Realitatea internationala pe scurt (9 Iulie 2020)

Un expert al ONU cere interzicerea terapiilor de conversie împotriva persoanelor LGBT, considerîndu-le degradante şi discriminatorii

„Terapiile de conversie”, care urmăresc să schimbe orientarea sexuală a persoanelor LGBT, sunt „degradante şi discriminatorii”, a declarat Miercuri un expert independent al ONU, care cere interzicerea lor la nivel mondial, potrivit AFP, potrivit agerpres. „Aceste practici constituie o încălcare flagrantă a drepturilor la integritate fizică, la sănătate şi la libertatea de exprimare a orientării sexuale şi a identităţii de gen ale unei persoane”, a subliniat Victor Madrigal-Borloz într-un comunicat. „Atunci cînd sunt aplicate prin forţă, ele reprezintă de asemenea o încălcare a interdicţiei de tortură şi de rele tratamente”, a adăugat expertul, care a primit în ultimele luni date şi mărturii din circa o sută de ţări. Aceste terapii „vizează exclusiv persoanele LGBT şi integritatea lor personală şi autonomia lor, deoarece orientarea lor sexuală şi identitatea lor de gen nu intră în ceea ce este perceput ca normă dezirabilă”, a declarat el.

Experţii independenţi ai ONU sunt afiliaţi Consiliului Drepturilor Omului, dar opinia lor nu angajează organizaţia. „Terapiile de conversie”, practicate în special în SUA, dar şi în Europa, vizează, deseori împotriva voinţei lor, adolescenţi homosexuali sau transgender. Ele pot implica injecţii masive de testosteron sau tehnici pentru inducerea unei aversiuni, cum ar fi supunerea la electroşocuri a unei persoane căreia i se arată în acelaşi timp acte homosexuale. În 2013, Asociaţia Medicală Mondială a condamnat aceste „terapii de conversie”, spunînd că sunt încălcări ale drepturilor omului şi considerîndu-le incompatibile cu etica acţiunii medicale.

Nici un studiu cunoscut nu a ajuns la concluzia că orientarea sexuală poate fi modificată în manieră permanentă. Totuşi, a fost dovedit ştiinţific că astfel de „terapii” pot duce la depresie, la tulburări anxioase, la pierderea de senzaţii sexuale şi la un risc crescut de suicid.

Merkel: UE trebuie să se pregătească pentru o rupere bruscă a relaţiilor cu Londra

Germania va continua să facă eforturi pentru încheierea unui nou acord de parteneriat cu Marea Britanie pînă la sfîrşitul anului, dar Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru o rupere bruscă a legăturilor din 2021, a declarat Miercuri cancelarul Angela Merkel, în cadrul unei alocuţiuni rostite în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles.

„Progresele din negocieri au fost pînă acum reduse, ca să mă exprim diplomatic”, a spus cancelarul german, în contextul în care ţara sa a preluat în Iulie Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, relatează Reuters. „Am convenit cu Regatul Unit să accelerăm ritmul convorbirilor… Voi continua să fac eforturi pentru o soluţie bună dar ar trebui să ne pregătim şi pentru posibilitatea unui scenariu no-deal”, a adăugat Merkel. Cancelarul german a enumerat printre priorităţile Preşedinţiei germane a UE respectarea drepturilor fundamentale, protejarea climatului, digitalizarea, creşterea rolului Europei în lume şi încurajarea solidarităţii. „Vrem ca Europa să iasă din criza coronavirusului mai unită şi mai puternică”, a mai afirmat Merkel în discursul ei în faţa eurodeputaţilor.

De asemenea, Angela Merkel a cerut sprijin pentru planul de redresare al UE după pandemia de coronavirus, notează DPA. „Cred în Europa. Sunt convinsă de Europa. Nimeni nu poate trece prin această criză de unul singur. Suntem cu toţii vulnerabili”, a subliniat ea.

Paşaportul japonez, cel mai bun din lume pentru călătorii

Paşapoartele japoneze oferă acces la cel mai mare număr de destinaţii din lume fără viză, potrivit clasamentului Passport Index al firmei britanice de avocatură Henley & Partners. Persoanele cu paşaport japonez pot intra în 191 de ţări fără viză sau să primească viză la intrare. Clasamentul – publicat Marţi – se bazează pe datele Asociaţiei Internaţionale a Transporturilor Aeriene (IATA) şi oferă informaţii despre ce nivel de acces oferă fiecare paşaport şi care sunt vizele necesare pentru diferite ţări.

Paşaportul Singapore se clasează pe locul al doilea, oferind intrarea fără viză în 190 de ţări, urmat de paşapoartele german şi Sud-coreean, care oferă accesul în 189 de ţări.

Deţinerea unui paşaport japonez a fost întotdeauna avantajoasă – acesta clasîndu-se anterior pe locul al doilea. Potrivit Guvernului japonez, aceasta reflectă imaginea internaţională bună a ţării ca a treia cea mai mare economie a lumii şi una dintre cele mai sigure ţări. Clasamentul nu ia în considerare restricţiile actuale de călătorie din cauza pandemiei de coronavirus, care pot avea prioritate în faţa informaţiilor privind vizele. În timp ce turiştii japonezi sunt printre cei din 14 ţări care din 1 Iulie pot intra din nou în UE, restricţiile de intrare sunt încă în vigoare pentru SUA, de exemplu, care se clasează pe locul al şaptelea în index.

Talibanii încalcă orice acord şi comit un nou atentat sîngeros în Afganistan

Un atacator sinucigaş taliban a detonat Miercuri un vehicul militar încărcat cu explozivi în apropierea reşedinţei guvernatorului provincial şi a sediului Poliţiei din provincia afgană Kandahar, ucigînd cel puţin trei persoane, transmite agenţia Reuters, potrivit agerpres. ”În jurul orei (locale) 4 dimineaţa, asupra unui atacator sinucigaş care conducea un camion de mare tonaj (al trupelor afgane) forţele de securitate au deschis focul înainte ca el să-şi atingă ţinta, dar a detonat explozivii lîngă sediul Poliţiei şi complexul rezidenţial al guvernatorului”, a declarat un purtător de cuvînt al guvernatorului provinciei.

În urma acestui atac survenit în districtul Sha Wali Kot din provincia Kandahar, au fost ucişi trei membri ai forţelor de securitate şi 14 persoane sunt rănite, inclusiv civili. Talibanii au revendicat atacul, menţionînd într-o declaraţie că acel sediu al Poliţiei era folosit ca centru de comandă pentru operaţiunile forţelor de securitate împotriva insurgenţilor islamişti. Vărsarea de sînge se amplifică din nou în Afganistan, deşi SUA încearcă să medieze un acord de pace între talibani şi Guvernul afgan, după aproape două decenii de război. Potrivit unor diplomaţi, recrudescenţa atacurilor sporeşte atmosfera de neîncredere, în timp ce Guvernul afgan şi talibanii se pregătesc să înceapă negocierile de pace şi Statele Unite îşi retrag trupele în baza unui acord convenit cu talibanii în Februarie.

Neînţelegerile privind eliberarea prizonierilor – Guvernul afgan refuzînd să elibereze 600 din cei circa 5.000 de combatanţi talibani pe care-i deţine – constituie unul din obstacolele majore în calea iniţierii unor negocieri de pace substanţiale.

Berlinul reacţionează la retragerea SUA din OMS

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a descris Miercuri notificarea formală a retragerii Statelor Unite din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) drept un ”regres dureros pentru cooperarea internaţională”, transmite agenţia DPA. ”În lupta împotriva pandemiei este nevoie de mai multă cooperare, nu de mai puţină”, a mai menţionat oficialul german în mesajul său, postat pe Twitter. El a adăugat că Uniunea Europeană va propune reforme pentru consolidarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Washingtonul a notificat Marţi secretariatului general al ONU retragerea SUA din OMS. Preşedintele Donald Trump a acuzat această organizaţie că a eşuat în combaterea pandemiei de COVID-19 şi că ar fi o marionetă a Chinei. Liderul de la Casa Albă anunţase anterior şi suspendarea contribuţiei financiare a SUA pentru OMS, decizie care a stîrnit îngrijorări inclusiv în rîndul aliaţilor SUA.

Poliţia franceză destructurează o reţea de trafic internaţional de ţigări. 12 persoane au fost arestate

Douăsprezece persoane au fost inculpate în Franţa sub suspiciunea participării la o reţea de trafic internaţional de ţigări care aproviziona numeroase puncte de vînzare din regiunea pariziană, a indicat Miercuri Justiţia. Reţeaua „furniza ţigarete autentice şi contrafăcute importate în principal pe cale rutieră din Polonia şi Ucraina”, a precizat într-un comunicat procuroarea din Nanterre Catherine Denis. Zece dintre cei 12 au fost arestaţi preventiv. Este vorba de cetăţeni armeni, belaruşi, ucraineni şi pakistanezi, toţi rezidenţi ai regiunii pariziene. „Primele estimări ale activităţii desfăşurate de aceşti traficanţi, ale căror importuri par să se fi accelerat după izolare, indică profituri de cîteva zeci de milioane de euro”, a menţionat Procuratura.

Arestările au avut loc la 25 Mai şi 29 Iunie şi au fost confiscate în acest context circa 33.000 de cartuşe de ţigări cu o valoare de piaţă de circa 2 milioane de euro, plus 200.000 de euro numerar.

China limitează acordarea de vize pentru americani

China a anunţat Miercuri că limitează acordarea de vize pentru responsabili americani ca urmare a sancţiunilor impuse de Washington, care acuză Beijingul că limitează accesul în Tibet, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres. „China a decis să restrîngă acordarea de vize pentru responsabilii americani care s-au comportat prost în legătură cu Tibetul”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Zhao Lijian.

Autorităţile americane au anunţat, la rîndul lor, Marţi, că vor restrînge acordarea de vize pentru responsabili chinezi ce împiedică accesul străinilor în regiunile tibetane ale Chinei. „În mod regretabil, Beijingul continuă să împiedice sistematic accesul unor diplomaţi şi altor responsabili americani, al unor jurnalişti şi turişti în regiunea autonomă Tibet, precum şi în alte zone tibetane”, a justificat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo. Dimpotrivă, „responsabilii Republicii Populare Chineze şi alţi cetăţeni (chinezi) beneficiază de un mult mai bun acces în SUA”, a continuat Pompeo într-un comunicat.

Drept răspuns, China „se opune ferm acestor măsuri”, a declarat purtătorul de cuvînt al Beijingului, respingînd „o ingerinţă” în treburile interne chineze. „Nu continuaţi pe această cale greşită pentru a nu cauza prejudicii relaţiilor China-SUA, schimburilor comerciale şi cooperării între cele două ţări”, a cerut Zhao. El a dat asigurări că Tibetul este „deschis” străinilor şi că primeşte în fiecare an mii de vizitatori din alte ţări, printre care s-a numărat, anul trecut, şi ambasadorul SUA la Beijing, Terry Branstad. Purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe chinez nu a precizat ce fel de responsabili americani vor fi vizaţi de sancţiuni.

Aceste represalii reciproce intervin într-un context de degradare a relaţiilor bilaterale sino-americane, motivele de discordie devenind tot mai numeroase în ultimele luni: represaliile la adresa Hong Kongului, pandemia de COVID-19, tensiunile din Marea Chinei de Sud, controverse cu privire la componentele electronice ale companiei Huawei etc.

China exercită un control drastic asupra accesului în Tibet, regiune pe care o consideră parte inalienabilă a teritoriului său. Beijingul a recuperat controlul asupra acestui teritoriu în 1951, înainte de plecarea în exil a lui Dalai Lama, în 1959, liderul spiritual tibetan. 

Iată ce vrea să facă Joe Biden în prima zi la Casa Albă!

Joe Biden a declarat că va anula decizia Preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ”în prima zi” a Preşedinţiei sale, în caz de victorie. ”Americanii sunt mai în siguranţă atunci cînd America se angajează să consolideze sănătatea globală. În prima zi a Preşedinţiei mele, mă voi alătura OMS şi voi reafirma leadership-ul nostru mondial”, a declarat candidatul democrat la Casa Albă. Retragerea Statelor Unite din OMS va intra în vigoare la 6 Iulie 2021, la un an după notificarea oficială de Marţi, ceea i-ar acorda lui Joe Biden posibilitatea de a o anula în cazul venirii sale la Casa Albă, în Ianuarie 2021.

UE a semnat contracte cu doi giganţi farma pentru medicamente anti-COVID-19

Comisia Europeană a încheiat acorduri cu companiile farmaceutice Roche şi Merck pentru livrarea de medicamente experimentale care ar putea fi utilizate în tratamentul COVID-19, a informat Miercuri o sursă din Comisie a agenţiei Reuters. Executivul european a ajuns la acorduri pentru furnizarea RoActemra, produs de Roche, respectiv Rebif de la Merck oricăruia din cele 27 de state membre ale UE care doresc să le achiziţioneze, afirmă sursa, care cunoaşte bine problema, dar a cerut să i se păstreze anonimatul dată fiind sensibilitatea subiectului. Reuters nu a reuşit să afle detalii despre termenii acordurilor. Cele două companii nu au fost disponibile imediat pentru comentarii, precizează agenţia.

Austria emite avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova

Austria emite avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, a anunţat Miercuri Guvernul de la Viena, care a invocat o înrăutăţire a situaţiei legate de COVID-19 în aceste ţări, transmite Reuters, potrivit agerpres. Măsura, care înseamnă că orice persoană care soseşte din cele trei state menţionate trebuie să fie plasată timp de două săptămîni în carantină sau să facă dovada unui test negativ la COVID-19, urmează avertizărilor emise săptămîna trecută pentru Serbia şi alte trei ţări non-membre UE din Balcanii Occidentali.

Decizia a fost luată şi după ce peste 3.000 de persoane din provincia Austria Superioară, ce are graniţe cu Germania şi Republica Cehă, au fost plasate în carantină pentru a limita răspîndirea COVID-19. În centrul acestui focar se află un grup de 180 de cazuri legate de o biserică din oraşul Linz cu mulţi enoriaşi români.

”Vă rugăm să nu călătoriţi către aceste ţări. Acesta este apelul nostru urgent, întrucît pe de o parte înseamnă a expune riscurilor sănătatea tuturor, iar pe de altă parte am văzut că există chiar mai multe cazuri importate din aceste state”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de Externe Alexander Schallenberg.

În ultimele săptămîni în Austria au fost detectate aproximativ 170 de cazuri de COVID-19 avînd legătură cu o ţară străină, cea mai mare parte cu ”Balcanii”, a spus Kurz. El a precizat că la frontierele cu Ungaria şi Slovenia controalele vor fi dublate.

Lucru deloc obişnuit, cancelarul austriac a enumerat cerinţele specifice carantinei şi amenzile aferente pentru încălcarea acestora, adăugînd: ”Acest lucru este din păcate necesar pentru că am văzut, în special recent în Austria Superioară, că oameni care au fost testaţi pozitiv nu respectă cerinţele specifice carantinei şi astfel pun în pericol alte persoane”.