Realitatea internationala pe scurt

Un proxenet a cîştigat alegerile primare republicane dintr-un district din Nevada

Proprietarul unor bordeluri din Statele Unite a cîştigat alegerile primare republicane organizate în Nevada, un stat din Vestul american, unde prostituţia este parţial autorizată, informează AFP. Dennis Hof, în vîrstă de 71 de ani, căruia îi place să se compare cu Preşedintele american Donald Trump, l-a învins în această săptămînă pe deputatul în funcţie James Oscarson în alegerile primare organizate într-un district rural conservator din Nevada, promiţînd scăderi de impozite şi apărarea dreptului de a deţine arme de foc, scrie Agerpres.

Partidul Republican a anunţat însă că nu îl va sprijini, fapt salutat de Dennis Hof, un om de afaceri nonconformist, care a spus că reprezentanţii acestei formaţiuni politice din Camera Reprezentanţilor din Nevada sunt “stupizi” şi “incompetenţi din punct de vedere politic”. Dennis Hof se va confrunta în Noiembrie cu democrata Lesia Romanov pentru funcţia de deputat din partea comitatului Nye în Parlamentul statului american Nevada. Rivala lui a mizat în campania ei electorală pe educaţie şi pe buna gestionare a fondurilor publice şi a resurselor naturale.

Politicianul, fost angajat al Poştei americane, care a deschis apoi mai multe benzinării şi restaurante, dar şi şapte bordeluri, a fost vedeta unei emisiuni TV de tip reality-show difuzată pe postul HBO, care descria viaţa prostituatelor din unul dintre stabilimentele sale. El a publicat şi un volum de memorii, al cărui titlu - “The art of the pimp” (“Arta proxenetului”) - face aluzie la un bestseller al Preşedintelui Donald Trump, “The art of the deal”. La fel ca Preşedintele american, Dennis Hof excelează în arta autopromovării şi s-a descris pe site-ul campaniei sale electorale ca un om de afaceri care se bucură de un succes “ENORM”. Criticii lui au reamintit faptul că politicianul a fost acuzat - la fel ca Donald Trump - de agresiune sexuală, deşi nu a fost pus niciodată oficial sub acuzare şi neagă acuzaţiile ce i-au fost aduse.

Alţii îl taxează de oportunist, remarcînd faptul că Dennis Hof a susţinut-o în 2016 pe democrata Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale americane, folosind adeseori sloganul “prostituatele o susţin pe Hillary”. Nevada este singurul stat american în care prostituţia este autorizată, bordelurile fiind legale doar în anumite zone rurale. Ea nu este permisă însă în Las Vegas, oraşul cazinourilor şi al prostituţiei ilegale din Statele Unite. (Sursa: Agerpres)

Bărbat, legat de copac, obligat să privească cum soția și fiica sa au fost violate

O mamă și fiica acesteia au fost violate cu bestialitate de 20 de bărbați, în timp ce soțul femeii a fost legat de un copac și obligat să vadă supliciul la care au fost supuse cele două. Incidentul a avut loc în India. Bărbatul, care este medic, se îndrepta acasă de la clinică, împreună cu soția și fiica sa adolescentă. Cei trei au fost atacați de un grup de 20 de tineri, în orașul Gaya, scrie Times of India.

Bărbații înarmați i-au înconjurat și i-au obligat să se dea jos de pe motocicletă. Medicul a încercat să-și apere familia, însă a fost imobilizat de atacatori și legat de un copac aflat pe marginea drumului. Ulterior, a fost obligat să privească cum soția și fiica sa au fost violate și bătute de toți cei 20 de indivizi. În urma tragediei, doar 11 dintre agresori au fost identificați și arestați, după o mobilizare exemplară a localnicilor și a autorităților.

Canada ar putea ridica vizele pentru români din cauza invaziei de interlopi

Grupuri infracționale de crimă organizată din România țintesc Canada. Anunțul a fost făcut de Agenția de Securitate a Granițelor Canadei, care a întocmit un raport după eliminarea vizelor pentru români. Același document spune că tot mai mulți indivizi care fac parte din clanuri periculoase din România au încercat să intre pe teritoriul Canadei profitînd de noile condiții de călătorie. Din Decembrie anul trecut, românii pot călători în Canada fără viză. Şase luni mai tîrziu, autorităţile canadiene au decis să reintroducă viza pentru cei care nu au paşaport electronic. Decizia a venit după ce au constatat că a explodat numărul solicitanţilor de azil.

Ambasada Canadei la Bucureşti a scris într-un comunicat de presă că ”...mulţi dintre aceştia nu sunt de bună-credinţă, mulţi dintre aceştia folosind paşapoarte temporare şi alte paşapoarte non-electronice. Această situaţie a dus la presiune pe sistemul de migraţie şi azil al Canadei.” Dar şi că...“trebuie să reţineţi că, asemeni altor călători internaţionali, obţinerea unei vize sau a unei autorizaţii de călătorie electronice (eTA) va permite doar să călătoriţi spre Canada. Acest lucru nu vă garantează accesul în această ţară.” Iar Agenţia care se ocupa de securitatea graniţelor din Canada a dat presei date dintr-un raport care a pus pe jar parlamentarii canadieni din opoziţie care militează pentru reintroducerea vizelor.

Contactaţi de reporterii Ştirilor ProTV, reprezentanţii Agenţiei de securitate a graniţelor din Canada au declarat că instituţia colaborează îndeaproape cu partenerii de securitate internaţională şi că împărtăşeşte informaţiile relevante în conformitate cu legile de acolo. În plus, au transmis că s-au confruntat cu 31 de cazuri de cetăţeni romani bănuiţi de crimă organizată. Pe de altă parte, zilele trecute, Air Canada a inaugurat primele zboruri directe din Bucureşti către Montreal şi Toronto.

Trump i-a spus premierului japonez că-i va trimite 25 de milioane de mexicani 

Preşedintele american Donald Trump l-a ameninţat pe premierul japonez Shinzo Abe că-i va trimite 25 de milioane de mexicani, acesta fiind unul dintr-o serie de mesaje bizare care i-au şocat pe ceilalţi lideri la summitul G7, tensionat, de săptămîna trecută din Canada, relatează Sîmbătă agenţia APP, care citează The Wall Street Journal. Summitul celor şapte state puternic industrializate ale lumii, G7, s-a încheiat într-o stare de confuzie, după ce Preşedintele american a respins brusc declaraţia de consens şi l-a atacat virulent pe premierul canadian Justin Trudeau.

În spatele scenei, omologii lui Trump au rămas consternaţi de ”săgeţile” verbale pe diverse teme, de la comerţ la terorism şi migraţie, scrie The Wall Street Journal, citînd oficiali europeni prezenţi. La un moment dat, Trump a descris migraţia ca fiind o mare problemă pentru Europa, apoi s-a adresat lui Abe: ”Shinzo, tu nu ai această problemă, dar pot să-ţi trimit 25 de milioane de mexicani şi o să fii dat afară din funcţie foarte curînd”, declaraţie ce a stîrnit iritare în încăpere, potrivit unui oficial al UE.

Sursa a adăugat că, atunci cînd s-a discutat despre Iran şi terorism, Trump l-a luat în vizor pe Preşedintele francez Emmanuel Macron, căruia i-a spus: ”Trebuie să ştii despre acestea, Emmanuel, deoarece toţi teroriştii sunt la Paris”. Nici preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker n-a scăpat de ”săgeţile” verbale ale lui Trump. Şeful Executivului UE a fost descris în mod repetat de către Trump drept ”brutal killer” (ucigaş brutal), referindu-se la politica antitrust a blocului comunitar şi la amenzile fiscale împotriva unor companii tehnologice americane care au ajuns la miliarde de dolari.

Summitul G7 din Canada a fost dominat de divergenţe puternice pe tema comerţului, liderii celor mai industrializate state ale lumii aliniindu-se împotriva ameninţărilor lui Trump privind introducerea de tarife grele la importurile de oţel şi aluminiu. După respingerea declaraţiei comune, Trump şi înalţi consilieri ai săi l-au atacat pe Trudeau, acuzîndu-l de lipsă de onestitate şi de trădare.

În SUA, aproape 2.000 de copii migranți au fost separaţi de părinţii lor de la mijlocul lunii Aprilie

De la mijlocul lunii Aprilie, aproape 2.000 de copii au fost separaţi de părinţii lor arestaţi pentru trecere clandestină a frontierei americane, a informat Vineri Administraţia Trump, care revendică această practică în numele „toleranţei zero” faţă de imigraţia ilegală, transmite AFP. Între 19 Aprilie şi 31 Mai, 1.995 de minori au fost separaţi de 1.940 de adulţi reţinuţi de Poliţia de frontieră şi arestaţi în aşteptarea urmăririi penale, a comunicat un purtător de cuvînt al Departamentului Securităţii Interne, într-o conferinţă telefonică. Administraţia Trump a spus clar că nu va mai ignora legea, a subliniat el.

Familiile migranţilor, care fug în majoritate din America Centrală cu violenţa sa endemică, sunt separate din Octombrie 2017, dar ritmul s-a accelerat brusc de la începutul lunii Mai, cînd ministrul american al Justiţiei, Jeff Sessions, a afirmat deschis că toţi migranţii care trec ilegal frontiera vor fi arestaţi, fie că sunt însoţiţi de minori sau nu. Însă copiii nu pot fi trimişi în închisoarea unde se află rudele lor, a reiterat el Joi, ceea ce conduce la aceste separări. „Ne găsim în acest moment într-o situaţie în care fie alegem să aplicăm legea, fie decidem să o ignorăm”, a subliniat un purtător de cuvînt, în conferinţa telefonică. Denunţînd blocajele din Congres asupra unei reforme a imigraţiei, Preşedintele Donald Trump dă vina pe situaţia prezentă pe opoziţia democrată şi denunţă politica în domeniul migraţiei ilegale aplicată în special sub administraţia Obama.

Președintele Franței este solidar cu Merkel în conflictul privind politica de migrație

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat Vineri sprijinul faţă de cancelarul german Angela Merkel, ameninţată de un conflict guvernamental cu ministrul său de Interne Horst Seehofer care doreşte să înăsprească politica de migraţie a Germaniei, relatează AFP. „Italia are un şef de Guvern, Franţa are un şef de stat, Germania are de asemenea un şef de Guvern. Dacă ţările se pun de acord asupra unei chestiuni, atunci la acest nivel s-au luat deciziile pentru că ei sunt cei responsabili în faţa poporului şi a Parlamentelor lor”, a spus Macron la sfîrşitul unei întrevederi la Paris cu şeful Guvernului italian, Giuseppe Conte.

Disputa care o opune pe şefa Guvernului german, Angela Merkel, aliaţilor săi de dreapta în privinţa politicii migratorii s-a agravat Joi, după eşecul negocierilor interne, punîndu-se de acum problema viitorului politic al cancelarului. Ministrul de Interne Horst Seehofer, care vrea expulzarea migranţilor sosiţi în Germania dar care au fost înregistraţi anterior într-un alt stat al Uniunii Europene, a ameninţat că va trece la fapte începînd de Luni, împotriva opoziţiei cancelarului. Angela Merkel se opune unei reforme unilaterale a sistemului de azil în Germania, pentru a nu submina solidaritatea Uniunii Europene, pledînd în schimb în favoarea găsirii unei soluţii la nivelul Uniunii la problema imigraţiei ilegale, la summitul care va avea loc pe 28 şi 29 Iunie la Bruxelles.

Seehofer a criticat făţiş decizia Angelei Merkel de a deschide graniţele Germaniei în faţa a sute de mii de solicitanţi de azil, în 2015. El doreşte de asemenea împreună cu omologii săi italian şi austriac o „axă” comună împotriva imigraţiei ilegale. „Sunt atent în legătură cu aceste formule care nu au adus niciodată fericire de-a lungul istoriei”, a afirmat Emmanuel Macron într-o aluzie la axa dintre Germania nazistă, Italia lui Mussolini şi Japonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Ştiţi, sunt un democrat preocupat de suveranitatea popoarelor şi a regulilor şi ştiu un lucru: o ţară este reprezentată de vocea şefului statului şi/sau a Guvernului”, a adăugat Preşedintele francez.

Invidios pe dictatorul Nord-coreean, Trump susţine, în glumă, că ar dori ca oamenii săi să stea în poziţie de drepţi la fel ca în cazul lui Kim

Preşedintele american Donald Trump a susţinut că ar dori ca oamenii săi să stea în poziţie de drepţi pentru a demonstra că sunt atenţi atunci cînd vorbeşte, la fel cum se întîmplă în cazul liderul Nord-coreean Kim Jong-un. Trump a precizat ulterior că a glumit, scrie CNN. „El este conducătorul ţării. Şi este un conducător puternic. Să nu creadă nimeni altceva. Atunci cînd vorbeşte, oamenii se ridică în picioare pentru că sunt foarte atenţi. Aş vrea ca şi oamenii mei să facă la fel”, a declarat Trump într-un interviu pentru Fox News. Mai tîrziu, Trump a declarat în faţa reporterilor la Casa Albă că a glumit. „Am glumit. Nu înţelegeţi sarcasmul”, a zis Preşedintele.

De cînd s-a întors de la summit-ul cu Kim, Trump l-a descris pe liderul Nord-coreean ca fiind „amuzant”, „deştept”, „foarte talentat” şi ca pe cineva care „îşi iubeşte poporul”. Coreea de Nord a fost acuzată în repetate rînduri că încalcă drepturile omului de mai multe organizaţii de monitorizare şi chiar de guvernul american.

China va impune tarife suplimentare de 25% pentru importuri din SUA în valoare de 50 de miliarde de dolari

China va impune tarife suplimentare de 25% pentru importuri americane în valoare de 50 de miliarde de dolari, care includ 659 de tipuri de produse, potrivit agenţiei chineze Xinhua, care a citat Comisia pentru Tarife a Consiliului de Stat, relatează Reuters, potrivit agerpres. Tarife pentru bunuri americane în valoare de 34 de miliarde de dolari, care includ produse agricole, auto şi acvatice, vor intra în vigoare pe 6 Iulie. Tarifele pentru restul bunurilor vor fi anunţate la o dată ulterioară, a relatat agenţia de presă chineză. Consiliul de Stat este Guvernul chinez.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri introducerea unor tarife de 25% pentru importuri chineze în valoare de 50 de miliarde de dolari, decizie care pare să declanşeze un război comercial între cele mai mari două economii ale lumii. Trump a spus că tarifele vor fi impuse pentru o listă de importuri din China de importanţă strategică. Preşedintele s-a mai angajat să adopte măsuri suplimentare dacă Beijingul va reacţiona.

”Decizia Statelor Unite încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi contravine consensului realizat de China şi Statele Unite în negocierile comerciale precedente. De asemenea, încalcă grav drepturile legitime ale Chinei şi lezează interesele Chinei şi ale poporului său”, a relatat Xinhua.

Investigații față de ameninţările cu moartea la adresa ambasadoarei SUA în Canada

Autorităţile canadiene şi americane investighează ameninţările cu moartea la adresa ambasadoarei Statelor Unite în Canada, Kelly Craft, care a primit o scrisoare ce conţinea un praf alb, transmite agenţia EFE. Scrisoarea, una plină de insulte, a fost primită Joi la reşedinţa din Ottawa a reprezentantei SUA, însă despre incident s-a aflat Vineri. Conform reţelei canadiene de televiziune CTV, echipe specializate în tratarea materialelor periculoase, precum şi agenţi ai Poliţiei canadiene au venit la reşedinţa lui Craft după descoperirea scrisorii. Aceasta conţine ameninţări cu moartea la adresa lui Kelly Craft dacă nu va renunţa la postul de ambasador.

Ministrul Afacerilor Externe din Canada, Chrystia Freeland, s-a întîlnit Vineri cu Craft, căreia i-a transmis sprijinul său, ameninţarea fiind „inacceptabilă”. „Face o muncă esenţială şi dificilă iar Canada respectă serviciul său”, a adăugat Freeland. Incidentul are loc imediat după disputa dintre premierul canadian, Justin Trudeau, şi Preşedintele SUA, Donald Trump, care a ameninţat Ottawa cu represalii economice după ce a participat la summitul G7, desfăşurat la finalul săptămînii trecute în localitatea canadiană La Malbaie.