REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 iunie 2020)

Piaţa Centrală din Chişinău îşi reia activitatea. Vor trebui respectate anumite reguli

Piaţa Centrală din Chişinău îşi reia activitatea de astăzi, 1 iunie. Autorităţile au stabilit un set de reguli stricte de protecţie sanitară, ce trebuie respectate atît de vînzători, cît şi de cumpărători. La intrare, angajaţii întreprinderii municipale vor efectua termometria vizitatorilor. Cumpărătorii vor fi obligaţi să dezinfecteze mîinile la intrare, iar pe teritoriul pieţei să poarte măşti. De asemenea, măştile, dar şi mănuşile vor fi obligatorii pentru comercianţi.

 

Grădina Zoologică din Chișinău se redeschide

Grădina Zoologică din Chișinău își redeschide porțile luni, 1 iunie. Anunțul a fost făcut de primar general al capitalei, Ion Ceban, în cadrul ședinței primăriei din 1 iunie. Edilul a precizat că redeschiderea are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor. Prin urmare, vizitatorii vor putea merge la Grădina Zoologică începînd cu ora 13:00.

 

Alte trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina vor fi redeschise traficului

Autoritățile de frontieră și cele vamale ale R. Moldova au decis redeschiderea traficului rutier atît pentru călători, cît și pentru transportatorii de mărfuri prin alte trei puncte de trecere. Potrivit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, începînd cu data de 1 iunie 2020, ora 08.00, activitatea punctelor de trecere a frontierei Briceni-Rossoșanî (rutier/internațional), Criva – Mamaliga (rutier/internațional) și Mirnoe – Tabaki (rutier/internațional) va fi reluată, dar cu menținerea restricțiilor de circulație impuse pe perioada pandemică.

 

AAC a solicitat repetat “Avia Invest” SRL baza de cost a tarifelor la serviciile aeroportuare

Autoritatea Aeronautică Civilă a solicitat repetat concesionarului „Avia Invest” SRL, prezentarea bazei de cost a tarifelor la serviciile aeroportuare pentru anul 2020. Potrivit Codului aerian, AAC verifică corectitudinea formării mărimii taxelor pentru serviciile aeroportuare şi de navigație aeriană. Solicitările sînt făcute în scopul asigurării transparenței la aplicarea tarifelor aeroportuare și ca urmare a recomandărilor expuse de Curtea de Conturi.

 

Bacul de la Molovata va efectua curse zilnice suplimentare

La demersurile Biroului Politici de Reintegrare, Î.S. Bacul Molovata va efectua curse zilnice suplimentare pentru a satisface necesitățile populației și agenților economici din platoul Cocieri. Potrivit unui ordin al conducerii întreprinderii, din 29 mai, prima cursă a feribotului va fi la efectuată la ora 6.00 din satul Molovata Nouă spre Molovata și la 6.45 retur. Ultima cursă, spre Molovata Nouă, va fi efectuată la ora 20.00.

 

Guvernul a negociat cu Banca Mondială un nou proiect de asistență financiară

Guvernul a negociat cu Banca Mondială un nou proiect de asistență externă în vederea îmbunătățirii eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică Reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, S.A. Termoelectrica și ai Băncii Mondiale au negociat proiectul Acordului de împrumut între R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. Costul total al proiectului ce urmează a fi finanțat din resursele de credit ale BIRD constituie 92 mil EUR .

 

Paştele Blajinilor de pe 7-8 iunie nu va fi amînat

Paştele Blajinilor, transferat de pe 26-27 aprilie pentru 7-8 iunie nu va fi amînat, conform Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). „Paştele Blajinilor nu va fi amînat, însă ţinînd cont de riscul major de contaminare a populaţiei, am stabilit foarte clar şi concret mai multe instrucţiuni sanitar-epidemiologice pentru a diminua acest pericol”, a declarat la finele şedinţei CNEPS, preşedintele Comisiei, prim-ministrul Ion Chicu.

 

ASP revine la programul integral şi vor fi permise întrunirile religioase, conform CNESP

Din 1 iunie va fi reluată integral activitatea Agenţiei Servicii Publice (ASP), cu asigurarea respectării normelor pentru reducerea răspîndirii coronavirusului de tip nou COVID-19. O decizie în acest sens a fost luată vineri, 29 mai, de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). „Pînă la această etapă nu toate serviciile prestate de ASP au fost permise, însă din 1 iunie instituţia revine la programul său obişnuit”, a declarat la finele şedinţei CNESP, preşedintele Comisiei, prim-ministrul Ion Chicu.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru luni, 1 iunie, un curs de 19 lei şi 60 de bani pentru un euro, cu 20 de bani mai mult decît la sfîrșitul săptămînii trecute. Dolarul american scade cu un ban și valorează 17 lei şi 61 de bani. Leul românesc se scumpește cu patru bani și poate fi cumpărat cu patru lei și patru bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează valorile de 65 și respectiv 24 de bani.

 

În primele trei luni ale 2020, salariul mediu a fost de circa 7.600 de lei

Salariul mediu lunar, în primele trei luni ale anului curent, a fost de 7.633 de lei. Mai exact, cu 10,3% mai mare decît aceeași perioadă a anului trecut, potrivit BNS. Cele mai mari salarii s-au înregistrat în domeniul de informații și comunicații - 17786,3 lei, activități financiare și de asigurări - 13728,5 lei, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat - 11820,7 lei. Biroul Național de Statistică arată că cele mai mici salarii au fost în sectorul de agricultură, silvicultură și pescuit – 4842,6 lei.