siguranța cetățeanului este o prioritate, există multe speculații și vă rog nu vă lăsați provocați și conduceți-vă de prevederile legale și constituționale”, a menționat Pînzari. El a specificat că poliția și carabinierii, au întărit paza din preajma edificiilor statale.

 

Peste 200 de taximetriști din toată ţara au fost amendaţi

Pe parcursul ultimelor două săptămîni inspectorii de patrulare au organizat operațiunea “Taxi”, în cadrul căreia au verificat legalitatea activității taximetriștilor. În urma verificărilor, poliţiştii au întocmit 240 de procese-verbale pentru încălcări care au pus în pericol viața pasagerilor și traficul rutier. Conform datelor statistice oferite de INP, în primele cinci luni ale acestui an, din vina conducătorilor de taxi s-au produs 37 de accidente rutiere, soldate cu trei persoane decedate și 46 traumatizate.

 

Secretarul general adjunct al Parlamentului și-a anunțat demisia

Secretarul general adjunct al Parlamentului Igor Klipii, a anunţat în după-amiaza zilei de sîmbătă, 8 iunie, că a depus cerere de demisie din funcţie. Funcționarul a evitat să ofere detalii şi a spus că decizia îi aparţine „Prerogativele secretarului general adjunct în condițiile în care nu este speaker sînt aproape nule. Mie mi s-au transferat o serie de responsabilități, în ciuda acestui fapt am fost în permanență sub lovitură”, a spus Klipii jurnaliștilor prezenți în legislativ.