REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 ianuarie 2018)

Autoritățile transnistrene vor deschide secții de votare pentru scrutinul prezidențial din Rusia

În raioanele de Est ale R. Moldova vor fi deschise 24 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Federația Rusă, care se vor desfășura pe 18 martie.

Presa locală subliniază că vor fi inaugurate cu două secții mai multe față de alegerile pentru Duma de Stat din 2016. Recent, așa-numitul președinte al comisiei electorale centrale de la Tiraspol s-a întîlnit cu conducerea și personalul Ambasadei Rusiei în Moldova, după care au fost verificate locațiile secțiilor pentru votare.

 

Bugetul R. Moldova suportă pierderi din cauza mărfurilor second-hand

Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI) propune revizuirea listei mărfurilor foste în folosinţă, care cad sub interdicţia de a fi importate, comercializate şi distribuite în R. Moldova.

Solicitarea este condiționată de faptul că aplicarea prevederilor ce interzic importul, comercializarea, precum şi distribuirea gratuită cu titlu de ajutor umanitar a anumitor categorii de mărfuri second-hand, în condiţiile legislaţiei în vigoare, "este dificilă, atît din punct de vedere social cît şi economic".

Astfel în prezent este interzis importul cu titlu de ajutor umanitar, al încălţămintei uzate, lenjeriei de corp, jucăriilor folosite şi al hainelor pentru copiii de pînă la 3 ani. Totodată, autorităţile susţin că pieţele comerciale "sînt invadate de mărfuri care la moment cad sub interdicţia stabilită de Guvern, iar acest fapt ne indică existenţa unui sector foarte vulnerabil şi sensibil la contrabandă şi evaziuni fiscale".

 

Legea pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului a fost promulgată

Decretul de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului a fost semnat, în dimineața zilei de miercuri, 10 ianuarie, de președintele Parlamentului Andrian Candu.

La 22 decembrie 2017, Parlamentul a menținut votul pentru Legea respectivă, numită și ”legea anti-propagandă”, remisă spre reexaminare de șeful statului.

Astfel, în Codul audiovizualului sînt incluse noi norme prin care se asigură protecția persoanelor, societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior.

 

Băncile vor oferi garanții mai mari

Plafonul de garantare a depozitelor bancare a fost majorat de la 6.000 la 20.000 de lei de la 1 ianuarie. Aceasta înseamnă o mai mare siguranță pentru cetățeni, dar și costuri mai mari pentru bănci, fapt ce se va răsfrînge asupra clienților, spun experții. În același timp, bancherii au salutat majorarea plafonului, considerînd că acesta ar trebui să crească și mai mult.

Majorarea plafonului pînă la 20 de mii de lei presupune faptul că în cazul în care o bancă falimentează, fiecare client poate primi maxim suma respectivă.

”Noul plafon este suficient pentru situația din R. Moldova, în condițiile în care aproximativ 95% din numărul de depozite bancare nu depășesc această sumă”, a opinat analistul economic Veaceslav Ioniță. Totodată, el consider că majorarea plafonului va spori încrederii cetățenilor în sistemul bancar.

 

Noii miniștri din Guvernul Filip au depus jurămîntul în fața interimarului Andrian Candu

Noii miniștri au depus jurămîntul de învestire, miercuri, 10 ianuarie. Decretele au fost semnate de Președintele legislativului, Andrian Candu, care exercită temporar interimatul funcției de președinte al țării. Noii membri ai Cabinetului de Miniștri au depus jurămîntul în cadrul unei ceremonii organizate la Reședința de Stat.

Vicepremier pentru reintegrare este Cristina Lesnic. În fotoliul de ministru al Economiei și Infrastructurii a fost numit ex-premierul Chiril Gaburici. La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale șefă va fi Svetlana Cebotari, directoarea Centrului de Transfuzie a Sîngelui. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va fi condus de Liviu Volconovici, rectorul Universității Agrare. La Externe va fi ministru Tudor Ulianovschi, ambasadorul Republicii Moldovala Geneva, iar la conducerea Ministerului Justiției revine Alexandru Tănase, fost președintele al Curții Constituționale. Funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană o va ocupa fostul premier Iurie Leancă, liderul PPEM.