Realitatea internationala pe scurt

Miercuri va avea loc o reuniune de urgenţă a Adunării Generale a ONU privind situaţia din Fîşia Gaza

Miercuri, la orele 19.00 GMT, Adunarea Generală a ONU va organiza o reuniune de urgenţă privind situaţia din Fîşia Gaza, la solicitarea ţărilor arabe, a anunţat Vineri într-o scrisoare adresată celor 193 de state membre preşedintele acesteia, Miroslav Lajcak, relatează AFP. În cursul acestei sesiuni, urmează să fie cerut un vot asupra unei rezoluţii ce reclamă protecţia palestinienilor din Fîşia Gaza după modelul celei respinse săptămîna trecută în Consiliul de Securitate cînd SUA au făcut uz de dreptul lor de veto, potrivit diplomaţilor. Spre deosebire de rezoluţiile adoptate de Consiliul de Securitate, cele aprobate de Adunarea Generală nu au caracter obligatoriu.

„Vom acţiona săptămîna viitoare pentru a obţine un maxim de voturi”, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului un diplomat al unei ţări care a sprijinit convocarea reuniunii de urgenţă a Adunării Generale. Într-un comunicat, ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, a criticat sesiunea specială anunţată. „Este regretabil că, în loc să fie condamnaţi teroriştii din Hamas, unele ţări caută să-şi satisfacă nevoile politice interne denigrînd Israelul la Naţiunile Unite”, a spus el. Iniţiativa reuniunii de urgenţă a Adunării de săptămîna viitoare „a venit din partea Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) şi a Ligii Arabe”, a informat o sursă diplomatică.

Președintele SUA recomandă G7 să reintegreze Federaţia Rusă în rîndurile sale

Preşedintele american Donald Trump şi-a îndemnat Vineri omologii din cadrul G7 să reintegreze Federaţia Rusă în această structură, informează AFP. „Ei au expulzat Rusia, ei ar trebui să reintegreze Rusia. Pentru că trebuie să avem Rusia la masa de negocieri”, a declarat Donald Trump înainte de a lua avionul spre Canada, unde participă la summitul G7, la Malbaie (Quebec). Rusia a fost exclusă din G8 după ce a anexat Peninsula Crimeea. Prin urmare G8 a devenit G7.

”Donald Trump sfidează ordinea mondială”, afirmă Donald Tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a reproşat Vineri Preşedintelui american, Donald Trump, că „sfidează” ordinea mondială, în deschiderea unui summit al G7 plasat sub semnul dezacordurilor tot mai puternice între liderul american şi partenerii săi, informează AFP, potrivit agerpres. „Totuşi, cel mai mult mă îngrijorează să văd că ordinea mondială, bazată pe reguli comune, este sfidată nu de suspecţii obişnuiţi, ci, în mod surprinzător, de principalul său arhitect şi garant: SUA”, a declarat Tusk în timpul unei conferinţe de presă, invitat să participe la reuniunea şefilor de state şi de guverne ale „Grupului celor şapte” la Malbaie (Estul Canadei).

La fel ca și Trump, premierul italian Giuseppe Conte este convins că Rusia ar trebui să revină în G8

Noul şef al Guvernului populist italian, Giuseppe Conte, a declarat Vineri că este „de acord” cu Preşedintele american Donald Trump, care a cerut G7 să reintegreze Rusia în această structură, relatează AFP. „Sunt de acord cu Preşedintele Trump: Rusia ar trebui să revină în G8. Este în interesul tuturor”, a scris Giuseppe Conte pe Twitter.

Noul şef al Guvernului italian participă Vineri şi Sîmbătă la primul său summit G7 (SUA, Canada, Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, Japonia) de la Malbaie, un oraş turistic din Estul Canadei. Cu toate acestea, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că G7 nu este o prioritate pentru Moscova. „Rusia se concentrează pe alte formate, pe lîngă cel al G7”, a spus el, citat de agenţia de presă rusă Tass.

Angela Merkel: Poziţia comună” a ţărilor europene din G7 este de a se opune reintegrării Rusiei

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat Vineri că „poziţia comună” a ţărilor europene din G7 (Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie) este de a se opune reintegrării Rusiei în absenţa unui „progres substanţial” în dosarul ucrainean, transmite AFP. „Suntem de acord pentru a spune că reintegrarea Rusiei în formatul G7 nu este posibilă atît timp cît nu vom vedea progrese substanţiale legate de problema ucraineană. Este poziţia noastră comună”, a spus Angela Merkel în paralel cu summitul din Canada.

Europenii nu vor reintegrarea Rusiei în G7

Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, cele patru ţări europene prezente înG7, au căzut de acord Vineri să refuze reintegrarea Rusiei în această structură, cerută cu cîteva ore mai devreme de Preşedintele american, Donald Trump, transmite AFP. Emmanuel Macron, Angela Merkel, Giuseppe Conte şi Theresa May, reuniţi la iniţiativa Preşedintelui francez chiar înainte de debutul summitului din Canada, au convenit că „poziţia europeană nu este o reintegrare a Rusiei”, lansînd, totodată, un apel la „vigilenţa G7” în faţa Moscovei, dar referindu-se la „posibilitatea de a stabili un dialog”, o concesiune făcută Romei, potrivit consilierilor lui Emmanuel Macron.

Masoumeh Ebtekar: Iranul nu poate aştepta la nesfîrşit confirmarea menţinerii acordului în dosarul nuclear

Iranul vrea ca menţinerea acordului în dosarul nuclear să fie confirmată ”cît mai rapid posibil” şi ”nu poate aştepta la nesfîrşit”, a declarat Vineri, la Vilnius, vicepreşedinta iraniană Masoumeh Ebtekar, relatează AFP, potrivit news.ro. Ea a confirmat faptul că ”lucrări pregătitoare” în vederea reluării îmbogăţirii uraniului sunt în curs, în cazul în care acordul devine caduc. Menţinerea Acordului de la Viena din 2015 cu marile puteri, după retragerea Statelor Unite, luna trecută, ar trebui să fie asigurată ”cît mai curînd posibil, pentru că Iranul nu poate să aştepte la nesfîrşit”, a declarat Ebtekar într-un interviu pentru AFP, răspunzînd la o întrebare despre termenul acordat de Teheran puterilor europene, Rusiei şi Chinei să salveze acordul.

”Noi am fost un jucător onest în ceea ce priveşte aceste angajamente, am făcut totul şi ne-am arătat bunele intenţii”, a declarat vicepreşedinta iraniană, însărcinată cu situaţia femeilor şi familiei, care este de formare om de ştiinţă. Însă ”ne aflăm într-o regiune foarte volatilă. Trebuie să fim capabili să ne protejăm economia, ţara. Ne-am exprimat voinţa să mergem înainte, dar cu condiţiile noastre, să mergem înainte cu JCPOA (acronimul oficial a acordului)”, a adăugat ea. Ea a reiterat că liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a dispus să se efectueze lucrări pregătitoare, pentru ca Iranul să fie pregătit ”să îmbogăţească uraniu pe viitor”. Uraniul îmbogăţit poate să fie folosit drept combustibil în vederea producerii de electricitate, iar într-o concentrație ridicată la fabricarea bombelor atomice. Iranul a subliniat mereu că programul său nuclear are un scop exclusiv paşnic şi civil, contrar acuzaţiilor Statelor Unite şi Israelului.

Patru palestinieni au fost ucişi de Armata israeliană în cursul unor manifestaţii în Fîşia Gaza

Patru palestinieni au fost ucişi în Fîşia Gaza Vineri, împuşcaţi de militari israelieni, în noi înfruntări în apropiere de bariera israeliană de securitate, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Fîşia Gaza, relatează AFP. Nabil Abu Daraba (26 ani) a fost ucis în Nordul Fîşiei Gaza, în timp ce Ziad al-Barim, a cărui vîrstă nu a fost precizată, a fost împuşcat la Est de Khan Yunes, în Sudul enclavei, în cursul unor manifestaţii la care au luat parte cîteva mii de palestinieni, a precizat Ministerul. De la începutul ”marşului întoarcerii”, la 30 Martie, cel puţin 120 de palestinieni au fost ucişi la frontiera dintre enclava palestiniană şi Israel, potrivit unor surse spitaliceşti. Palestinieni au manifestat în Fîşia Gaza cu ocazia”Zilei Ierusalimului”, organizată anual în Iran. ”Nu există vreun stat să se numească Israel şi să aibă Ierusalimul Capitală”, a declarat un purtător de cuvînt al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Fawzi Barhum. Manifestaţiile vor continua a adăugat el.

Un purtător de cuvînt al Ministerului israelian de Externe, Emmanuel Nahshon, i-a catalogat, într-un mesaj postat pe Twtter, pe manifestanţii din Fîşia Gaza drept ”cretini plini de ură” şi „Hamas Jugend”, o trimitere la tineretul hitlerist.

OSDO: În Siria, cel puţin 51 de civili au fost uciși în raiduri atribuite aviaţiei Rusiei

Cel puţin 51 de civili, printre care mai mulţi copii, şi-au pierdut viaţa Joi în provincia Idlib din Siria în cursul unor raiduri atribuite aviaţiei Rusiei, aliată a regimului sirian, care a dezminţit, relatează AFP. Raidurile au lovit Joi seară localitatea Zardana, aflată sub controlul rebelilor şi jihadiştilor în această provincie din Nord-Vestul ţării, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Un număr de 51 de civili, dintre care nouă copii au murit în raiduri, a informat un nou bilanţ al OSDO care anunţase anterior 44 de morţi. S-au înregistrat, de asemenea, zeci de răniţi. Bilanţul continuă să se înrăutăţească, pentru că mai multe corpuri au fost extrase din casele distruse de bombe, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Aviaţia rusă a fost acuzată în mai multe rînduri că a făcut victime printre civili în loviturile sale, dar Moscova a dezminţit întotdeauna şi a afirmat că are ca ţinte „terorişti”, referindu-se la jihadişti sau rebeli. Vineri, Moscova a negat încă o dată că a desfăşurat raiduri în regiunea în cauză. „Aceste informaţii nu au nici o legătură cu realitatea”, a afirmat Ministerul rus al Apărării.

După lovituri, un crater important s-a format în mijlocul clădirilor cu două sau trei etaje în ruine, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului. Civilii i-au ajutat pe membrii echipelor de prim-ajutor să scoată corpurile de sub dărîmături. În cursul nopţii de Joi spre Vineri, la un spital din apropiere au fost transportaţi numeroşi răniţi: femei, copii, persoane în vîrstă şi membri ai echipelor de salvare.

Trump: „Eu nu sunt deasupra legilor, am dreptul absolut să mă graţiez”

Preşedintele american Donald Trump a declarat Vineri că nu este ”deasupra legii”, repetînd că are ”dreptul absolut” de a se graţia în anecheta cu privire la o eventuală complicitate cu Rusia în campania prezidenţială americană din 2016, relatează AFP. ”Eu nu sunt deasupra legilor. Vreau ca nimeni să nu fie deasupra legilor”, a declarat el pentru presă la plecarea de la Washington către summitul G7 în Québec. ”Da, am dreptul absolut să mă graţiez. Dar nu o voi face, pentru că nu am făcut nimic rău”, a adăugat el. ”Nu a existat o complicitate. Nu a existat vreo obstrucţionare, este o ficţiune creată în întregime şi o vînătoare de vrăjitoare”, a dat asigurări Preşedintele.

Trump a provocat un val de indignare Luni, după ce a declarat că are ”dreptul absolut” să se graţieze singur, într-un mesaj postat pe Twitter, referindu-se la ancheta cu privire la o complicitate între echipa sa de campanie şi Moscova în campania în vederea alegerilor prezidenţiale din 2016 şi la o eventuală ”obstrucţionare a Justiţiei”.

El şi-a multiplicat, de mai multe luni, criticile cu privire la această anchetă efectuată de către procurorul special Robert Mueller, un fost director FBI respectat atît de republicani, cît şi de democraţi.

Experţi au păreri împărţite cu privire la această autograţiere, iar politicieni democraţi şi republicani au avertizat cu privire la consecinţele politice ale unei asemenea decizii.