Realitatea internationala pe scurt (9 Decembrie 2017)

RĂZBOI în toată regula, în Fîșia Gaza: Israelul a început bombardamentele aeriene, o rachetă palestiniană a lovit un oraș evreu

Armata israeliană a ucis un palestinian la Est de Khan Younes: Incertitudini cu privire la moartea unui al doilea palestinian

SCANDAL SEXUAL în politică: O scriitoare face acuzații grave la adresa unui fost ministru

Într-o declarație pentru AFP, Pierre Joxe, în vîrstă de 82 de ani, a precizat: "Mă voi exprima mai pe larg despre acest subiect săptămîna viitoare, după ce îmi voi lua timpul de a analiza toate datele acestei afaceri".

Creşte tensiunea în Israel, după anunţul lui Trump. Atacuri spre şi dinspre Fîşia Gaza, mai multe victime

Raidurile israeliene s-au soldat Vineri cu 15 răniţi în enclava palestiniană, unde doi palestinieni au fost ucişi în confruntări cu soldaţi israelieni într-o ”zi a mîniei” în teritoriile palestiniene împotriva deciziei SUA de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Într-un comunicat, armata israeliană a anunţat că a lansat Sîmbătă dimineaţa mai multe lovituri în Fîşia Gaza în ripostă la tirurile de rachete trase în ajun din Gaza. ”În ripostă la tirurile cu rachete lansate Vineri spre Sudul Israelului, aparatele armatei au vizat patru structuri ale organizaţiei teroriste Hamas în Fîşia Gaza”, a afirmat armata, precizînd că structurile în cauză sunt ”două uzine pentru fabricarea de arme, un depozit de arme şi un complex militar”. Potrivit responsabilului Hamas, doi palestinieni, în vîrstă de 28 şi 30 de ani, au fost ucişi Sîmbătă într-un atac împotriva unei baze a braţului armat al Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, la Nousseirat.

MASACRU în rîndul forţelor ONU pentru menţinerea păcii: 15 morţi şi 53 de răniţi într-un atac al rebelilor în Congo

Un precedent bilanţ indica 14 morţi. În acelaşi atac, "cinci membri ai forţelor armatei din R.D. Congo au fost de asemenea ucişi", a adăugat Consiliul, în declaraţia sa, făcută publică de preşedinţia japoneză în exerciţiu, la finalul unei reuniuni cu uşile închise solicitată de Franţa. "Membrii Consiliului de Securitate condamnă în termenii cei mai fermi toate atacurile şi provocările grupurilor armate contra MONUSCO (Misiunea ONU în RDC)", adaugă textul. "Atacurile deliberate vizînd Căştile Albastre pot constitui crime de război în temeiul dreptului internaţional", arată totodată declaraţia. Potrivit arhivelor AFP, o forţă ONU nu a fost victima unei acţiuni atît de sîngeroase de la moartea a 24 de Căşti Albastre pakistaneze la Mogadiscio, în Somalia, pe 5 Iunie 1993. 
De asemenea, este atacul cel mai grav îndreptat împotriva forţei ONU din fostul Zair, de la desfăşurarea sa pe teren, în 1999. ONU plasează responsabilitatea pe seama a presupuşi membri ai Forţelor de Apărare Aliate (ADF), un grup armat ugandez musulman, activ în regiunea Nord-Kivu, la graniţa cu Uganda. Atacatorii au vizat o bază a unui contingent tanzanian al MONUSCO, joi, la căderea nopţii, la Semuliki, conform unor surse ONU, care adaugă că luptele au durat trei ore. Secretarul general al ONU a cerut autorităţilor RDC "să ancheteze incidentul şi să-i aducă prompt pe instigatori în faţa justiţiei.

9 Decembrie - Ziua internațională împotriva corupției

 Agerpres. Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției este primul tratat cu vocație universală în domeniul combaterii corupției.Declarația Primei Conferințe Anuale și a Adunării Generale a Asociației Internaționale a Autorităților Anticorupție, susținută la 22-26 Octombrie 2006, la Beijing (China), îndeamnă autoritățile competente să aplice prevederile relevante ale Convenției pentru a stabili și întări sistemul de luptă împotriva corupției, precum și încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaționale Anticorupție.Potrivit www.un.org, corupția este un fenomen social, politic și economic complex care afectează toate țările și subminează instituțiile democratice, încetinește dezvoltarea economică și contribuie la instabilitatea guvernamentală.Tema pentru anul 2017 este "Uniți împotriva corupției pentru dezvoltare, pace și securitate".Campania globală "Corupția: un impediment pentru obiectivele dezvoltării durabile", potrivit sursei citate, se concentrează asupra modului în care corupția afectează educația, sănătatea, justiția, democrația, prosperitatea și dezvoltarea.Combaterea corupției este, așadar, o preocupare globală, deoarece corupția se găsește atît în țările bogate, cît și în cele sărace, aceasta contribuind la instabilitate și sărăcie și fiind un factor dominant care conduce țările "fragile" spre eșecul statului.Guvernele, sectorul privat, organizațiile neguvernamentale, mass-media și cetățenii din întreaga lume își unesc forțele pentru a combate corupția. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) sunt în prima linie a acestor eforturi.Cu prilejul marcării acestei zile, au loc multe evenimente: discursuri ale celor care au fost victime ale corupției sau au luptat împotriva ei, concursuri de eseuri pe teme legate de tema corupției, difuzarea de afișe, pliante și alte materiale informative etc.

Statutul Ierusalimului: Statele Unite, izolate mai mult ca oricînd la ONU (AFP)

ONU s-a declarat Vineri "extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă" a situației, după decizia lui Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, într-o reuniune a Consiliului de Securitate în cadrul căreia Statele Unite au apărut mai izolate ca oricînd, notează AFP. Această decizie "nu este în concordanță cu rezoluțiile Consiliului de Securitate", au subliniat la finalul acestei reuniuni de urgență – cerută de 8 membri din cei 15 ai Consiliului – ambasadorii Franței, Marii Britanii, Italiei, Suediei și Germaniei. Ea "nu favorizează perspectiva păcii în regiune", au adăugat diplomații, într-o declarație solemnă, fără a menționa măsuri de retorsiune. În cadrul ședinței, toți partenerii Statelor Unite au criticat decizia lui Donald Trump de o manieră mai mult sau mai puțin apăsată. La ONU, Statele Unite nu au nevoie de "predici" și de "lecții", a ripostat ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, afirmînd că timpul în care Israelul nu era tratat de o manieră justă în Organizație s-a încheiat. Statele Unite "rămîn angajate în procesul de pace" în Orientul Mijlociu, a adăugat Haley, negînd posibilitatea respingerii calității Washingtonului de mediator al acestui conflict. "Cînd va exista un acord de pace, acesta va fi semnat la Casa Albă", a asigurat ambasadoarea americană la ONU. "Înțeleg că schimbarea este dificilă" pentru partenerii Statelor Unite, dar "acțiunile noastre vizează progresul cauzei păcii", a insistat aceasta. "Ierusalimul va trebui să fie capitala celor două state, Israel și Palestina. În absența acordului, nu recunoaștem nici o suveranitate asupra Ierusalimului", au arătat, la rîndul lor, cei cinci ambasadori europeni. "Uniunea Europeană nu va recunoaște nici o modificare a liniilor din 1967, inclusiv referitoare la Ierusalim, în afara celor convenite între părți", au mai susținut diplomații. (AGERPRES)

Emoție, motociclete și rock'n'roll în Paris, la ''omagiul popular'' adus lui Johnny Hallyday

Fanii lui Johnny Hallyday s-au adunat în număr mare Sîmbătă, în Paris, pentru a-și lua rămas bun de la idolul lor, supranumit ''Elvis Presley al Franței'', decedat Miercuri la vîrsta de 74 de ani, informează AFP. Cortegiul funerar al rockerului francez, escortat de sute de motocicliști, a înaintat pe Champs Elysees începînd de la ora 11:00 GMT îndreptîndu-se către Biserica Madeleine, unde a fost organizată o ceremonie religioasă la care au participat familia vedetei, președintele Emmanuel Macron și multe alte personalități din lumea artistică și politică. O mulțime impresionantă s-a adunat încă de la primele ore pe traseul cortegiului, alăturîndu-se persoanelor care au ajuns în timpul nopții pentru a ocupa un loc bun pe trotuare. În această săptămînă, în Adunarea Națională, un deputat a comparat dispariția sa cu cea a scriitorului Victor Hugo, care a fost însoțit pe ultimul drum pe Champs Elysees, în 1885, de două milioane de persoane, potrivit presei de la acea vreme, menționează AFP. Circa 700 de motocicliști veniți din mai multe zone ale Franței, purtînd banderole negre pe brațe, s-au alăturat cortegiului funerar. "Pentru a-l însoți, pur și simplu", a spus unul dintre ei, Thierry Gondoin, la AFP TV. Mai multe mitinguri ale motocicliștilor au fost anunțate și în alte orașe din Franța, în timp ce cîntecele vedetei vor rezona pe stadioanele de fotbal din Ligue 1 și Ligue 2. Starul va fi înmormîntat în cadrul unei ceremonii intime, Luni, pe insula antileză Saint-Barthelemy, unde familia sa deține o proprietate. Corpul său neînsuflețit va fi transportat Duminică dimineața cu un zbor direct. 

Zi istorică pentru IRAK. Premierul de la Bagdad a anunţat "încheierea războiului" împotriva reţelei Stat Islamic

Haider al-Abadi, premierul Irakului, a declarat Sîmbătă că războiul împotriva reţelei teroriste Stat Islamic s-a încheiat, afirmînd că forţele armate irakiene au recăpătat controlul întregii zone de frontieră cu Siria, informează site-ul postului France 24.  "Forţele noastre controlează în totalitate frontiera irakiano-siriană şi anunţ deci încheierea războiului împotriva Daesh (Stat Islamic)'', a declarat premierul cu ocazia unei conferinţe organizate de uniunea jurnaliştilor irakieni. Militanţii Stat Islamic au ocupat zone vaste din Nordul şi Vestul Irakului în urma unei ofensive fulgerătoare în anul 2014, punînd inclusiv în pericol existenţa statului irakian. "Inamicul nostru voia să ucidă civilizaţia noastră, însă am învins prin unitatea şi determinarea noastră", a completat şeful Guvernului de la Bagdad.