Realitatea internationala pe scurt (8 Octombrie 2018)

India cumpără de la Rusia armament în valoare de miliarde de dolari

India şi Federaţia Rusă au semnat un acord pentru cumpărarea de armament în valoare de cinci miliarde de dolari, anunţa Bloomberg. În acest preţ, este inclusă livrarea de sisteme de rachete sol-aer S-400, printre cele mai avansate sisteme de acest gen ale momentului. În plus, pe masă ar exista şi o înţelegere în valoare de trei miliarde de dolari pentru achiziţionarea a patru fregate ruseşti. India s-a arăta, însă, interesată şi în achiziționarea de tancuri T-14 Armata, cel mai nou model de tanc dezvoltat de Federaţia Rusă. Şi în situaţia în care acestea ar fi, într-adevăr, achiziţionate, ar înlocui arsenalul destul de învechit al Indiei, compus preponderent din tancuri model sovietic T-72.

Nu în ultimul rînd, agenţia rusă Tass a anunţat şi faptul că Rosatom, compania nucleară de stat a Rusiei, va construi şase reactoare nucleare în India. Acesta ar fi un proiect critic pentru India, o ţară cu o nevoie de energie electrică tot mai mare datorită creşterii demografice şi cu o reţea electrică suprasolicitată. În 2012, de exemplu, India a suferit mai multe căderi de curent care au lăsat 700 de milioane de persoane în întuneric, paralizînd și mersul trenurilor şi al maşinilor. Statele Unite şi-a arătat deja nemulţumirea vis-a-vis de înţelegerea dintre India şi Federaţia Rusă, ameninţînd partea indiană cu sancţiuni. În luna August, Preşedintele Donald Trump a semnat aşa-numitul Act al Contracarării Inamicilor Americii prin Sancţiuni (CAATSA). Prin intermediul acestui act, Statele Unite au posibilitatea sancţionării oricărui stat care cumpără armament de la Federaţia Rusă sau care face schimb de informaţii cu serviciile ruseşti.

Jurnalist celebru, asasinat cînd a mers la consulatul ţării sale să se căsătorească

Acuzaţii grave ale autorităţilor turce, după dispariţia unui jurnalist saudit în Istanbul.

Poliţia turcă este de părere că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, dat dispărut Marţi, la Istanbul, a fost ucis la Consulatul ţării sale, a făcut cunoscut o sursă apropiată Guvernului de la Ankara, citată de AFP. “Poliţia este de părere în primele sale concluzii că jurnalistul a fost ucis la Consulat de o echipă venită special la Istanbul şi plecată în aceeaşi zi”, a declarat această sursă.

Autor al unor articole de opinie pentru Washington Post, Jamal Khashoggi nu a mai fost văzut de cînd a intrat în Consulat, Marţi după-amiază, pentru o serie de formalităţi legate de viitoarea lor căsătorie, a afirmat logodnica sa, o turcoaică. Jurnalistul, fost consilier al Guvernului saudit, a plecat în exil în Statele Unite anul trecut de teama unei posibile arestări, după ce a criticat unele decizii ale prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi intervenţia militară a Riadului în Yemen.

Într-un articol publicat în Washington Post, în Septembrie 2017, Jamal Khashoggi scria: “Cînd vorbesc despre frică, intimidare, arestări şi denunţări publice ale intelectualilor şi liderilor religioşi care îndrăznesc să-şi exprime părerea, şi vă spun că eu vin din Arabia Saudită, sunteţi surprinşi?”. Arabia Saudită se află pe locul 169 din 180 în clasamentul mondial privind libertatea presei întocmit de organizaţia Reporteri fără Frontiere.

Un partid pro-rus cîștigă alegerile din Letonia

Principala reţea socială din Letonia a fost Sîmbătă obiectul unui atac cibernetic care a constat în difuzarea unui mesaj pro-Kremlin, în momentul în care letonii îşi aleg deputaţii.

Un partid pro-rus s-a clasat pe primul loc la legislative, potrivit primelor estimări, transmite AFP, citează Agerpres.

Funcţionarea reţelei a fost suspendată şi a fost lansată o investigaţie, a anunţat jurnaliştilor purtătorul de cuvînt al acesteia, Janis Palkavnieks. Autorii atacului şi intenţiile lor precise nu au fost identificate deocamdată. “Ne aşteptam la asemenea incidente în ziua alegerilor”, a declarat şeful diplomaţiei de la Riga, Edgars Rinkevics, pentru agenţia LETA. “Autorităţile sunt pregătite pentru astfel de cazuri şi o anchetă asupra atacului cibernetic a fost deja deschisă”, a adăugat el.

Utilizatorii reţelei Draugiem.lv, cunoscută ca Frype.com în ţările vecine, au văzut apărînd pe ecranele lor un mesaj în rusă: “Camarazi letoni, asta vă priveşte. Graniţele Rusiei nu au limite”. Textul reaminteşte sloganurile naţionaliste ruse, apărute după anexarea Peninsulei Crimeea, afirmînd că “Rusia se opreşte acolo unde vrea ea” şi că “Rusia îşi poate alege în orice moment ţările cu care vrea să aibă graniţă”.

Mesajul hackerilor a fost urmat de imagini ale unor soldaţi ruşi în uniformă verde fără semn distinctive în timp ce ocupau Crimeea, tancuri defilînd la Moscova şi Vladimir Putin zîmbind într-un colţ. Potrivit sondajelor difuzate Sîmbătă seară după închiderea secţiilor de votare, partidul Armonia, susţinut de etnicii ruşi, s-a clasat pe primul loc la legislative.

Un student a încercat să fure un avion de pasageri

Un student a încercat să fure un avion de pasageri de pe aeroportul internațional Orlando Melbourne din Florida. În urma incidentului, tînărul a fost deportat în Trinidad Tobago, țara sa de origine. Nishal Sankat, în vîrstă de 22 de ani, a sărit gardul spre pista aeroportului în încercarea de a fura un avion Airbus 321 al unei companii americane, potrivit CNN. Bărbatul a fost oprit de mai mulți angajați aflați pe pistă, iar în urma incidentului, aeroportul a fost închis timp de cinci ore.

Bărbatul s-a deplasat spre aeroport cu un Sedan roșu și, din cauza faptului că porțile erau închise, a sărit spre pistă cu intenția de a fura un avion de pasageri. Mai mulți angajați care se aflau prin preajmă l-au observat și l-au rugat să se identifice și să-și prezinte legitimația. Fiindcă tînărul a refuzat, muncitorii l-au prins și l-au pus la pămînt, potrivit oficialilor aeroportului.

“Ratoni-zombie”, descoperiţi în SUA

Ratonii sunt, în mod obişnuit, creaturi nocturne temătoare, care se deplasează pe patru picioare, însă în statul american Ohio aceste vieţuitoare manifestă un comportament neobişnuit şi chiar ameninţător, în plină zi, relatează AFP. În ultimele două săptămîni, agenţii de Poliţie din localitatea Youngstown au răspuns la numeroase apeluri prin care locuitorii semnalau că ratonii se comportă ca nişte “zombie”, după cum a indicat postul local WKBN.

Potrivit mărturiilor, aceste mamifere adoptă o postură agresivă şi par să-şi fi pierdut teama de oameni. În plus, nici zgomotele sau mişcările nu îi mai sperie. Un fost funcţionar bancar, pasionat de fotografie în natură, Robert Coggeshall, a constatat chiar în faţa casei sale “comportamentul extrem de bizar” al unui raton, care a întrerupt joaca dintre el şi cîinii săi. “S-a ridicat pe picioarele din spate - n-am văzut niciodată un raton care să facă aşa ceva - şi-a arătat colţii apoi a căzut pe spate într-o stare de cvasi-comă”, a declarat bărbatul pentru WKBN precizînd că animalul şi-a revenit curînd şi s-a ridicat din nou în două picioare. O fotografie surprinsă de Coggeshall, în care ratonul poate fi văzut stînd pe picioarele din spate, salivînd şi cu dinţii lungi la vedere, a deveni virală pe internet, iar pensionarul a fost contactat din toate colţurile Statelor Unite.

După ce şi-a dus cîinii la adăpost, Coggeshall a încercat să vîneze ratonul, însă fără nici un rezultat. “El mergea şi făcea acelaşi lucru: se ridica pe picioarele din spate şi îşi arăta colţii”. Animalul a fost în cele din urma eutanasiat, la fel ca și celelalte exemplare aflate în apropiere. Autorităţile responsabile pentru protecţia mediului din Ohio au exclus a priori ipoteza unui focar de epizootie de rabie, fiind mai înclinate să creadă că ar fi vorba despre boala Carre. Această patologie virală contagioasă afectează de obicei canidele, însă se poate răspîndi şi la alte animale carnivore, notează sursa citată. (Sursa: Agerpres)

Aer proaspăt din Noua Zeelandă, îmbuteliat și scos la vînzare

Comercializarea unor recipiente cu aer curat din Noua Zeelandă a stîrnit revoltă, după ce au fost scoase la vînzare la un preț de aproape 100 de dolari. Patru cutii de “Pure Fresh New Zealand Air” erau scoase la ofertă la un preț de 98,99 USD într-un magazin Duty Free din Aeroportul Internațional din Auckland. Un jurnalist a postat o imagine cu oferta de aer proaspăt pe Twitter, catalogînd produsul ca fiind o glumă, luînd în considerare prețul pe care îl afișează. Sticlele, care vin însoțite cu măști de respirație, sunt vîndute în întreaga lume de o companie numită Kiwiana. Pe site-ul companiei, 5 litri de aer proaspăt sunt vînduți la prețul de 34 de dolari. Potrivit site-ului Kiwiana, compania recoltează aerul “deasupra zăpezii” de pe Insula de Sud a Noii Zeelande.

“Acesta este cel mai pur aer pe care îl veți respira vreodată”, se arată într-o reclamă a companiei. (Sursa: Daily Mail)

Trenul de două ori mai rapid decît avionul ar putea deveni operațional anul viitor în Europa

Primul tren supersonic realizat de Elon Musk ar putea deveni operațional de anul viitor în Europa. Acesta promite că va fi de aproape două ori mai rapid decît avionul.

HyperloopTT are aproximativ 32 de metri lungime și cîntărește în jur de cinci tone. A fost construit dintr-un material special de fibră de carbon. O dată ce va fi gata și interiorul, garnitura ar trebui să poată transporta între 28 și 40 de pasageri. Acesta va circula prin tuneluri vidate și ar trebui să atingă viteze de 1.200 de kilometri pe oră.

Trenul a fost prezentat în Spania și va fi dus în Franța, unde va începe testele. Elon Musk spune că va putea străbate o distanță de 600 de kilometri în doar 30 de minute. Mult mai puțin decît un zbor cu avionul.

Elveţia pune capăt secretului bancar, dar România este exclusă pentru că nu îndeplineşte cerinţele internaţionale

Elveţia a pus capăt oficial secretului bancar prin primul schimb automat de informaţii, care a început la sfîrşitul lunii Septembrie, au anunţat autorităţile fiscale elveţiene, citate de AFP. Aceste schimburi iniţiale privesc statele membre ale Uniunii Europene, precum şi alte nouă state şi teritorii, inclusiv Insulele Jersey şi Guernsey, Canada, Norvegia şi Japonia, a declarat Administraţia Fiscală Federală (AFC). Cipru şi România sunt excluse pentru moment deoarece nu îndeplinesc încă cerinţele internaţionale privind confidenţialitatea şi securitatea datelor.  

Transmiterea datelor către Australia şi Franţa a fost, de asemenea, întîrziată, deoarece aceste două ţări nu au putut încă transmite datele lor administraţiei elveţiene "din motive tehnice", a afirmat autoritatea din Ţara Cantoanelor. Aproximativ 7.000 de instituţii financiare, inclusiv bănci, trusturi şi companii de asigurări, sunt înregistrate la AFC şi sunt responsabile de colectarea datelor şi de transmiterea lor către acestea. Administraţia fiscală elveţiană a precizat că a trimis statelor partenere informaţii cu privire la aproximativ două milioane de conturi şi a primit, la rîndul său, informaţii cu privire la cîteva milioane de conturi, adăugînd că cifrele definitive cu privire la datele obţinute nu sunt încă disponibile. Informaţiile privesc, în special numele, adresa, ţara de rezidenţă şi numărul de identificare fiscală, precum şi indicii cu privire la instituţia financiară declarantă, soldul contului şi veniturile de capital. Începînd de acum, schimburile de informaţii vor avea loc în fiecare an. În 2019, ar urma să aibă loc schimburi de informaţii cu aproximativ 80 de state, cu condiţia să îndeplinească cerinţele în materie de confidenţialitate şi securitate a datelor. (Adevarul.ro)

Împușcături în cartierul Champs-Elysees din Paria: Doi bărbaţi au fost grav răniţi

Doi bărbaţi au fost răniţi prin împuşcare, Duminică dimineaţă, în cartierul Champs-Elysées din Paris, de agresori aflaţi pe o motocicletă şi care au reuşit să fugă, transmite AFP, citînd Prefectura de Poliţie din Capitala franceză, potrivit Agerpres. Conform primelor elemente ale anchetei, principala ipoteză este cea a unei reglări de conturi, a indicat o sursă din cadrul Poliţiei. Cele două victime au fost transportate la spital ‘în stare gravă, după ce au fost rănite cu armă de foc’, a precizat un purtător de cuvînt al serviciilor de urgenţă. Cei doi bărbaţi se aflau în automobilul lor în momentul atacului, produs pe bulevardul George-V, arondismentul al VIII-lea al Capitalei, în jurul orei locale 06.00, a indicat Prefectura de Poliţie, confirmînd o informaţie apărută în presă.

Opt poliţişti au fost răniţi în ciocniri cu participanţii la un concert organizat de extrema-dreaptă în Estul Germaniei

Opt poliţişti au fost răniţi uşor, Sîmbătă, seară la un concert organizat de extrema-dreaptă în Estul Germaniei, în ciocniri cu participanţii, au transmis forţele de ordine, potrivit AFP, scrie Agerpres. Concertul la care participau circa 800 de persoane sub sloganul ‘Rock împotriva revărsării de străini’, într-o localitate din landul Turingia, Apolda, a fost oprit de organizatori la cererea Poliţiei în urma acestor incidente. Mai mulţi participanţi au încercat să forţeze un cordon de Poliţie, au atacat poliţişti şi au aruncat cu sticle şi diverse obiecte asupra forţelor de ordine, care au răspuns cu răspuns cu lovituri de baston şi cu spray iritant, conform unui comunicat al Poliţiei publicat Duminică. În paralel, 500 de contramanifestanţi de stînga au defilat într-o atmosferă de calm în aceeaşi localitate. Concertul a fost mutat în ultimul moment la Apolda după ce a fost interzis de autorităţile dintr-un alt oraş unde trebuia să aibă loc.