REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 aprilie 2019)

Academia de Științe a Moldovei și-a ales președintele

Academicianul Ion Tighineanu a fost ales în funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei în cadrul Adunării Generale a instituției. În buletinul de vot a fost inclusă o singură candidatură, desemnată de către cele trei secții ale AȘM. Pentru candidatura academicianului Ion Tighineanu au votat 95 de persoane, trei voturi au fost contra, iar un buletin de vot a fost considerat nevalabil.

 

Modalitatea de aplicare la vizele pentru R.P. Chineză a fost modificată

Începînd cu data de 10 aprilie 2019, va fi lansat sistemul online de aplicare la viza chineză, precum şi de programare online a solicitanţilor pentru depunerea setului de acte necesare. Potrivit Ministerului de externe, noile reguli vor fi aplicate în urma modificărilor operate în legislaţia Chinei. Totodată, conform rigorilor internaţionale, Ambasada Republicii Populare Chineze în R. Moldova va procesa datele personale şi va prelua amprentele digitale tuturor solicitanţilor de viză.

 

Un partid va trebui să întoarcă în buget peste 2 mln de lei

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat încălcarea prevederilor Codului electoral la subiectul finanțării campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 de către Partidul Politic „Șor”. Potrivit serviciului de presă al CEC, formațiunea politică „Șor”, avînd statut de concurent electoral, a obținut în total 2090000 lei în calitate de donații pentru campania electorală din partea unor agenți economici care, în decurs de un an înainte de începerea perioadei electorale, au desfăşurat activităţi finanţate sau achitate din mijloace publice. Astfel, CEC a somat Partidul Politic „Șor” să verse la bugetul de stat suma de 2 090 000 lei, în termen de 6 luni.

 

Un tînăr riscă pînă la trei ani de închisoare după ce a atacat un inspector de patrulare

Un bărbat în vîrstă de 28 ani, locuitor al comunei Hulboaca va ajunge pe banca acuzaţilor după ce a agresat un inspector de patrulare aflat la datorie. Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, incidentul a avut loc în comuna Hulboaca din mun. Chișinău, în timp ce un angajat INP se afla la menținerea siguranței circulației rutiere. Dacă va fi găsit vinovat, tînărul riscă o amendă de pînă la 52500 lei sau închisoare de pînă la 3 ani.

 

Ion Lazarenco va participa la prima activitate de promovare la Premiul Nobel pentru Pace 2019

Candidatul R. Moldova la Premiul Nobel pentru Pace 2019, Ion Lazarenco, va participa, în perioada 15 - 21 aprilie curent, la Simpozionul Național „Ziua Pămîntului”, ediția a XIII-a, care va avea loc în România. Este prima acțiune din Planul de promovare a imaginii ţării şi a mesajului de pace susţinut de Ion Lazarenco. Pentru această campanie, executivul a alocat 1 milion de lei.

 

O importantă companie din Suedia interesată să investească în Moldova

O companie suedeză este interesată să investească în R. Moldova între 20 și 50 milioane de euro. Declarația a fost făcută de Anders Jarlskog, directorul general al companiei suedeze Euro Finans, în cadrul întrevederii cu ministrul economiei Chiril Gaburici. Conducerea companiei Euro Finans a aprobat investiția pentru R. Moldova, însă urmează să se expună și Consiliul de Administrare al companiei. În acest sens, conducerea Euro Finans și Consiliul de Administrare întreprind o vizită la Chișinău pentru a discuta cu ministrul economiei despre facilitățile create pentru investitorii străini.