Realitatea internationala pe scurt

România, Cehia şi Ungaria au blocat o declaraţie comună a UE de condamnare a mutării Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim

România, Cehia şi Ungaria au blocat o declaraţie comună a Uniunii Europene de condamnare a mutării Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează postul israelian Canal 10, care citează surse diplomatice. Iniţiată de Franţa şi atribuită şefei diplomaţiei UE Federica Mogherini, declaraţia ar fi trebuit să prezinte un front unit la nivelul UE împotriva mutării sediului Ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Potrivit Canal 10, declaraţia comună ar fi semnalat că Ierusalimul trebuie să fie Capitala a două state - Israel şi Palestina -, iar statutul acestui oraş poate fi rezolvat doar în baza negocierilor de pace.

Statele membre UE şi-ar fi luat angajamentul de a nu urma exemplul SUA. România, Ungaria şi Cehia nu au vrut să susţină declaraţia comună, iar actul a căzut, subliniază Canal  10. Preşedintele Cehiei Miloš Zeman susţine ideea mutării Ambasadei ţării sale din Israel la Ierusalim, dar premierul Andrej Babiš se opune unui astfel de demers. Este o situaţie similară României, unde premierul se pronunţă pentru mutarea Ambasadei la Ierusalim, iar Preşedintele se manifestă împotriva unei iniţiative în acest sens. Inaugurarea sediului din Ierusalim al Ambasadei SUA din Israel va avea loc la 14 Mai. Franţa, Germania şi Marea Britanie intenţionează să boicoteze acest eveniment.

Povestea profesorului care a predat 17 ani, deşi nu ştia să citească

John Corcoran, din New Mexico, a fost profesor timp de 17 ani. El a trăit cu un secret care l-a măcinat toată viaţa: nu ştia să citească. Copil al generaţiei baby boom, o epocă în care America a cunoscut o rată a natalităţii uriaşă, John vrea să tragă un semnal de alarmă în privinţa analfabetismului funcţional. „Cînd eram copil, părinţii mei mi-au spus necontenit că sunt un învingător, iar eu am crescut inoculat de această idee. Aveam dificultăţi de gîndire, dar m-am dus la şcoală cu speranţa că voi putea învăţa să citesc şi să scriu exact ca surorile mele. Primul an de şcoala a fost uşor, nu ni se cereau multe. În anul următor a trebuit să învăţ să citesc, mi se părea că deschid un ziar chinezesc. Nu înţelegeam mai nimic, iar la 8 ani încă mai silabiseam. Îmi amintesc că mă rugam noaptea să pot să învăţ să citesc. Speram la un miracol”, a declarat bărbatul într-un documentar BBC.  

Colegii au început să îl numească „tăntălău”, iar acest lucru a avut urmări grave pentru stima de sine. A început să urască şcoala şi a devenit un copil problemă, îşi bătea colegii şi era mereu un subiect de discuţie în cancelarie. Ajuns la liceu, John încă nu reuşea să scrie o frază. „Ştiam să-mi scriu numele şi îmi aminteam cîteva cuvinte, dar nu reuşeam să scriu o propoziţie. Eram în liceu şi citeam ca în clasa a doua. Nu am spus nimănui că nu ştiam să citesc“, a povestit el pentru BBC, spunînd că a trecut testele copiind după alţi colegi sau rugîndu-i pe alţii să scrie răspunsurile în locul lui. 

Cîţiva ani mai tîrziu, John şi-a descoperit abilităţile sportive şi a devenit unul dintre băieţii populari, fetele îi făceau temele, iar el se simţea ca un rege. Povestea frumoasă s-a încheiat repede, în momentul în care a primit o bursă sportivă pentru facultate. John a încercat să „fenteze” iar sistemul. A ajuns într-atît de departe încît s-a furişat în casa unui profesor ca să fure subiectele de examen. Cu astfel de tertipuri a reuşit să treacă şi de anii facultăţii, iar criza de forţă de muncă din anii '60 i-au adus o nouă oportunitate: a devenit profesor.   

„Tocmai ieşeam din cuşca leului şi m-am întors în cuşca leului. La cursurile pe care le ţineam mă uitam cu elevii mei la filme, nimeni nu ar fi suspectat că nu ştiu să scriu. Puteam să copiez 65 de cuvinte pe minut, dar nu înţelegeam nimic. Îmi învăţam elevii să caute adevărul, iar eu eram cel mai mare mincinos din cameră.” A predat timp de  17 ani, între 1961 şi 1978. La 8 ani după ce şi-a dat demisia, un discurs al primei-doamne de atunci, Barbara Bush, l-a motivat să revină asupra eforturilor de a învăţa să citească.

Avea deja 48 de ani cînd a păşit într-o bibliotecă şi a cerut ajutor. O voluntară în vîrstă de 65 de ani l-a ajutat să-şi îmbunătăţească scrisul şi cititul, reuşind să ajungă la nivelul unui elev de clasa a şasea. „Am avut nevoie de şapte ani să mă simt un om învăţat. Cînd am învăţat să citesc, am plîns în hohote - era multă durere şi frustrare, dar un gol din sufletul meu era plin acum. Adulţii care nu ştiu să citească sunt blocaţi în copilărie - emoţional, psihologic, academic, spiritual. Nu au crescut încă“, a mărturisit John. 

Demență maximă: „Expert în sexualitate” recomandă părinților să ceară CONSIMȚĂMÎNTUL bebelușilor pentru a le schimba scutecele

Așa-zisele recomandări formulate de un „expert în sexualitate”, conform cărora părinții ar trebui să ceară copiilor permisiunea de a le schimba scutecele, au declanșat o avalanșă de reacții ale unor partidele politice care au criticat postul de știri australian care a intervievat experta, scrie The Independent.

Deanne Carson, care lucrează cu „Body Safe Australia”, a făcut aceste comentarii pe ABC News ca parte a unui emisiuni privind stabilirea unei „culturi a consimțămîntului” în casă. Ea a explicat că lucrează cu copiii încă de cînd se nasc și, cînd a fost rugată să dea exemple despre modul în care copiii pot învăța despre „consimțămînt” la o vîrstă fragedă, a spus că părinții ar trebui să pună întrebări de genul: „Acum îți voi schimba scutecul. E bine?” „Desigur, copilul nu vă va răspunde „da, mamă, e ok. Mi-ar plăcea să-mi schimb scutecul”. Dar, dacă lăsați o pauză și așteptați ”limba limbajului” și așteptați să aveți un contact vizual, atunci arătați copilului că pentru voi răspunsul lui contează”, a perorat experta în sexualitate.

Rowan Dean, comentator la Sky News, s-a amuzat pe seama comentariilor lui Carson, descriind-o drept „lunatică”. De asemenea, a criticat compania australiană a audiovizualului, finanțată de public, pentru difuzarea opiniilor acesteia. Interviul lui Carson și replica lui Dean au fost postate pe YouTube de către partidul Conservatorii Australieni, cu titlul „Lunaticii australieni plătesc pentru ABC - Consimțămînt de a schimba scutecele”.

„Ne pare rău, dar dacă un copil are scutec murdar, atunci părinții ar trebui să-l schimbe pentru că asta face parte din grija lor pentru copil, și nu pentru că copilul le-a dat voie să o facă”, a scris o persoană pe Twitter.

Un alt comentariu la adresa sfaturilor expertei suna astfel: „Vă puteți imagina cum ar fi să mergeți la medic împreună cu bebelușul, pentru că din cauza lipsei permisiunii lui de a-i schimba scutecele cîteva zile, acesta are o iritație a pielii?”

Au existat însă și unii utilizatori care pe rețelele de socializare au fost întru totul de acord cu Carson. Unul dintre ei a scris: „Ar putea suna inutil, dar orice efort de a învăța copiii despre consimțămînt este important. Niciodată nu m-am gîndit la asta, dar voi începe să o fac cu micuța mea”.

În Spania s-a dat undă verde pentru examinarea legalizării eutanasiei

Camera Deputaților din Spania a dat undă verde examinării textului juridic propus de Parlamentul Cataloniei cu privire la legalizarea eutanasiei. Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a votat împotrivă. Pentru, au votat formațiunile de stînga și  cei de la Podemos. Este o premieră în Spania, unde perspectiva legalizării unei astfel de proceduri continuă să întîmpine o puternică opoziție, scrie Il Giornale. Spania se pregătește acum pentru o bătălie juridică foarte importantă. Deși țara a demarat de mult un proces de deschidere în chestiunile legate de drepturile civile, în cazul legalizării eutanasiei a existat mereu o opoziție puternică.

Deputații spanioli s-au pronunțat cu 173 de voturi pentru - în majoritate din partea formațiunilor de stînga - și 135 împotrivă - în cea mai mare parte venite de la aleșii de stînga - în favoarea examinării proiectului eutanasiei, inițiat de Parlamentul regional al Cataloniei. Cei 32 de deputați ai partidului liberal Ciudadanos s-au abținut.

Proiectul legislativ propune scutirea de responsabilitate penală a celui care, „la solicitarea expresă și fără echivoc a unei persoane atinse de o boală gravă ducînd inevitabil la deces sau de o patologie incurabilă generînd suferințe fizice sau psihice grave”, provoacă moartea respectivei persoane „în pace și fără durere”.

În prezent, articolul 143 din Codul Penal spaniol interzice inducerea decesului, iar pacienții care suferă de boli incurabile nu au de ales decît să refuze tratamentul, dacă vor să-și pună capăt suferinței. Cel mai probabil, proiectul prezentat Joi urmează să sufere modificări importante înainte de a fi supus la vot în plenul Camerei deputaților.

Președintele Portugaliei recurge la dreptul de veto împotriva controversatei legi privind identitatea de gen

Președintele Portugaliei a blocat o lege care facilita schimbarea identității de gen pe documentele oficiale, în ciuda sprijinului dat de Parlament pentru acest act normativ.

Legea propusă de Legislativul portughez viza eliminarea obligativității pentru o persoană transgender de  a face anumite  examene medicale în vederea schimbării sexului și, de asemenea, reducea vîrsta minimă la care o persoană poate lua această decizie, de la 18 la 16 ani. Deși textul legislativ a trecut de Parlament luna trecută,  Marcelo Rebelo de Sousa, care are drept de veto și-a exercitat acest drept, blocînd legea. El a susținut că în unele cazuri, testele medicale ar trebui să rămînă o cerință obligatorie, informează Newsweek.

„Proiectul de lege ar trebui să includă o prevedere de evaluare medicală prealabilă pentru cetățenii cu vîrsta sub 18 ani”, a afirmat șeful statului într-o o declarație publicată pe site-ul Președintelui. În conformitate cu noul proiect de lege, un minor de peste 16 ani are nevoie doar de permisiunea părinților pentru a-și schimba identitatea de gen de pe documentele de identitate, în timp ce persoanele de peste 18 ani pot alege să-și schimbe genul fără o a doua opinie, proces numit „autodeterminare”.

„Nu suntem de acord cu această lege”, a declarat Vînia Dias da Silva, reprezentanta formațiunii conservatoare CDS-PP,  potrivit BBC. „Cei care au 16 ani nu se pot căsători, nu au voie să bea sau nu pot conduce, așa că nu  se poate lăsa în mîinile lor o astfel de decizie cu consecințe atît de serioase și de grave”, a declarat politicianul.

De asemenea, Asociația medicilor catolici portughezi a salutat decizia Președintelui de a bloca legea, susținînd că avizul medicilor în aceste cazuri este de  „importanță capitală”.

India violurilor sălbatice: O a treia minoră a fost violată şi arsă de vie în decurs de o săptămî

O a treia adolescentă a fost violată şi arsă de vie – în decurs de o săptămînă – în India, crime care readuc în prim-plan flagelul violenţelor sexuale în această societate patriarhală în care prevalează cultura tăcerii, relatează AFP, potrivit news.ro. În vîrstă de 16 ani, minora a murit în urma arsurilor care i-au fost provocate de un bărbat în vîrstă de 26 de ani, pe care l-a ameninţat că-l denunţă familiei sale după ce a violat-o acasă la ea, unde era singură, în districtul Sagar, în statul Madhya Pradesh (centru), a anunţat Vineri Poliţia. ”Noi am arestat doi acuzaţi. Unul dintre ei este vărul tinerei care l-a informat pe principalul suspect că ea era singură în casă”, a declarat pentru AFP şeful Poliţiei din districtul Sagar, Satyendra Kumar Shukla. ”Principalul suspect este căsătorit şi are un copil”, a adăugat el.

Alte două cazuri similare au avut loc în urmă cu o săptămînă în statul Jharkhand (Nord-Est). Una dintre tinerele violate a murit, iar cealaltă, în vîrstă de 17 ani, se află în continuare între viaţă şi moarte, după ce a fost stropită cu benzină şi incendiată de un băiat în vîrstă de 19 ani.

Legislaţia contra agresiunilor sexuale continuă să fie consolidată în urma unui viol în grup, în 2012, care a şocat planeta. Guvernul indian a introdus luna trecută pedeapsa cu moartea în cazul violatorilor de copii cu vîrsta sub 12 ani. Această decizie a avut loc în urma violării în grup şi uciderii unei fete musulmane în vîrstă de opt ani, la Kathua, în statul Jammu and Kashmir (Nord). Aproximativ 40.000 de violuri au fost semnalate în India în 2016, însă numărul lor ar fi mult mai mare, din cauza tăcerii care înconjoară aceste infracţiuni.

Reacţie a Autorităţii Palestiniene faţă de ţările care au blocat o DECLARAŢIE A UE de condamnare a mutării Ambasadei SUA la Ierusalim

Autoritatea Palestiniană a condamnat, Sîmbătă, poziţia adoptată de România, Cehia şi Ungaria, care au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează agenţia Wafa. ”Poziţia celor trei state intră în contradicţie totală cu politica UE şi reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional, a rezoluţiilor ONU, a convenţiilor de la Geneva şi a principiilor drepturilor omului”, se arată într-un comunicat emis de ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene.

Potrivit comunicatului, Autoritatea Palestiniană mulţumeşte statelor care au susţinut declaraţia de condamnare a mutării ambasadei SUA la Ierusalim şi consideră România, Ungaria şi Cehia responsabile pentru blocarea adoptării acestei declaraţii şi pentru toate consecinţele care vor urma. Diplomaţi europeni şi oficiali israelieni au afirmat că declaraţia comună, elaborată la iniţiativa Franţei, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acţiunii Washingtonului. Potrivit televiziunii, declaraţia comună ar fi subliniat că Ierusalim ar trebui să fie Capitala a două state - Israel şi Palestina, statutul oraşului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar ţările UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.