REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 aprilie 2020)

Marcarea Paștelui Blajinilor a fost amînată

Marcarea Paștelui Blajinilor a fost amînată pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie. Decizia a fost luată la ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova. Totodată, slujbele de Florii, din Săptămîna Patimilor, precum şi de Sfintele Paşti vor fi săvîrşite conform recomandărilor Comisiei pentru Situații Excepționale, în condiţiile stării de urgenţă. Sfințirea darurilor de Paști se va face conform binecuvîntării ierarhului locului, iar pentru parohiile Eparhiei de Centru va fi emis mai tîrziu un comunicat privind modalitatea oficierii acestui ritual pascal.

 

Focul haric va fi adus și în acest an în Republica Moldova

Focul sfînt va fi adus de la Ierusalim, sîmbătă, 18 aprilie 2020, şi va fi distribuit delegaţiilor eparhiilor din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove la Aeroportul Internaţional Chișinău, iar ulterior va fi repartizat prin protopopiate fiecărei parohii. Totodată, la o întrevedere cu conducerea Mitropoliei, Președintele Igor Dodon a precizat că „mai mulți creștini cu posibilități și-au unit eforturile pentru a aduce și în acest an în țara noastră Focul Haric”.

 

Din 10 aprilie, pacienții cu forme ușoare de COVID-19 vor fi tratați la domiciliu

Începînd cu ziua de vineri, 10 aprilie, pacienții cu forme ușoare de COVID-19, care nu suferă de boli secundare, vor fi tratați la domiciliu. Anunțul a fost făcut joi de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Tratamentul la domiciliu va fi monitorizat telefonic pe toată perioada de supraveghere de către medicul de familie. Autoritățile susțin că toți medicii de familie din țară au fost deja instruiți și au primit schemele de tratament. Ministrul Sănătății a menționat că persoanele de peste 60 de ani cu semne clinice vor fi în continuare internate în spitale. De asemenea, vor fi internați cei care au alte maladii, copiii și gravidele.

 

Curtea Constituțională a suspendat legea aprobată de Guvern prin asumare de răspundere

Curtea Constituțională a suspendat legea aprobată de Guvern prin angajarea răspunderii și care prevede mai multe măsuri de susținere a cetățenilor și agenților economici în perioada stării de urgență. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu. Legea prevede, în particular, majorarea ajutorului minim de șomaj pînă la 2775 de lei și majorarea venitului lunar minim garantat pînă la 1300 lei. „Acesta este rezultatul acțiunilor iresponsabile, populiste ale politicienilor care au provocat suspendarea legii respective. Legea care a intrat în vigoare marți, cu alocarea acestor ajutoare necesare pentru populație, nu poate fi aplicată”, a declarat premierul.

 

Autoritățile capitalei au permis comerțul cu produse agricole

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a decis joi să permită comerțul ambulant cu produse agricole vegetale de producție proprie, între orele 06.00-14.00, pe teritoriul amenajat din str. Cărbunari, 9, aflat în gestiunea economică a ÎM „Piața Centrală”. În același timp, Comisia a dispus preturilor de sector și primăriilor din suburbiile municipiului să emită scheme de amplasare în care să fie permis comerțul ambulant cu produse agricole.

 

115 noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Moldova

În Republica Moldova au fost înregistrate 115 noi cazuri de coronavirus, după ce joi, 9 aprilie au fost examinate alte 543 de probe. În total, pînă în prezent au fost confirmate 1 289 de cazuri. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit oficialului, din cele 115 cazuri noi, doar trei sînt de import. Totodată, Ministrul Sănătății a informat și despre decesul unei persoane. Este vorba despre o femeie de 53 ani, din Soroca.

 

Două puncte de trecere a frontierei și-au sistat activitatea

Ucraina a sistat activitatea punctelor de trecere a frontierei “Kelmențî” și “Sokireanî” vineri, 10 aprilie, începînd cu ora 07.00. În aceste condiții, autoritățile Republicii Moldova se află în imposibilitate de a redeschide traficul prin punctele de trecere a frontierei “Larga” și, respectiv, “Ocnița”. Autoritățile îndeamnă călătorii și transportatorii de mărfuri care și-au planificat ieșirea sau intrarea din/în Republica Moldova prin punctele de trecere menționate să opteze pentru “Otaci-Moghiliov-Podolsk”.

 

UE a realocat 87 mln euro pentru a sprijini Moldova în combaterea crizei

Comisia Europeană a făcut publice mai multe detalii privind asistența acordată de UE la nivel global pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică. Volumul de asistență ce va fi acordată Republicii Moldova prin programul bilateral se estimează la 87 milioane euro. Această sumă se formează din fonduri disponibile din alte programe de asistență europeană în vigoare, ce vor fi redirecționate pentru contracararea consecințelor crizei. Asistența menționată vine să completeze fondurile în valoare totală de 140 milioane care au fost alocate de UE tuturor țărilor din Parteneriatul Estic (PaE) din programul regional de asistență.

 

Tinerii antreprenori pot obține pînă la 10 mii de lei pentru dezvoltarea afacerii

Tinerii antreprenori din Republica Moldova pot beneficia de business-vouchere în valoare maximă de 10 mii de lei pentru dezvoltarea afacerii. Business-voucherul poate fi fi utilizat de beneficiarii Etapei 2 a Programului „START pentru TINERI” lansat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Tinerii antreprenori îl pot folosi pentru realizarea activităților de testare a ideii de afaceri, mici studii de piață, cercetări ale comportamentului consumatorilor, instruiri în domenii specifice, dar și în alte servicii necesare testării ideii și implementării proiectului investițional.

 

Euro și dolarul se ieftinesc considerabil

La sfîrșitul acestei săptămîni, euro și dolarul se vor ieftini în raport cu leul moldovenesc. Astfel, dolarul va costa în acest week-end 18 lei și 27 de bani, fiind cu 24 de bani mai ieftin. Moneda unică europeană se va deprecia cu 28 de bani, pînă la nivelul de 19 lei și 84 de bani. Hrivna ucraineană va fi mai ieftină cu un ban și va costa 66 de bani, iar leul românesc va pierde șase bani și va avea o valoare oficială de 4 lei și 10 bani.

 

O femeie de 62 de ani a fost transportată cu elicopterul SMURD de la Ocnița la Chișinău

O femeie în vîrstă de 62 de ani a fost transportată cu elicopterul SMURD de la Ocnița la Chișinău. Decizia a fost luată din cauza agravării unei maladii cronice. Pe parcursul zborului femeia a primit îngrijirile necesare din partea medicilor și paramedicilor români. La Chișinău, aparatul de zbor a aterizat pe stadionul Dinamo, de unde pacienta a fost preluată de Serviciul Republican Aviasan și transportată la Spitalul Clinic Republican. Potrivit IGSU, de la începutul anului 2020, aceasta este a cincea operațiune aero-medicală realizată în Republica Moldova.