REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 decembrie 2020)

Prima lună de iarnă începe cu frig şi ploi

Luna decembrie va începe cu vreme rece şi precipitații, în mare parte a teritoriului țării. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, mercurul termometrelor se va ridica pînă la 5 grade Celsius, ziua, şi va coborî pînă la șapte grade de ger, noaptea. Cel mai frig va fi în nordul țării, în schimb, la centru şi sud se așteaptă mai multe precipitații. Astfel, marți şi miercuri, 1-2 decembrie, aici sînt prognozate ploi cu lapoviță. Joi, vremea se va liniști, iar temperaturile vor înregistra tendințe de creştere.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 347 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore în R. Moldova au fost procesate 1074 de teste, fiind confirmate 347 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care nouă de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 107 364 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 26 sînt lucrători medicali: medici- 10, asistenți medicali-15, personal auxiliar-1. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3788 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 303 în stare extrem de gravă (46 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Cabinetul de miniștri a aprobat modificări în Planul de Acțiuni al Guvernului

Cabinetul de miniștri a votat o serie de modificări și actualizări operate în cadrul Planului de Acțiuni al Guvernului /PAG/ pentru anii 2021-2023. Potrivit Direcției comunicare și protocol a Executivului, documentul prevede planificarea, elaborarea, aprobarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea documentelor de politici publice ajustate anual în baza listei actualizate a priorităților de politici pe termen mediu, dar și a constatărilor rapoartelor autorităților publice privind realizarea acțiunilor incluse în PAG.

 

Șeful diplomației moldoveneşti a avut o întrevedere cu ambasadorul Bulgariei la Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, l-a primit în audiență pe Evgueni Stefanov Stoytchev, ambasadorul Republicii Bulgariala Chișinău. În cadrul întrevederii, oficialii s-au referite la dialogul bilateral și agenda de colaborare în cadrul organizațiilor regionale. Părțile au discutat aspecte privind consolidarea cooperării bilaterale, în acest context, ministrul Aureliu Ciocoi a reiterat deschiderea MAEIE pentru dinamizarea raporturilor politico-diplomatice în spiritul relațiilor de prietenie și bună cooperare dintre R. Moldova și Republica Bulgaria.

 

Termenul de aplicare a unor măsuri necesare prevenirii infecției COVID-19 a fost extins pînă la sfîrșitul anului curent

Guvernul a aprobat prelungirea, pînă la 31 decembrie 2020 inclusiv, a termenului de aplicare a unor măsuri necesare prevenirii și controlului infecției COVID-19. Astfel, se menține achitarea de către angajatorul de la locul de serviciu/de muncă de bază a tuturor drepturilor salariale lucrătorilor medicali detașați în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești destinate internării pacienților care întrunesc criteriile definiției de caz pentru COVID-19. De asemenea, se menține dreptul la spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate în mărime de pînă la un salariu de bază personalului Agenției Naționale de Sănătate Publică, al instituțiilor/subdiviziunilor medicale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării, a Administrației Naționale a Penitenciarelor și a Serviciului de Informații și Securitate, altor categorii.

 

Administrația Drumurilor întreprinde măsuri pentru combaterea lunecușului

Peste 250 de tone de material antiderapant au fost folosite în cadrul executării lucrărilor de combatere a lunecușului pe drumurile naționale, în perioada 27-29 noiembrie, după ce în ţară au fost înregistrate precipitații sub formă de ploaie, ceață, pe alocuri lunecuș. „Pe parcursul ultimelor trei zile, pe drumurile publice naționale au fost răspîndite 253 tone de material antiderapant, iar în procesul tehnologic au fost antrenate 44 utilaje speciale și 86 muncitori rutieri”, indică administrația drumurilor.

 

Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021

Executivul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. Documentul urmează să fie remis Parlamentului pentru examinare și adoptare. Vicepremierul Serghei Pușcuța a menționat că, proiectul de lege a fost elaborat luînd în considerație impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 și calamităților naturale din anul 2020 asupra economiei naționale: „Anul 2021 se așteaptă a fi un an de recuperare a pierderilor suportate în anul 2020. Totodată, repere pentru proiectul legii bugetului de stat au servit prioritățile de politici publice din programul de activitate a Guvernului, și prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare", a spus Pușcuța.

 

A fost aprobat modul de acordare a ajutorului financiar din partea Rusiei pentru agricultori

Guvernul a votat o decizie cu privire la aprobarea Regulamentului privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar din partea Guvernului Federației Ruse, destinat pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat de seceta din anul 2020 la cultura porumbului și pregătirea solului pentru recolta anului 2021. Conform deciziei, Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, 59730,0 mii lei (echivalentul a 275,0 milioane ruble rusești) Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), în vederea compensării parțiale a prejudiciului cauzat de seceta din anul 2020 la cultura porumbului și pregătirea solului pentru recolta anului 2021.

 

Ministrul Anatol Usatîi a avut o întrevedere online cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere online cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan. Oficialii au discutat despre intensificarea și consolidarea relațiilor comercial-economice, dar și stadiul actual de implementare a proiectelor comune. Ministrul Anatol Usatîi a menționat că R. Moldova este în proces de finalizare a Hotărîrii Guvernului privind semnarea aprobării Acordului bilateral privind transportul aerian de tip „Open skies" dintre SUA și Moldova.

 

Serviciile de alimentare cu apă din orașul Fălești vor fi îmbunătățite cu susținerea UE

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și Primăria orașului Fălești au semnat contracte de antrepriză, supraveghere tehnică și drept de autor pentru proiectul de infrastructură „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești”, finanțat de Uniunea Europeană. În urma procedurilor de licitații publice, s-a stabilit că lucrările de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești urmează să fie executate în decurs de zece luni calendaristice. Valoarea contractului de antrepriză se cifrează la 35,49 de milioane de lei, din care 3,31 milioane de lei reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei orașului Fălești.

 

Un bărbat din Șoldănești va ajunge pe banca acuzaților pentru trafic de ființe

Un bărbat cu vîrsta de 54 de ani, din Șoldănești, a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile fiind suspectat de trafic de ființe. Potrivit datelor Procuraturii Generale, acesta a supus zilnic un bărbat cu vîrsta de 32 ani la servicii forțate în activitate de construcții și lucrări agricole. Ca urmare a acțiunilor de urmărire penală, la domiciliul învinuitului, oamenii legii au localizat victima, care era încuiată într-un șopron, în condiții de sclavie și fără facilități igienice minime. Victima a fost eliberată și a beneficiat de consiliere psihologică, cu plasarea ulterioară într-o instituție specializată. Dacă va fi găsit vinovat de trafic de ființe umane, bărbatul riscă pînă la 15 ani de închisoare.

 

Leul moldovenesc s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile leul a mai cedat dolarului american circa 0,06 ban, iar monedei unice europene – mai mult de 11 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 1 decembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2389 lei pentru un dolar (+0,06 bani) și 20,6652 lei pentru un euro (+11,11 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,2383 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,5541 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 1 decembrie, constituie: 0,6050 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,2410 lei pentru 1 leu românesc și 0,2267 lei pentru 1 rublă rusească.