REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 decembrie 2018)

Călătorii ar putea cumpăra bilete de tren pentru cursele românești chiar din gara Chișinău

Călătorii din R. Moldova ar putea cumpăra bilete de tren pentru cursele românești chiar din gara Chișinău. Subiectul a fost discutat de directorul general al Căii Ferate din Moldova (CFM), Iurii Topala, în cadrul unei întîlniri cu directorul general al Căilor Ferate Române (CFR) Călători, Leon Bărbulescu. Șefii instituțiilor feroviare au examinat posibilitățile de deschidere a unei case de bilete de tip RoTicket, care ar permite pasagerilor să-și procure din timp tichete pentru a călători pe teritoriul României. O asemenea posibilitate ar putea apărea în primăvara anului viitor.

 

MAEIE a emis o avertizare de călătorie în Turcia

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează cetățenii R. Moldova care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Turcia, despre faptul că autoritățile turce pregătesc tranziția zborurilor de la Aeroportul Istanbul „Atatürk” către „Noul Aeroport Istanbul”. Întreaga procedură se va desfășura după cum urmează: Preluarea activităților și zborurilor Aeroportului Istanbul „Atatürk” de către „Noul Aeroport Istanbul” va începe la 30 decembrie 2018, ora 00:00 și se va termina la 31 decembrie 2018, 21:00. • După 31 decembrie 2018, ora 21:00, Aeroportul Istanbul „Atatürk” va fi închis pentru cursele aeriene ale zborurilor comerciale interne și internaționale.

 

China a oferit R. Moldova un scanner performant

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic a vizitat orașul Ocnița, unde a participat la ceremonia de inaugurare a celui mai performant scanner staționar din regiune, instalat în postul vamal ”Ocnița-feroviar”, destinat inspectării mărfurilor transportate pe calea feroviară. La eveniment au mai luat parte Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong, vicepreședintele companiei chineze Nuctech, Jianmin Li și directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. Echipamentul a fost instalat în cadrul unui proiect de asistență tehnică, finanțat de Guvernul Republicii Populare Chineze.

 

Un inginer-şef de la „RED Union Fenosa” a fost condamnat

Un inginer-şef de reţele al Companiei „RED Union Fenosa” a fost condamnat pentru încălcarea regulilor de exploatare a obiectivelor energetice, soldată cu decesul unei persoane. Potrivit Procuraturii Generale, cazul a avut loc în octombrie 2008 în raionul Ceadîr-Lunga. Inginerul era responsabil de asigurarea securităţii şi funcţionalităţii lucrărilor la reţelele electrice, însă a încălcat normele de exploatare tehnică a centralelor şi reţelelor electrice, ca rezultat, un bărbat a fost electrocutat mortal de un cablu de înaltă tensiune ce atîrna de la un pilon de electricitate.

 

Peste 4300 de detectoare de fum au fost instalate de pompieri în ultimele luni

Peste 4330 de familii din 27 de raioane ale țării au beneficiat de detectoare de fum în cadrul Campaniei naționale ”O casă protejată – o viață salvată”, finanţată de stat. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a menţionat că instalaţiile au salvat mai mute vieţi. Potrivit IGSU, scopul instalării acestor dispozitive este de a preveni incendiile și intoxicațiile cu monoxid de carbon emanate de la surse defecte de încălzire, în special de sobe. Campania națională va continua și în anul 2019.