Realitatea internationala pe scurt (8 Noiembrie 2018)

Cum a scăpat de pedeapsa cu moartea un tată care și-a ucis soția gravidă și cele două fetițe

Final de groază pentru un caz care a oripilat statul Colorado, SUA. Un tată, în vîrstă de 33 de ani, pus sub acuzare pentru că și-a ucis soția însărcinată și pe cele două fiice ale lor și-a recunoscut fapta, relatează BBC. Chris Watts și-a recunoscut faptele după ce avocatul său a obținut o înțelegere prin care procurorii renunță la pedeapsa cu moartea dacă bărbatul acceptă cele 9 capete de acuzare aduse, dintre care 3 pentru omor deosebit de grav.

Chris Watts - care ar fi urmat să devină tată pentru a treia oară - a fost acuzat de uciderea soției lui însărcinate Shanon, de 34 de ani, a fiicelor pe care le aveau împreună - Bella, de 4 ani, și Celeste, de 3 ani. Inițial, a susținut că soția le-ar fi omorît pe fete cînd el i-ar fi spus că vrea să divorțeze. Apoi și-a ucis nevasta într-un acces de furie. Dovezile arătau altceva însă. După ce a comis crimele, bărbatul le-a dat dispărute și a pozat în soțul și tatăl distrus de durere. Cadavrele celor 3 au fost găsite pe terenul unei companii petroliere unde Chris era angajat. Soţia cu pruncul nenăscut în pîntece era într-o groapă, lîngă un rezervor, iar în rezervor se aflau trupurile fetițelor. Investigatorii au descoperit că soţul acuzat de omor avea o legătură amoroasă cu o colegă de muncă.

NASA a testat avionul care va zbura mai repede decît viteza sunetului

NASA a început să efectueze teste pentru a vedea cum reacționează rezidenții din Texas la zgomotul produs de aeronavele experimentale, construite pentru a reduce orele de zbor la jumătate. Agenția spațială a lansat un proiect de cercetare Luni, deoarece continuă să facă experimente pentru următorul avion X-59 sau ”Fiul lui Concorde”, așa cum este numit de piloți. Scopul testării este de a vedea dacă locuitorii din Coasta Golfului din Texas sunt deranjați de zgomotul produs de aeronava care călătorește mai repede decît viteza sunetului, fără a produce zgomotul exploziv al unui boom sonic.

Compania susține că zgomotul pe care îl va face la o viteză de 1.515 km/h nu va fi ”mai tare decît sunetul de închiderii a ușii unei mașini”. Un locuitor dintre cei 500 recrutați de NASA pentru a asculta zgomotul produs de aeronavă spune că a auzit în timpul experimentului cîteva sunete puternice. ”Primul a fost cel mai tare. S-au zguduit ferestrele. Celelalte au fost mai liniștite. Foarte mici”, susține acesta, potrivit Daily Mail. NASA speră că rezultatul testelor sonice va convinge autoritățile aviatice să schimbe reglementările privind zborurile pe uscat pentru a permite o nouă generație de jetoane supersonice.

Reacția surprinzătoare a unui fost gardian nazist în sala de judecată

Un fost gardian SS a plîns în prima zi a procesului în care este judecat pentru complicitate la uciderea în masă a deținuților unui fost lagăr nazist de concentrare. Germanul, în vîrstă de 94 de ani, a fost gardian în perioada Iunie 1942 - Septembrie 1944, la lagărul Stutthof, care se afla lîngă localitatea Danzig, în prezent Gdansk, în Polonia.

Luni, acuzatul, identificat doar cu numele Johann R, a intrat în sala de Tribunal din Munster într-un scaun cu rotile și cu ajutorul unui baston, pentru a asculta acuzațiile că ar fi contribuit la uciderea a sute de prizonieri. Printre aceștia s-au aflat peste 100 de prizonieri polonezi care au fost gazați în Iunie 1944 ”și probabil alte cîteva sute” de evrei care au fost omorîți între lunile August-Decembrie 1944 în timpul acțiunii naziste ”Soluția Finală”. Potrivit The Guardian, acuzatul a început să plîngă atunci cînd avocații supraviețuitorilor Holocaustului au început să citească mărturiile victimelor acelor orori de război.

Potrivit agenției DPA, una din supraviețuitoare, Maria Griesbach, a povestit cum și-a văzut fratele în vîrstă de 6 ani pentru ultima oară în acel lagăr, înainte să fie dus în camera de gazare din Auschwitz. O altă supraviețuitoare, o femeie din Indianapolis, SUA, l-a acuzat pe bătrîn că ”a ajutat la uciderea iubitei mele mame, căreia i-am dus dorul întreaga viață”.

Acuzatul, care este judecat sub incidența legii privind dreptul minorilor, deoarece avea între 18 și 20 de ani la comiterea faptelor, a fost acuzat că a participat în calitate de gardian la crime, a anunțat procurorul din Dortmund. ”Mulți oameni au fost gazați, împușcați sau lăsați să moară de foame”, a adăugat procurorul, subliniind faptul că gardianul SS ”a știut despre metodele de ucidere”.

O femeie din SUA a mers la vot pentru prima dată la 82 de ani, apoi a murit

Gracie Lou Phillips, o femeie de 82 de ani din statul american Texas, a murit la scurt timp după ce a votat pentru prima dată. Femeia, originară din localitatea Grand Prairie, în Nordul statului Texas, a votat pentru prima dată în viaţa ei Joia trecută, în cadrul scrutinului anticipat pentru alegerile de la jumătatea mandatului, iar Luni a murit. Phillips nu îşi exercitase niciodată pînă atunci acest drept, deoarece soţul ei o convinsese că, dacă votează, va trebui să facă parte din juriu la procese, iar afacerea lor va fi afectată. În plus, femeia avea 7 copii şi, potrivit familiei, îi venea greu să plece de acasă pentru a vota.

După ce a văzut însă rezultatul ultimelor alegeri, Gracie Lou Phillips a decis că vrea să se implice şi s-a înregistrat pe lista de alegători. Însă, chiar înaintea scrutinului, s-a îmbolnăvit de pneumonie şi a contractat o infecţie respiratorie gravă. Deşi era în spital, a insista să meargă să voteze şi a fost dusă la secţia de votare conectată la o butelie de oxigen. Gestul ei a fost aplaudat de membrii secţiei de votare. A doua zi, însă, Phillips nu s-a mai ridicat din pat şi Luni a murit. „Ultimele ei cuvinte au fost ‚măcar am votat’, apoi nu a mai spus nimic coerent”, a declarat ginerele ei pentru Washington Post. „Era fericită”. Octogenara ar fi votat doar candidaţi republicani, afirmă acesta.

Topul țărilor afectate de ambițiile industriale „Made in China 2025”

Trei țări din Europa și Asia vor fi cele mai afectate de ambițiile industriale ale Chinei la orizonul anilor 2025. „Made in China 2025” este o marcă pentru creșterea competitivității industriei chineze, ce are ca fundament ideea că omenirea se îndreaptă spre a patra revoluție industrială, bazată pe elemente precum robotica, inteligența artificială, bazele de date și cloud computing (serviciile informatice la distanță). Statele Unite vor fi mai puțin afectate, arată o analiză a Bloomberg Economics. Aceasta din cauza taxării suplimentare a produselor incluse în planul „China 2025”. Țările afectate vor fi Germania, Coreea de Sud și Taiwan-ul, țări care sunt mult mai vulnerabile la ambițiile industriale ale Chinei.

Pedepse înjositoare date angajaților chinezi pentru neîndeplinirea țintei de vînzări

Managerii de la o firmă chineză au fost închiși după ce personalul care nu a reușit să atingă țintele de vînzări a fost obligat să mănînce gîndaci și chiar să  bea urină, potrivit presei locale. Poliția a luat măsuri după ce au apărut videoclipuri care arată că muncitorii sunt biciuiți cu o curea și beau un lichid galben. Mesajele apărute în social-media spun că personalului i s-a cerut să mănînce gîndacii căci n-a îndeplinit obiectivele, potrivit BBC.

Trei manageri au fost puși în închisoare între cinci și zece zile în urma incidentului, raportează South China Morning Post. Un videoclip distribuit pe site-ul Weibo arată că un angajat de sex masculin este în picioare în mijlocul unui cerc și este bătut cu o curea. Alți angajați care, se presupune, sunt angajați ai unei companiei de renovare din orașul Guizhou, pot fi văzuți că bea lichid galben din cupe de plastic, ținîndu-se de nas. Capturile de ecran ale mesajelor de la manageri amenință personalul că va trebui să mănînce gîndaci pentru performanțe slabe. Potrivit rapoartelor mass-media, alte forme de înjosire și pedepsire au inclus consumarea apei de toaletă sau a oțetului sau raderea capului. Compania în cauză a raportat că nu a plătit salariul angajaților pentru ultimele două luni, iar personalul a fost speriat să vorbească, de teamă că ar pierde salariul dacă ar renunța la serviciu.

Poliția din regiunea Zunyi a arestat trei manageri iar aceștia au fost mai tîrziu condamnați la închisoare. Este cel mai recent caz dintr-o serie de altele cu firme chineze care folosesc măsuri neobișnuite pentru a pedepsi, înjosi sau motiva personal.

Rapoartele anterioare au presupus cazuri de angajați care se pălmuiesc sau personalul forțat să dirijeze sau îmbrățișeze pubele de gunoi pe drumuri publice drept pedepse la acțiunile de team-building.

Doi adolescenți au fost împușcați mortal de mama lor. Cum a scăpat al treilea copil

Tragedie într-o familie din Oklahoma. O mamă și-a omorît doi dintre copii, în timp ce aceștia se aflau acasă, în dormitoarele lor. Al treilea copil al femeii a reușit să scape după ce a fugit și a stat ascuns în toaleta.

Amy Leann Hall, în vîrstă de 39 de ani, și-a împușcat mai întîi fiul, în vîrstă de 18 ani, în cap, în timp ce acesta dormea, pe data de 1 Noiembrie. Tînărul a murit pe loc, potrivit People. Apoi femeia s-a dus în camera în care se aflau celelalte două fiice ale sale, hotărîtă să-și ducă planul la sfîrșit și să le omoare și pe acestea. Kloee Toliver, în vîrstă 16 ani, a fost împușcată în cap. Cel de-al treilea copil al femeii, o tînără de 14 ani, a reușit însă să scape. Deși rănită la cap și la gît, adolescenta a fugit în baie și a reușit să-și convingă mama să lase jos arma și să renunțe la planul diabolic. Femeia a fugit apoi de acasă, însă polițiștii au prins-o rapid și au reținut-o.

Fata în vîrstă de 16 ani se află în moarte clinică, urmînd ca medicii să o deconecteze de la aparate, iar organele să-i fie donate. Mezina familiei se află în afara oricărui pericol, însă mai are mult pînă își va reveni psihic după șocul suferit. Potrivit presei locale, femeia, care suferea de probleme psihice, intenționa să se sinucidă după ce își ucidea copiii. Ea ar fi recurs la acest gest extrem pentru „a-și proteja familia de soțul abuziv”, cu care se afla în proces de divorț. Prima apariție la Tribunal a femeii va avea loc pe 29 Noiembrie. Potrivit Poliției, femeia ar fi realizat gravitatea faptelor sale și „îi pare foarte rău”.

Grefiera din SUA care a făcut campanie în România împotriva căsătoriilor gay și-a pierdut funcția

Kim Davis, funcționara din Kentucky care a devenit o „martiră a drepturilor religioase”, după ce a refuzat să valideze căsătoriile între persoane de același sex și care a făcut campanie împotriva căsătoriilor gay și în România, și-a pierdut funcția, în urma alegerilor din SUA, relatează Vice.Kim Davis a obținut 3.566 de voturi, în timp ce adversarul său, democratul Elwood Caudill Jr., a cîștigat alegerile pentru postul de grefier în Rowan County, cu 4.210 voturi.

Davis a devenit faimoasă în SUA în 2015, cînd a petrecut cinci zile în închisoare, pentru că a refuzat să emită licențe de căsătorie pentru cuplurile gay, la scurt timp după ce Curtea Supremă a decis că persoanele de același sex au dreptul constituțional de a se căsători. Semnătura ei era obligatorie pentru obținerea certificatelor de căsătorie, iar în urma scandalului statul Kentucky a schimbat legea, astfel încît să nu mai fie nevoie de semnăturile grefierilor în acest caz.

Kim Davis a fost lăudată, la acea vreme, de republicani proeminenți, inclusiv de Președintele Donald Trump. Femeia s-a întîlnit și cu Papa Francisc, în timpul vizitei acestuia la Casa Albă, și a făcut campanie în România împotriva căsătoriilor între persoane de același sex. Potrivit New York Times, Kim Davis a făcut campanie anti căsătorii gay în România la finalul lui 2017, la invitația președintelui Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu. „Este extrem de îngrijorător că o persoană care a încălcat legea în SUA este adusă în România și prezentată drept o eroină a creștinismului”, a declarat atunci Vlad Viski, președintele MozaiQ. „Am invitat-o pe Kim Davis să împărtășească cu noi lupta ei pentru libertate, credința ei puternică și experiențele ei din închisoare, acesta fiind prețul pe care l-a plătit pentru că și-a păstrat credința”, declara președintele CpF.

În timpul vizitei în România, Kim Davis a făcut campanie în șase orașe, s-a întîlnit cu lideri politici și a acordat interviuri. „Vreau să le dau românilor speranța că pot fi puternici și pot susține familia fără să fie împotriva unui alt grup de oameni. Poți susține ceva fără să fii împotriva altui lucru”, a declarat Kim Davis.

Uniunea Europeană critică clasarea unei anchete de către Ungaria privind deturnările de fonduri europene

Uniunea Europeană a criticat, Miercuri, clasarea de către Ungaria a unei anchete privind presupuse deturnări de fonduri europene de către o societate deţinută în coproprietate de un apropiat al premierului Viktor Orban, estimînd că această decizie ilustrează o lipsă de independenţă a instituţiilor ungare, relatează AFP, scrie Agerpres.

Anunţată Marţi, această clasare este „surprinzătoare”, a postat pe Twitter preşedinta Comisiei de control bugetar a Parlamentului European, Ingeborg Grassle, subliniind că raportul Oficiului de luptă antifraudă a Uniunii Europene (OLAF), la originea procedurii, conţinea „probe solide”.

Jandarmul anti-fraudă al UE a dezvăluit, în Ianuarie, „grave nereguli” şi fapte de „conflicte de interese” privind un vast contract de asigurare a iluminatului public pentru municipalităţile ungare cofinanţat prin fonduri europene, sub egida Ministerului Mediului şi al Energiei. Compania ungară care a cîştigat majoritatea acestor contracte între 2011 şi 2015, Elios Innovative, era la momentul respectiv deţinută în coproprietate de un ginere al lui Viktor Orban, Istvan Tiborcz. Un purtător de cuvînt al Poliţiei ungare, Kristof Gal, a anunţat Marţi că procedura s-a soldat cu neînceperea urmăririi penale, ancheta stabilind că „nici un delict nu a fost comis”. Această concluzie „întăreşte îndoielile privind independenţa autorităţilor însărcinate cu impunerea respectării legii în Ungaria şi confirmă necesitatea unui instrument real pentru protejarea intereselor UE”, apreciază Ingeborg Grassle.

Într-un comunicat trimis AFP, Guvernul ungar a denunţat Joi aceste acuzaţii „calomnioase” ale OLAF, subliniind că „mai multe luni de anchetă” au stabilit că „raportul Elios era o simplă intrigă politică a Bruxellesului” pentru a încerca să-l destabilizeze pe Viktor Orban.

Opoziţia ungară a estimat, la rîndul său, că această clasare a dosarului dovedeşte că anumiţi apropiaţi ai puterii sunt „de neatins”. Aceasta a făcut apel la ţară ca să adere la instituţia Parchetului european, menit să ancheteze asupra fraudelor financiare. La fel ca alte cinci Capitale, Budapesta a refuzat pînă în prezent să se asocieze acestui organism, invocînd riscul unor atingeri aduse „suveranităţii sale”. Membră a UE din 2004, ţara este una din principalele beneficiare ale fondurilor structurale.

Criticii lui Orban îl acuză frecvent pe acesta că a construit un sistem clientelar favorizînd un cerc de apropiaţi, printre care şi ginerele său, care este şi proprietarul unui mare parc imobiliar, notează AFP. Liderului naţional-conservator ungar, al cărui regim a fost caracterizat drept unul de „democraţie iliberală”, i s-a reproşat şi faptul că a limitat independenţa Justiţiei de la revenirea sa la putere, în 2010.

Sticlele cu lapte din Marea Britanie vor avea etichete „termocromice”

Sticlele cu lapte din Marea Britanie vor fi înzestrate cu etichete care îşi vor schimba culoarea atunci cînd temperatura de stocare începe să crească, pentru a ajuta în acest fel familiile din această ţară să îşi reducă risipa alimentară, a anunţat presa britanică Miercuri, citată de Xinhua, scrie Agerpres.

Etichetele care îşi schimbă culoarea vor începe să apară pe sticlele de lapte comercializate în supermarketuri începînd din 2019, potrivit Wrap, un ONG care militează pentru reducerea risipei alimentare şi care colaborează în cadrul acestui proiect cu lanţurile de magazine retail şi cu producătorii de lactate. Aceste etichete „termocromice”, ce conţin cerneală sensibilă la căldură, au fost produse după ce reprezentanţii Wrap au realizat un studiu ce a ajuns la concluzia că familiile britanice aruncă lapte rămas neconsumat, în valoare de 25 de milioane de lire sterline (32,9 milioane de dolari) în fiecare an, care expiră în timp ce se află în frigider.

Etichetele vor contribui la reducerea cantităţii de lapte şi alte produse alimentare care sunt aruncate, întrucît temperatura medie din interiorul frigiderelor este cu 2 grade Celsius mai ridicată, decît limita de 5 grade Celsius admisă în recomandările alimentare oficiale. Familiile britanice aruncă 490 de milioane de cutii cu lapte în fiecare an – în medie 18,5 cutii cu lapte pe gospodărie -, iar temperaturile mai ridicate din interiorul frigiderelor se fac vinovate în mare parte de această situaţie. Noile etichete vor avea un cost nesemnificativ – mai puţin de 1 pence pe sticlă şi cutie de lapte – o dată ce vor fi introduse pe scală largă în consumul public după încheierea perioadei de testare.

Italia: Senatul a dat vot de încredere pentru o lege privind securitatea şi imigraţia

Senatul italian a acordat Miercuri vot de încredere Guvernului asupra unui decret-lege foarte controversat privind securitatea şi imigraţia, lege dorită de liderul partidului de extremă dreapta Liga, ministrul de Interne Matteo Salvini, informează AFP şi Reuters. Guvernul populist italian a cîştigat acest vot cu 163 de susţineri, 59 respingeri şi 19 abţineri, printre voturile împotrivă fiind şi cele din partea a cinci senatori ai Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem, la putere).

Camera Deputaţilor trebuie să aprobe, înainte de sfîrşitul lui Noiembrie, textul adoptat la finele lui Septembrie de Guvernul de coaliţie Liga/M5S, pentru ca acesta să intre în vigoare. Cele două partide nu ar trebui să aibă probleme în a face să fie adoptată aceasta lege în Camera inferioară, dat fiind majoritatea de care dispun. Guvernul a cerut Marţi vot de încredere în Senat pentru a accelera adoptarea acestei legi dorite de Salvini, ministrul de Interne al Italiei şi vicepremier, în timp ce parlamentari ai M5S au depus mai multe zeci de amendamente.

În mod concret, textul înlocuieşte permisele de şedere umanitare, în prezent acordate pentru 25% dintre solicitanţii de azil şi pe o durată de doi ani, cu diverse alte permise, cum sunt, între altele, cel de „protecţie specială”, pe o durată de un an, sau de „catastrofă naturală în ţara de origine”, pe o durată de şase luni. El prevede, de asemenea, o procedură de urgenţă pentru a putea expulza orice solicitant de azil care se dovedeşte „periculos”. Textul legii reorganizează şi sistemul de primire a solicitanţilor de azil, estimaţi la sfîrşitul lui Octombrie la 146.000 şi care vor fi regrupaţi în centre mari, ca măsură de economie. Pe partea de securitate, textul generalizează utilizarea de pistoale electrice şi facilitează evacuarea clădirilor ocupate abuziv.

Într-un comunicat dat publicităţii Luni, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la măsurile prevăzute în text, „care nu furnizează garanţii adecvate, mai ales pentru persoanele vulnerabile sau cu cerinţe speciale, cum sunt victimele unor abuzuri sau torturi”.

„Decret asupra securităţii şi imigraţiei, 12:19, Senatul aprobă. Decret Salvini, o zi istorică”, şi-a exprimat Miercuri satisfacţia Matteo Salvini într-o postare pe contul său de Twitter, după acest vot de încredere. „Trebuie să-i primim pe cei care fug de războaie, însă pentru migranţii economici nu este loc. Cel care fuge de război este fratele meu, însă cel care vine aici pentru a vinde droguri şi a crea dezordine trebuie să se întoarcă în ţara lui”, a adăugat mai tîrziu Salvini.