REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 martie 2021)

Compozitorul Eugen Doga își sărbătorește cea de-a 84-a aniversare

Compozitorul Eugen Doga, Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, deținător al ”Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, a împlinit astăzi 84 de ani. Într-un interviu acordat recent compozitorul a afirmat că pentru el, anul 2020 a fost un an al marilor încercări: i-au fost contramandate concerte, turnee, întîlniri cu spectatorii. Totuși, maestrul a reușit să editeze și să scrie mai multe lucrări muzicale. Astfel, anul trecut i-a apărut ediția a II-a, adăugită şi completată, în două volume, ”Dialogurile dragostei. Arii și romanțe pe versuri de Mihai Eminescu şi Veronica Micle”. Cele două volume au 162 și, respectiv, 172 de pagini.

 

CNESP a instituit un regim special de activitate de la 1 martie

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică /CNESP/ constată că situația epidemiologică în R. Moldova se agravează rapid. În timp ce în țările din regiunea europeană, în ultimele săptămîni, se atestă o micșorare a numărului de cazuri noi pînă la 50%, în R. Moldova se atestă o creștere esențială a numărului cazurilor noi și creșterea ponderii testelor pozitive. Deja, zilnic se înregistrează un număr mediu 20 de decese. Prin urmare, CNESP a aprobat decizia de institui un regim special de activitate la nivel național, în perioada 1-15 martie 2021, inclusiv.

 

Festivalul „Mărțișor” se va desfășura în regim online

În contextul evoluției situației epidemiologice din țara noastră și ținînd cont de Hotărîrea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică prin care a fost interzisă activitatea instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură cu prezența spectatorilor, Ministerul culturii a decis organizarea online, în perioada 1-10 martie, a spectacolelor muzicale din cadrul Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor-2021”, ediția a 55-a. Ministrul culturii Lilia Pogolșa a menționat că spectacolele muzicale vor fi difuzate de către postul public de televiziune Moldova 1 și canalul TV Moldova 2 și vor fi transmise online și pe paginile de facebook a Î.S. Organizației Concertistice şi de Impresariat „Moldova-Concert”, Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Teatrului Național de Operă şi Balet „Maria Bieşu” și Sălii cu Orgă. Biletele procurate pot fi returnate la casele de bilete ale instituțiilor concertistice.

 

Alte 597 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2098 de teste, fiind confirmate 597 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 185 453 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 34 sînt lucrători medicali: medici - 10, asistenți medicali - 14, personal auxiliar - 10. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3737 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 311 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 9 559 de persoane, iar 17 333 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

În Sîngera au fost conectate la rețeaua de gaze cca 30 de gospodării

Primarul general, Ion Ceban, a întreprins o vizită de lucru în orașul Sîngera din componența municipiului, unde a fost pusă în funcțiune noua magistrală de gaze naturale cu o lungime de 17km și au fost conectate la rețea cca 30 de gospodării individuale. Proiectul a fost realizat prin implicarea municipalității și a Primarului General, care a purtat negocieri cu furnizorul de gaze, pentru a construi, în termen scurt rețele noi, prioritar în această localitate. Pe parcursul lunii martie, vor fi conectate la rețeaua de gaze naturale alte 75 de case din cartierul dat, iar în perioada următoare alte 200. Noua magistrală poate asigura conectarea la gaze naturale a tuturor celor 622 de gospodării din cartierul nou al orașului Sîngera.

 

Guvernul a instituit Consiliul consultativ de sănătate publică pe lîngă Prim-ministru

În contextul în care în ultimele zile se atestă un nivel critic al situației epidemiologice în R. Moldova, Guvernul a decis instituirea Consiliului consultativ de sănătate publică pe lîngă Prim-ministru care s-a întrunit în prima ședință, prezidată de șeful interimar al Guvernului, Aureliu Ciocoi. Platforma a fost creată în scopul oferirii expertizei, consultanței și recomandărilor în gestionarea eficientă a situației epidemiologice determinate de răspîndirea coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv a altor situații de risc epidemiologic care afectează sănătatea publică.

 

În următoarele două săptămîni, lecțiile în școli și universități se vor desfășura la distanță

În perioada 01-15 martie, procesul educațional în instituțiile de învățămînt primar, secundar, profesional tehnic și superior se va desfășura la distanță. Un ordin în acest sens a fost emis de Ministerul educației. Ordinul a fost aprobat în scopul asigurării securității, protecției vieții şi sănătății copiilor, elevilor, studenților și cadrelor didactice urmare a evoluției situației epidemiologice și în temeiul Hotărîrii nr. 47 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică. Astfel, în perioada 01-15 martie 2021, în învățămîntul primar, gimnazial, liceal, extrașcolar, în instituțiile publice și private (cu excepția, perioadei de vacanță 05-08 martie 2021) lecțiile se vor face on-line. Documentul prevede și suspendarea desfășurării olimpiadelor școlare pentru perioada 27 februarie-15 martie 2021.

 

MSMPS a actualizat lista statelor pentru care se impune regimul de carantină

Ministerul sănătății a aprobat lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul R. Moldova. Lista conține 26 de țări și intră în vigoare de luni, 1 martie. Potrivit Ministerului, lista a fost elaborată în conformitate cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și va fi valabilă două săptămîni. În noua listă au fost incluse și țări unde muncesc conaționali de-ai noștri, printre care Franța, Israel, Italia, Spania, Portugalia, Cehia. Lista se actualizează o dată la 14 zile.

 

Primăria capitalei a desfășurat a patra licitație pentru dreptul de amplasare a unităților de comerț ambulant

La cea de-a patra licitație pentru dreptul de amplasare a unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău au fost adjudecate 13 loturi în sumă totală de 10,66 milioane de lei. Cel mai solicitat lot din concurs a fost cel amplasat pe strada Ismail din sectorul Centru, cu prețul stabilit inițial de 350 mii de lei, iar cel de vînzare a fost de 2,45 milioane de lei. Alte două locuri adjudecate la prețuri mari sînt cele amplasate pe strada Alexandrescu și Parcul „Valea Morilor", vîndute cu 1,93 milioane de lei și respectiv, cu 1,45 milioane de lei. Alte locuri au fost adjudecate la prețuri care variază între 204.750 și 560.000 lei. Termenul contractului pentru dreptul de comercializare este de 5 ani.

 

Primăvara începe cu fulgi, meteorologii prognozează ninsori

Prima zi de primăvară va fi una răcoroasă. Temperaturile vor oscila între +1C și +6C pe teritoriul R. Moldova. În plus, în toate raioanele țării există probabilitatea că va ninge, informează Serviciul Hidrometeorologic de Stat. La Chișinău, în timpul zile aerului se va încălzi pînă la +4C. Iar noaptea vor fi în jur de 0C. În următoarele zile, vremea se va încălzi.

 

La începutul unei noi săptămîni de muncă, leul s-a apreciat și mai mult în raport cu dolarul

Pe parcursul zilelor de odihnă, leul a mai cîștigat de la dolarul american aproape 2 bani, iar de la moneda unică europeană – 23 de bani, transmite Noi.md. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 1 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,4385 lei pentru un dolar (-1,61 bani) și 21,1120 lei pentru un euro (-23,06 bani), în timp ce în perioada 26-28 februarie acesta a fost egal cu 17,4546 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3426 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 1 martie, constituie: 0,6238 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3302 lei pentru 1 leu românesc și 0,2332 lei pentru 1 rublă rusească.