Realitatea internationala pe scurt

Opt presupuşi membri ai Stat Islamic au fost condamnaţi la moarte în Iran

Justiţia iraniană a condamnat la moarte opt presupuşi membri ai grupării jihadiste Stat Islamic (SI), acuzaţi că au întreprins atacuri sîngeroase în Iunie 2017 la Teheran, informează Duminică agenţia Mizan online, citată de AFP. Este vorba de primele atacuri revendicate de gruparea extremistă sunnită în Iran. „Cei opt acuzaţi au fost, de asemenea, declaraţi vinovaţi de rebeliune”, a declarat preşedintele Tribunalului, potrivit agenţiei care ţine de autoritatea judiciară. Procesul a început în 28 Aprilie, iar condamnaţii pot face apel împotriva acestui verdict.

La 7 Iunie 2017, şaptesprezece persoane au fost ucise şi mai multe zeci au fost rănite în atentate întreprinse împotriva Parlamentului şi mausoleului imamului Khomeiny din Teheran. Cinci atacatori au fost, de asemenea, ucişi în momentul atacului. Unii dintre condamnaţi au avut un rol de susţinere şi asistenţă acordate atacatorilor. Agenţia Mizan online a raportat la sfîrşitul lui Aprilie, în timpul primei audieri din proces, că există în total 26 de acuzaţi în acest dosar. Aceştia au fost arestaţi în săptămînile ce au urmat atacurilor. Unii dintre acuzaţi s-au raliat SI în străinătate, înainte de a reveni în Iran pentru a comite dublul atentat, potrivit Mizan online. Teheranul a acordat ajutor militar guvernelor sirian şi irakian în lupta împotriva SI, trimiţînd în aceste ţări consilieri militari şi „voluntari”.

Israelul a cîştigat Eurovision 2018

Netta, reprezentanta Israelului la Eurovision 2018, a cîştigat trofeul competiţiei cîntecului european, în urma marii finale ce a avut loc la Altice Arena, Sîmbătă noaptea. Israel a cumulat 529 de puncte, pe locul al doilea şi al treilea clasîndu-se Cipru, cu 436 de puncte, respectiv Austria, cu 342 de puncte.

Artiştii ce au evoluat în finala Eurovision, în ordinea intrării în scenă, au fost: Melovin, cu „Under the Ladder” (Ucraina), Amaia y Alfred – „Tu cancion” (Spania), Lea Sirk – „Hvala, ne” (Slovenia), Ieva Zasimauskaite – „When We’re Old” (Lituania), Cesar Sampson – „Nobody but You” (Austria), Elina Nechayeva -„La Forza” (Estonia), Alexander Rybak – „That’s How You Write a Song” (Norvegia), Cláudia Pascoal – „O Jardim” (Portugalia), SuRie – „Storm” (Marea Britanie), Sanja Ilic & Balkanika – „Nova Deca” (Serbia), Michael Schulte – „You Let Me Walk Alone” (Germania), Eugent Bushpepa - „Mall” (Albania), Madame Monsieur – „Mercy” (Franţa), Mikolas Josef – „Lie to Me” (Republica Cehă), Rasmussen – „Higher Ground” (Danemarca), Jessica Mauboy – „We Got Love” (Australia), Saara Aalto – „Monsters” (Finlanda), EQUINOX – „Bones” (Bulgaria), DoReDos – „My Lucky Day” (Republica Moldova), Benjamin Ingrosso – „Dance You Off” (Suedia), AWS – „Viszlát Nyár” (Ungaria), Netta – „Toy” (Israel), Waylon – „Outlaw In ‘Em” (Olanda), Ryan O’Shaughnessy – „Together” (Irlanda), Eleni Foureira – „Fuego” (Cipru) şi Ermal Meta & Fabrizio Moro – „Non Mi Avete Fatto Niente” (Italia).

Momentele artistice din afara competiţiei au cuprins intervenţii ale stelelor muzicii fado, Ana Moura şi Mariza, dar şi a cîştigătorului Eurovision 2017, Salvador Sobral. Show-ul marii finale nu a fost lipsit de incidente. O persoană a intrat în scenă în timpul prestaţiei reprezentantei Marii Britanii, SuRie, şi i-a luat microfonul acesteia. După cîteva secunde, artista a continuat să cînte iar persoana intrusă a fost reţinută de forţele de securitate din arenă. Cîştigătorul Eurovision 2018 a fost desemnat în urma votului publicului şi juriilor de specialitate din cele 43 de ţări participante. Votul specialiştilor şi cel al telespectatorilor au avut ponderi egale.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 63 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Israelul își dublează efectivele Armatei din jurul Fîşiei Gaza şi din Cisiordania pentru eventuale manifestații împotriva transferului Ambasadei SUA la Ierusalim

Armata israeliană a anunţat Sîmbătă că va dubla efectivele unităţilor sale combatante din jurul Fîşiei Gaza şi din Cisiordania ocupată pentru a face faţă eventualelor manifestaţii palestiniene împotriva transferului Ambasadei americane la Ierusalim, prevăzut Luni, relatează AFP, potrivit agerpres. În acest context, un purtător de cuvînt al Armatei a anunţat Sîmbătă seară desfăşurarea a trei brigăzi de infanterie, două în jurul Fîşiei Gaza şi una în Cisiordania ocupată, ceea ce, în opinia sa, îi va permite să dubleze efectivele unităţilor combatante.

Acest anunţ nu se referă la Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului ocupată şi anexată de Israel, unde menţinerea ordinii este de resortul Poliţiei. Paza de frontieră israeliană, care depinde de Poliţie, va fi, de asemenea, mobilizată pentru a ajuta Armata, a adăugat purtătorul de cuvînt, fără să ofere mai multe detalii. În schimb, el a spus că nu este prevăzut niciun proiect de întărire a forţelor în partea Înălţimilor Golan ocupată de Israel, în pofida tensiunii extreme care domneşte acolo.

Atac cu cuţitul la Paris. Doi morţi, printre care agresorul

O persoană şi-a pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite Sîmbătă seară la Paris de un individ înarmat cu un cuţit, care a fost împuşcat de Poliţie, au informat surse din cadrul Poliţiei şi apropiate anchetei, scrie AFP. Agresiunea a avut loc în Arondismentul II, în centrul Capitalei Franţei. Prefectura Poliţiei a informat că agresorul a fost „eliminat”. Motivaţiile agresorului nu sunt cunoscute deocamdată. Atacatorul, strigînd „Allah Akbar”, a ucis o persoană şi rănit alte opt, în apropierea Operei din Paris, scrie europe1.fr. Doi răniţi sunt în stare foarte gravă. Ministrul francez de Interne, Gerard Collomb, nu a întîrziat să salute „sîngele rece şi reacţia rapidă a forţelor de ordine care l-au neutralizat pe atacator. Gîndurile mele se îndreaptă spre victimele acestui act odios”, a scris el pe Twitter. Un important dispozitiv de Poliţie a fost desfăşurat în zona atacului, potrivit europe1.fr.

Autorul atacului de la Paris era născut în Cecenia. Părinţii lui au fost plasaţi în custodia Poliţiei

Atacatorul înarmat cu un cuţit care a ucis Sîmbătă seara un trecător la Paris şi a rănit alţi patru era un tînăr născut în 1997 în Cecenia, părinţii lui fiind plasaţi Duminică dimineaţa în custodia Poliţiei, au anunţat surse judiciare pentru AFP, potrivit agerpres. „El nu avea antecedente judiciare”, a precizat sursa. Un trecător în vîrstă de 29 de ani a fost ucis şi alte patru persoane au fost rănite de acest tînăr care a strigat „Allah Akbar” (Allah e mare), potrivit martorilor, înainte de a fi doborît de Poliţie. Un poliţist a făcut uz de un pistol cu impulsuri electrice pentru a-l imobiliza pe atacator, care a ameninţat forţele de ordine. Apoi un al doilea poliţist a tras de două ori asupra atacatorului, cauzîndu-i răni incompatibile cu viaţa, potrivit unei surse din cadrul Poliţiei.

Preşedintele Emmanuel Macron a deplîns că Franţa plăteşte „încă o dată preţul sîngelui”, însă a dat asigurări că nu va ceda „niciun centimetru duşmanilor libertăţii”. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, s-a deplasat la locul atacului. „În seara asta, oraşul nostru a fost însîngerat. A avut loc un atac laş şi barbar care nu se poate revendica de la nici o religie şi pe care noi îl condamnăm cu fermitate”, a declarat ea în faţa Marii Moschei din Paris.

Acest nou atac intervine în condiţiile în care Franţa se află sub o constantă ameninţare teroristă. Ultimul atac sîngeros, comis la 23 Martie la Carcassone şi Trebes (Sud), a ridicat la 245 numărul de victime ucise în atentate pe teritoriul Franţei după 2015. Atacuri cu cuţit au fost comise cîteva, inclusiv la Marsilia în Octombrie 2017.

Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul cu cuţit de la Paris

Gruparea Stat Islamic (SI) a revendicat atacul cu cuţit comis Sîmbătă seară la Paris, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE Intelligence Group, relatează AFP, potrivit agerpres. „Autorul acestui atac cu cuţitul la Paris este un soldat al Stat Islamic, iar operaţiunea a fost desfăşurată ca represalii faţă de state ale coaliţiei” internaţionale antijihadiste din Irak şi Siria, a declarat o „sursă din cadrul serviciilor de securitate” pentru Amaq, agenţia de presă a SI.

Proteste la Varşovia pentru apărarea libertăţii

Mii de persoane au manifestat Sîmbătă la Varşovia pentru apărarea libertăţii, care în opinia lor este ameninţată de puterea conservatoare şi naţionalistă poloneză, şi pentru a-şi exprima ataşamentul faţă de Uniunea Europeană, relatează AFP. „Vom lupta pentru libertate, demnitate, democraţie, pentru o Polonie liberă şi în sînul Uniunii Europene, deoarece acest lucru este cel mai important”, a declarat Grzegorz Schetyna, liderul principalului partid de opoziţie, Platforma Civică (PO, de centru), în faţa participanţilor la acest ‘Marş pentru libertate’.

Conform unui sondaj recent, Platforma Civică şi aliaţii săi liberali din partidul Nowoczesna se bucură de sprijinul a 33,4% din electorat, la o distanţă mică în spatele conservatorilor din Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflaţi la putere şi creditaţi cu 36,9% din intenţiile de vot. Stînga, total absentă din Parlamentul actual, este susţinută de 10% dintre polonezi. Manifestanţii s-au adunat în faţa monumentului Charles de Gaulle, din inima Varşoviei, şi au parcurs apoi aproximativ doi kilometri, pînă la castelul regal din Oraşul Vechi. Numeroşi participanţi la marş au purtat drapelul naţional şi steagul Uniunii Europene.

Preocupată de evoluţia statului de drept în Polonia şi temătoare că puterea politică ar putea influenţa putere judiciară, Comisia Europeană a declanşat la sfîrşitul lunii Decembrie faza preliminară a unei proceduri inedite – Articolul 7 al Tratatului UE – care teoretic ar putea duce la o suspendare a dreptului de vot al Varşoviei în cadrul UE.