Realitatea internationala pe scurt (9 Iulie 2018)

Nemulţumirile lui Trump referitoare la NATO sunt „de înţeles”, afirmă ministrul Apărării britanic

Nemulţumirile Preşedintelui american Donald Trump privind cheltuielile militare ale aliaţilor NATO din Europa sunt „de înţeles”, conform ministrului Apărării din Marea Britanie, Tobias Ellwood, scrie Politico, conform news.ro. Într-un interviu acordat The Telegraph înaintea summit-ului NATO de săptămîna aceasta, el a declarat că Preşedintele american are dreptate atunci cînd vorbeşte despre cheltuielile interne pentru apărare. „Cum noi susţinem mai multe cheltuieli pentru apărare în Marea Britanie, aşa ar trebui să facă şi aliaţii noştri NATO. Lumea devine mai periculoasă, ameninţările mai complexe şi cresc pe mai multe fronturi. Aşa că este de înţeles ca Statele Unite să îşi arate frustrarea şi să le ceară naţiunilor europene să facă mai mult, mai ales că unele state încă nu îndeplinesc standardul de 2%”, a afirmat Ellwood.

Toate statele membre NATO s-au angajat să îşi crească cheltuielile militare pînă la 2% din PIB pînă în 2024 dar multe state membre europene cheltuiesc în prezent mult sub această cifră. „Este interesul direct al Europei să ne îmbunătăţim apărarea, pentru că economiile noastre, care se bazează pe un acces la pieţele internaţionale, vor fi afectate dacă nu vom putea garanta o securitate precum şi să gestionăm eventuale situaţii de urgenţă”, a adăugat Ellwood. Trump a criticat în mod special Germania, care alocă în prezent fonduri în valoare de 1,24% din PIB şi va ajunge la 1,31% anul viitor.

Tragedie feroviară în Turcia: Zece morți și 73 de răniți

Zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 73 au fost rănite ca urmare a deraierii de Duminică a unui tren de pasageri în regiunea turcă Tekirdag (Nord-Vest), a anunţat televiziunea publică turcă TRT Haber, care citează Ministerul Sănătăţii, relatează AFP.

Potrivit TRT Haber, trenul, care transporta 360 de pasageri, venea de la Kapikule, la frontiera cu Bulgaria, şi se îndrepta către Istanbul, cînd şase vagoane ale sale au deraiat. Peste 100 de ambulanţe au fost trimise la locul accidentului, a precizat televiziunea.

Administraţia Trump blochează plăţi de miliarde de dolari din programul Obamacare

Administraţia Trump a blocat plăţi de miliarde de dolari către asigurătorii medicali, în cadrul programului Obamacare, motivînd că o decizie recentă a unui Tribunal federal împiedică distribuirea banilor, transmite Reuters, conform news.ro. Centrul pentru Asistenţă Medicală şi Servicii Medicale (Centers for Medicare and Medicaid Services – CMS), care administrează programele din cadrul legii Affordable Care Act, a anunţat că măsura afectează plăţi în valoare de 10,4 miliarde de dolari. Administraţia Preşedintelui Donald Trump s-a folosit de atribuţiile sale de reglementare pentru a submina programul Obamacare, după ce Congresul controlat de republicani nu a reuşit anul trecut să înlocuiască legea asistenţei medicale.

Aproximativ 20 de milioane de americani sunt asiguraţi medical prin intermediul programului Obamacare. Plăţile au rolul să stabilizeze piaţa asigurărilor medicale prin compensarea asigurătorilor care au avut în 2017 asiguraţi cu boli mai grave şi mai costisitoare. Guvernul colectează bani de la asigurătorii medicali cu asiguraţi relativ mai sănătoşi, ale căror asigurări costă mai puţin. CMS, care este subordonată Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane al SUA, a anunţat că măsura este necesară ca urmare a unei decizii luată în Februarie de un Tribunal federal din New Mexico, care a constatat că Guvernul federal foloseşte o formulă incorectă pentru alocarea plăţilor.

”Am fost dezamăgiţi de decizia recentă a Curţii. În urma acestui litigiu, sunt blocate acum plăţi şi încasări pentru ajustarea riscului în valoare de miliarde de dolari”, a afirmat într-un comunicat directorul CMS, Seema Verma. Un Tribunal federal din Massachusetts menţinuse în Ianuarie formula de alocare a fondurilor. Comunicatul CMS precizează că agenţia a solicitat Tribunalului din New Mexico să reanalizeze decizia şi şi-a exprimat speranţa într-o rezolvare promptă a problemei.

Netanyahu va merge la Moscova pentru a discuta cu Putin despre prezenţa Iranului în Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va merge la Moscova pentru a discuta cu Preşedintele Vladimir Putin despre prezenţa Iranului în Siria, a relatat Duminică agenţia Xinhua, potrivit agerpres. Exprimîndu-se la începutul reuniunii săptămînale a Cabinetului, Netanyahu a afirmat că Israelul ”nu va tolera o consolidare militară a Iranului şi a reprezentanţilor săi în vreo regiune din Siria”. Liderul israelian a precizat că ”va cere de asemenea ca Siria, precum şi Armata sa, să respecte strict acordul de dezangajare”, referindu-se la armistiţiul semnat între Israel şi Siria în contextul războiului arabo-israelian din 1973.

Vizita de o zi a lui Netanyahu la Moscova face parte din politica de coordonare în materie de securitate între Israel şi Rusia în legătură cu acţiunile lor în Siria. ”Ne întîlnim din cînd în cînd pentru a asigura coordonarea în domeniul securităţii şi pentru a discuta, desigur, despre evoluţiile din regiune”, a declarat Netanyahu. Precedenta întîlnire dintre Netanyahu şi Putin a avut loc în Mai la Moscova. Netanyahu a afirmat recent că, în cursul discuţiilor, Preşedintele rus a fost de acord că Iranul nu ar trebui să deţină baze militare în Siria.

Oficial, Israelul afirmă că nu este parte în războiul din Siria, dar a întreprins mai multe atacuri sîngeroase în ţara vecină, susţinînd că ele au avut drept scop să împiedice Iranul de a-şi stabili o prezenţă militară în Siria sau de a opri convoaie cu arme destinate Hezbollahului, miliţie libaneză susţinută de către Iran.

Guvernul american ar fi intrat în contact cu 3 specii de extratereștri. Pactul făcut de SUA cu ei

Phil Schneider, un fost geolog și inginer care a luat parte la operațiuni secrete ale Guvernului SUA, a spus că fostul Președinte american Dwight Eisenhower ar fi făcut un pact cu extratereștri, scrie site-ul theepochtimes.com, care precizează că nu-și asumă teoriile lui Schneider, ci doar face un demers de a le trece în revistă pentru amuzamentul cititorului. Astfel, de-a lungul timpului, geologul a convins multe persoane cu dezvăluirile, uneori șocante, despre existența extratereștrilor. În 1996, a fost găsit mort în apartamentul său și oficial s-a spus că a fost vorba despre o sinucidere. Însă mulți dintre cei care l-au cunoscut sunt convinși că a fost ucis. Potrivit lui Schneider, în 1954, Președintele american de atunci, Dwight Eisenhower, a încheiat un pact cu trei specii de extratereștri. În schimbul tehnologiei avansate a acestora, Eisenhower ar fi dat permisiunea vizitatorilor galactici de a răpi animale și un număr limitat de ființe umane. În baza acelui protocol, extratereștrii puteau testa tehnici de procreare cu condiția ca Guvernul american să fie informat despre ce persoane este vorba.

Timp de decenii, în SUA mii de animale au fost găsite mutilate într-un mod inexplicabil. Unii spun că de vină ar fi animalele de pradă, deși s-a constatat că organele interne au fost îndepărtate cu o precizie chirurgicală. De aceea, mulți martori cred este vorba de experimentele extratereștrilor pomenite de Schneider. În ceea ce privește subiecții umani, Phil Schneider spunea că este vorba de mii de persoane din întreaga lume care au dispărut. În plus, geologul susținea că în apropierea Terrei ar exista nouă specii de extratereștri. Unele dintre acestea, văd ființele umane ca pe „o pungă cu mîncare”.

În urma acestei colaborări, printre altele, Guvernul american a primit formula de fabricație a unui tip de metal aproape indestructibil. Mai multe persoane au confirmat că geologul le-a arătat acest tip de aliaj care conține niobiu, un element chimic existent pe Pămînt, și un altul extraterestru, denumit „marinită”, care nu este cunoscut chimiștilor. Înainte să fie găsit mort, Schneider a afirmat că mai mulți sateliți americani de spionaj sunt construiți cu ajutorul extratereștrilor. Și tot el susținea că, după un timp, cel puțin o rasă nepămînteană a încălcat protocolul de colaborare, răpind mai mulți oameni decît fusese permis, declanșînd un război rece cu Guvernul SUA.

Potrivit geologului, extratereștrii intenționează să cucerească Terra pînă în 2029. De aceea, în ultimele clipe de viață el a cerut Guvernului Statelor Unite să pregătească cetățenii și să facă public tot ce se cunoaște despre rasele extraterestre cu care s-a intrat în contact. După apelul făcut către responsabilii americani, Scheneider a spus: „Nu mai avem o grămadă de timp rămas”.

Premierul canadian, acuzat de hărțuire sexuală. O jurnalistă rupe tăcerea

O jurnalistă aflată în centrul unor acuzaţii de hărţuire sexuală vechi de 18 ani la adresa premierului canadian Justin Trudeau a rupt tăcerea printr-un comunicat trimis postului CBC, pentru a confirma faptele descrise la acea dată, informează AFP, preluată de Agerpres. Un articol nesemnat dintr-un ziar local, care a reapărut recent la suprafaţă, îl acuza în anul 2000 pe Justin Trudeau, la acea dată în vîrstă de 28 de ani şi fără responsabilităţi politice, că a "pipăit" o jurnalistă în timpul unui festival de muzică în Creston, în Vestul Canadei. "Incidentul evocat în articol a avut într-adevăr loc", a confirmat jurnalista vizată, Rose Knight, într-un comunicat "scris fără tragere de inimă, ca răspuns la presiunea mediatică tot mai mare" din ultimele săptămîni.
Textul, apărut la acea vreme în Creston Valley Advance, nu dezvăluia numele jurnalistei şi nu oferea alte detalii asupra gesturilor reproşate lui Trudeau. Articolul menționa, de asemenea, că acesta din urmă şi-a cerut scuze, declarînd că ar fi fost mai prudent dacă ar fi ştiut că jurnalista lucra pentru un cotidian naţional. "Trudeau şi-a cerut scuze a doua zi. Nu am dat curs acestui incident la acea dată şi nu-i voi da curs nici acum", adaugă jurnalista. "Dezbaterea, dacă aceasta va continua, va continua fără mine", conchide ea.

Trudeau a reacţionat pentru prima dată public la această acuzaţie, în timpul unei vizite în trecere în Regina (provincia Saskatchewan), cu ocazia sărbătorii naţional a Canadei. "Îmi amintesc bine de acea zi la Creston (...). Am petrecut o zi bună atunci. Nu am nici o amintire despre nici o interacţiune negativă", a declarat el. "Nu am sentimentul că am acţionat într-un mod necorespunzător, însă respect faptul că altcineva putea să fi trăit aceasta diferit", s-a apărat din nou, Joia trecută, premierul Canadei. Premierul Justin Trudeau se descrie adesea drept "feminist". După ce a venit la putere, el a format un Guvern ce număra tot atîtea femei cîţi bărbaţi şi a adoptat o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte agresiunile sexuale în cadrul partidului sau Guvernului său.

18.000 de bugetari, concediați prin decret de Președintele Erdogan

Peste 18.000 de turci au fost concediaţi Duminică dimineaţă, printr-un decret dat de Preşedintele Recep Erdogan. Printre cei lăsaţi fără loc de muncă se numără 9.000 de poliţişti şi 6.000 de angajaţi ai forţelor armate. Acelaşi document ordonă închiderea a trei ziare şi a unei televiziuni. Presa din Turcia a transmis că acesta a fost ultimul decret pe care Recep Erdogan îl dă sub prevederile stării de urgenţă în vigoare de aproape doi ani, de la tentativa eşuată de lovitură de stat.

Jurnaliştii turci au spus că această situaţie excepţională s-ar putea termina chiar de cînd Preşedintele turc îşi începe noul mandat, conform cu noua Constituţie, care îi dă puteri sporite. Recep Erdogan a promis în campania electorală că va pune punct stării de urgenţă.

Poliția din New York caută o femeie care a atacat oamenii cu artificii

Poliția din New York caută o femeie care a atacat oamenii cu.... artificii. Ea a fost filmată în timp ce lansa salve pirotehnice în direcția trecătorilor, pe o stradă aglomerată din Brooklyn, acum cîteva seri. Oamenii fug speriați, încercînd să se pună la adăpost.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Dacă va fi găsită, femeia va fi judecată pentru comportament iresponsabil și folosirea artificiilor ca o armă.

Jurnalist BBC, drogat și tîlhărit în Moscova de doi taximetriști

Doi suspecți au fost reținuți în Moscova pentru jaf, după ce un jurnalist BBC, prezent în Rusia pentru a transmite de la Cupa Mondială, a fost atacat după ce a luat un taxi fără licență. Incidentul a avut loc în dimineața zilei de Vineri, cînd victima a luat un taxi din centrul Moscovei. În mașină se aflau doi bărbați care i-au oferit cafea. Ulterior, victima și-a pierdut cunoștința și s-a trezit în Nordul Moscovei, moment în care a observat că lucrurile lui, inclusiv telefonul și cardurile, dispăruseră. Paguba se ridică la aproximativ 1.000 de lire sterline, potrivit rt.com. Victima s-a dovedit a fi un jurnalist BBC, care era prezent în Rusia pentru a transmite live de la Cupa Mondială. Acesta și-a continuat activitatea în urma incidentului, dar a alertat autoritățile care au reținut deja doi suspecți.