Realitatea internationala pe scurt (9 Mai 2018)

Iranul, pregătit pentru orice scenariu, inclusiv cel al unui atac al SUA, avertizează: „Se pare că se poate vorbi cu americanii numai cu limbajul forței, nu există altă soluție”

Iranul este pregătit pentru orice scenariu, inclusiv pentru un atac militar al Statelor Unite, avertizează un oficial de rang înalt de la Teheran, citat de site-ul agenției Reuters. Statele Unite nu și-au respectat angajamentele asumate în cadrul Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, acuză Ali Larijani, președintele Parlamentului de la Teheran, citat de agenția IRNA. „Națiunea noastră nu se teme de sancțiunile SUA ori de un atac militar. Inamicii noștri, inclusiv America, regimul sionist și aliații acestora din regiune trebuie să știe că Iranul s-a pregătit pentru cele mai grave scenarii și amenințări", a declarat Marți Hossein Salami, adjunctul comandantului Gardienilor Revoluției iraniene. Iranul acuză Administrația Donald Trump de încălcarea Acordului nuclear: „Americanii nu au aplicat angajamentele. Se pare că nu se poate discuta cu americanii decît prin limbajul forței, nu există altă soluție", a afirmat Ali Larijani.

Coreea de Nord a eliberat trei cetăţeni americani

Regimul Kim Jong-Un a eliberat trei cetăţeni americani care erau deţinuţi în Coreea de Nord, a anunţat Miercuri Donald Trump, Preşedintele Statelor Unite. Marţi seară, Donald Trump anunţase că secretarul de Stat, Mike Pompeo, efectuează o nouă vizită în Coreea de Nord, pentru a pregăti întrevederea sa cu liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un. "Sunt bucuros să vă anunţ că secretarul de Stat, Mike Pompeo, este din nou în avion, revenind din Coreea de Nord alături de trei domni minunaţi pe care toată lumea aşteaptă să îi vadă. Par a avea o stare de sănătate bună. De asemenea, o bună întrevedere cu Kim Jong-Un. Au fost stabilite data şi locul", a transmis Donald Trump Miercuri prin Twitter. "Secretarul de Stat, Mike Pompeo, şi «oaspeţii» săi vor ateriza la Baza aeriană Andrews" în cursul nopţii. "Voi fi acolo pentru a-i întîmpina. Foarte drăguţ!", a adăugat Donald Trump.

Reacţia Rusiei după decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul atomic cu Iranul

Ministerul rus de Externe a transmis că Moscova este "profund dezamăgită" de decizia Preşedintelui american Donald Trump de retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul, informează agenţia de ştiri Reuters. "Nu există - şi nu pot exista motive - pentru anularea Planului comun şi cuprinzător de acţiune (JCPOA). Planul şi-a dovedit pe deplin eficienţa", a transmis MAE rus. "Statele Unite subminează încrederea internaţională în Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică", mai susţine Ministerul. Moscova este deschisă la cooperarea în continuare cu ceilalţi semnatari ai acordului atomic cu Teheranul şi va continua să îşi dezvolte în mod activ legăturile bilaterale cu Iranul.

Rusia şi UE vor respecta acordul nuclear cu Iranul

Rusia rămîne hotărîtă să respecte acordul internaţional privind programul nuclear cu Iranul, denunţat Marţi de Statele Unite, a declarat Miercuri ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă Interfax, potrivit Reuters, informează şi agerpres. În acelaşi timp, ministrul adjunct de Externe rus Aleksandr Gruşko a anunţat că Serghei Lavrov urmează să aibă o întîlnire la Moscova cu omologul său german pentru a discuta despre situaţia creată în legătură cu acordul nuclear iranian, după retragerea SUA. Germania doreşte ca aplicarea acordului să continue, a declarat Miercuri Ministerul de Externe german. ‘Acordul funcţionează, dorim să menţinem controalele şi regulile de transparenţă’, a declarat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters, adăugînd că ‘…nu ştim ceea ce Statele Unite au în vedere drept alternativă la acordul de a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare şi de a verifica aceasta’.

La rîndul său, UE a anunţat Miercuri că va continua să respecte acordul cu privire la programul nuclear iranian, denunţat Marţi de către Statele Unite şi se va asigură ca nici una dintre sancţiunile europene ridicate de la intrarea sa în vigoare să nu fie restabilită, promit statele europene într-un comunicat comun, citat de publicaţia Le Figaro. ‘Atît timp cît Iranul continuă să-şi respecte angajamentele în domeniul nuclear, UE va continua să pună în aplicare pe deplin şi eficient acest acord’, se arată în comunicat. ‘Ridicarea sancţiunilor este o componentă esenţială a acordului (…), UE subliniază hotărîrea sa de a face ca acesta să continue’, se menţionează în text.

Trump ameninţă iar presa americană cu ridicarea acreditărilor la Casa Albă

Preşedintele american, Donald Trump, a lansat Miercuri un nou atac la adresa mass-media, care, opinia sa, informează incorect despre acţiunile lui şi a formulat posibilitatea de retragere a acreditărilor pentru unele organe de presă, pe care le consideră „corupte”, informează AFP. „Media Fake News fac ore suplimentare. Tocmai s-a raportat că, în pofida succeselor magnifice pe care le avem în economie şi tot restul, 91% dintre informaţiile care se referă la mine de pe posturi sunt negative (informaţii false)”, a notat Preşedintele american pe Twitter. „De ce ne străduim atît de mult să lucrăm cu mass-media, cînd ele sunt corupte? Să le retragem acreditările?”, a scris Trump pe contul său de pe reţeaua de socializare.

Donald Trump atacă frecvent mass-media „necinstite” şi califică drept „fake news” media şi informaţiile care nu-i sunt favorabile. Pentru al doilea an consecutiv, el nu a participat la prestigiosul dineu al corespondenţilor de la Casa Albă. Aceştia îşi fac zilnic meseria chiar în incinta Preşedinţiei americane, unde este instalată o sală de presă, iar Preşedintele sugerează retragerea acreditărilor pentru ei.

Erdogan critică dur ieşirea americanilor din acordul nuclear

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat Miercuri decizia omologului său american Donald Trump de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul, apreciind că Statele Unite „sunt cele care pierd” luînd o astfel de măsură, relatează France Presse, potrivit agerpres. „Statele Unite vor fi cele care pierd pentru că nu respectă un acord pe care l-au semnat”, a declarat Erdogan într-un comunicat publicat de agenţia de presă publică Anadolu. „Nu vă puteţi retrage din acorduri internaţionale oricînd doriţi”, a adăugat el. Într-o primă reacţie, Marţi seară, purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, a criticat această decizie considerînd că ea ar putea deschide calea unor „noi conflicte” în regiune.

Considerat un actor-cheie în Orientul Mijlociu, Turcia întreţine relaţii pragmatice cu Iranul, în ciuda rivalităţii lor. Cele două ţări îşi multiplică eforturile pentru dezvoltarea schimburilor comerciale şi turistice, şi cooperează asupra dosarului sirian sprijinind totuşi tabere opuse. În acelaşi timp, Turcia, membru al NATO, întreţine relaţii complicate cu Washingtonul, în principal din cauza unor dispute asupra Siriei.

ONU cere Turciei să ridice starea de urgenţă înaintea alegerilor

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al-Hussein, a cerut Miercuri Turciei să suspende imediat starea de urgenţă prelungită pentru a pregăti terenul pentru desfăşurarea unor alegeri credibile, relatează Reuters. „Este dificil să ne imaginăm cît de credibile pot fi alegerile organizate într-un mediu în care opiniile contrare şi provocările la adresa partidului de guvernămînt sunt sancţionate atît de sever”, a transmis Zeid Ra’ad Al-Hussein, într-un comunicat.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a programat alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate în Iunie, a extins starea de urgenţă de şapte ori de la tentativa de lovitură de stat din Iulie 2016.

Într-un raport făcut public în Martie, Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a acuzat regimul turc de arestări în masă, demiteri arbitrare şi alte abuzuri, care în unele cazuri au echivalat cu o „pedeapsă colectivă”.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
05.03.24 - 18:52