REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 octombrie 2020)

De azi începe achitarea ajutorului de 900 lei

De astăzi, 1 octombrie, începe achitarea suportului unic de 900 de lei pentru toți pensionarii și beneficiarii de alocații sociale cu un venit mai mic de 3000 de lei. Ajutorul financiar este acordat la inițiativa președintelui Igor Dodon, care a propus stabilirea prin lege a acordării de două ori pe an a unui suport financiar unic pentru pensionarii cu venituri mici. Inițial, ajutorul financiar era de 700 de lei, dar la propunerea șefului statului Guvernul a majorat suma pînă la 900 de lei.

 

60 de mii de locuitori din raionale Ungheni, Nisporeni, Fălești și Glodeni vor avea acces la apă de calitate

60 de mii de locuitori din raionale Ungheni, Nisporeni, Fălești și Glodeni vor avea acces la apă de calitate. Acest lucru a devenit posibil datorită aprobării Hotărîrii de Guvern, care prevede interconectarea rețelelor de aprovizionare cu apă potabilă ale S.A. Apă Vital Iași cu rețelele dezvoltate în localitățile de pe malul stîng al Prutului din raionale Ungheni, Nisporeni, Fălești și Glodeni.

 

1497 angajați care s-au infectat cu COVID-19 la serviciu vor primi indemnizația unică în valoare de 16 mii lei

Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de intervenție al Guvernului 23,95 milioane lei pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților instituțiilor medico-sanitare publice care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu s-au infectat cu COVID-19. Potrivit Vicepremierului Serghei Pușcuța, de indemnizații unice în valoare de 16 mii lei vor beneficia 1497 persoane, angajați din domeniul apărării, domeniul afacerilor interne, domeniul justiției (sistemul administrației penitenciare), în sistemul medical și altor autorități care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

 

Mai multe state UE au transmis o declarație în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale

State precum Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia au semnat și transmis autorităților din Moldova o declarație în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din 1 noiembrie. În document se spune că "desfășurarea alegerilor într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale, este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau chiar la baza relației noastre”.

 

Guvernul a extins termenul de aplicare a unor măsuri necesare prevenirii și controlului infecției COVID-19

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de ieri prelungirea cu o lună a termenului de aplicare a unor măsuri necesare prevenirii și controlului infecției COVID-19. Astfel, proiectul Hotărîrii Guvernului prevede prelungirea, pînă la 31octombrie 2020, a termenului de aplicare a unor măsuri necesare prevenirii și controlului infecției COVID-19. Este vorba de menținerea achitării de către angajatorul de la locul de muncă de bază a tuturor drepturilor salariale lucrătorilor medicali detașați în cadrul instituţiilor medico-sanitare publice spitaliceşti destinate internării pacienţilor care întrunesc criteriile definiţiei de caz pentru COVID-19.

 

Conducerea CEC a avut o întîlnire cu doi oficiali suedezi

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil și Secretarul Comisiei, Maxim Lebedinschi au avut o întrevedere cu E.S. Anna Lyberg, Ambasadoarea Regatului Suedie în R. Moldova și noul ofițer politic al ambasadei, Erik Wirkensjö. Scopul vizitei l-a constituit familiarizarea cu principalele acțiuni întreprinse de către CEC pentru buna organizare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Președintele CEC a mulțumit oficialilor pentru interesul față de procesul electoral de la noi din țară și a exprimat încrederea în dezvoltarea unor relații de parteneriat bazate pe încredere și respect reciproc.

 

A fost aprobat proiectul de lege privind reprezentantul Guvernului în teritoriu

Cabinetul de miniştri a votat pentru aprobarea proiectului de lege cu privire la Reprezentantul Guvernului în teritoriu și Oficiul Reprezentantului Guvernului în teritoriu. Conform hotărîrii Executivului, această lege reglementează misiunea, funcțiile, atribuțiile și drepturile Reprezentantului Guvernului în teritoriu și Oficiului Reprezentantului Guvernului în teritoriu, precum şi modul de organizare şi desfășurare a activității acestora.

 

Cabinetul de miniştri a ridicat interdicţia de import al furajelor din Ucraina

Membrii Executivului au modificat o hotărîre de Guvern din 2016, cu privire la unele măsuri de prevenire a introducerii pestei porcine africane. Prin prezentul proiect s-a propus abrogarea interdicţiei de import din Ucraina a materiei prime pentru furaje, furaje combinate, furaje complementare, preamestecuri şi furaje complete. Dat fiind necesitatea stringentă a asigurării sectorului zootehnic şi a industriei prelucrătoare cu materie primă furajeră, aceste prevederi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

 

În R. Moldova va fi instituită o platformă pentru protecția drepturilor de proprietate intelectuală

Guvernul, întrunit astăzi în şedinţă, a aprobat decizia cu privire la Platforma informațională în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală. Conform hotărîrii Executivului, Platforma va fi formată din: sistemul informațional în domeniul protecției obiectelor de proprietate intelectuală; sistemul informațional „Registrul cererilor de intervenție”. Totodată, au fost aprobate conceptele tehnice şi regulamentele acestor sisteme.

 

Aproape 6000 de persoane au revenit în țară, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 15 045 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 5 970 traversări persoane, dintre care 3 753 treceri la frontiera moldo-română, 1 254 treceri la frontiera cu Ucraina și 963 treceri aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 15 045 persoane și completate 5 196 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.