REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 aprilie 2020)

Alte 55 de cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în Moldova

Alte 55 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce au fost examinate 280 de probe în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Astfel, bilanțul cazurilor confirmate cu noul tip de coronavirus a ajuns la 353, iar patru persoane au decedat. Informația a fost prezentată de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului unic de comandă al gestionării crizei provocate de virusul COVID-19.

 

Șeful statului susține că în prezent nu există probleme la capitolul asigurării cu produse alimentare

La acest moment nu avem probleme cu asigurarea cu produsele alimentare necesare, iar prețurile vor fi monitorizate atent. Declarația a fost făcută de șeful statului, Igor Dodon. El a adăugat că a discutat cu conducerea celor mai mari lanțuri de magazine pentru a vedea un grafic al prețurilor din ultima jumătate de an.

 

Peste 680 de mii de vîrstnici vor primi pensii indexate

De astăzi, toate pensile vor fi indexate cu 4,83%. De majorări vor beneficia 682 mii 194 de pensionari. Coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. În urma majorării, pensia minimă pentru limită de vîrstă va constitui 1131,46 de lei, față de 1079,33 lei cît a fost pînă în prezent. Totodată, cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi: în cazul unei dizabilităţi severe – 848 lei; în cazul unei dizabilităţi accentuate – 792 lei; în cazul unei dizabilităţi medii – 565 lei.

 

Codul Galben de secetă hidrologică a fost prelungit

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit pînă pe 10 aprilie Codul Galben de secetă hidrologică, anunţat la începutul lunii martie, valabil în mare parte a ţării. Conform hidrologilor, în legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor esențiale, în bazinul rîului Prut, în aval de lacul de acumulare Costești-Stînca, și rîurile mici din centrul și sudul țării se atestă secetă hidrologică. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a solicitat populaţiei şi, mai ales, agenţilor economici să consume raţional resursele de apă.

 

Șeful statului a îndemnat cetățenii din afara țării să se informeze din surse oficiale

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19. În cadrul acesteia, s-a discutat despre revenirea concetățenilor noștri din afara țării. Șeful statului a relatat că toate deciziile cu privire la diasporă, în special organizarea curselor avia charter, sînt luate de către Comisia Situații Excepționale, ținîndu-se cont de asigurarea securității și sănătății cetățenilor Republicii Moldova, iar listele sînt întocmite de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Totodată, Igor Dodon a venit cu un apel către persoanele din afara țării, care doresc să revină acasă, să se informeze din surse oficiale cu privire la cursele respective pentru a nu cădea în capcana unor șarlatani, speculanți sau chiar politicieni care încearcă să facă show-uri sau business pe acest subiect.

 

Niciun membru al Guvernului nu este infectat cu Covid-19

Niciun membru al Guvernului nu este bolnav de Covid-19. Despre aceasta a anunțat prim-ministrul Ion Chicu la o emisiune televizată. Rezultatele au fost anunțate după ce toți membrii guvernului și cei ai aparatului premierului și-au făcut testul la COVID-19. Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a afirmat că testarea a fost făcută la un laborator privat pentru a nu suprasolicita Laboratorul Agenției Naționale Sănătate Publică.

 

Agenții economici vor fi scutiți temporar de plata patentei

Agenții economici vor fi scutiți de plata patentei în perioada în care piețele vor fi închise din cauza pandemiei. Totodată, termenul de valabilitate al patentelor va fi prelungit. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă. „A fost luată decizia pentru agenții economici,că în perioada în care este sistată activitatea piețelor, ei să nu achite plata pentru patentă, iar perioada de valabilitate a acestora să fie prelungită”, a declarat președintele. Potrivit șeful statului, în prezent, circa opt mii de agenți economici, deținători de patente, nu activează.

 

Contractele de procurare a energiei electrice au fost avizate de ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avizat contractele de procurare a energiei electrice între SA „ENERGOCOM”, ÎCS „Premier Energy”, ÎCS ,,Premier Energy Distribution” SA, ÎS „Moldelectrica”, SA „RED Nord” și SA „FEE-Nord”. Astfel, prețul pentru un kWh de energie electrică constituie 0,0499 dolari sau cu 9% mai puțin decît în anul 2019, iar contractele sînt valabile pe o perioadă de trei luni (1 aprilie - 30 iunie 2020, inclusiv).