Realitatea internationala pe scurt (8 Decembrie 2017)

Lavrov, critici dure: Decizia SUA privind Ierusalimul contravine bunului simţ

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a afirmat Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Viena, că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către SUA contravine bunului simţ, relatează Reuters.  „Acest anunţ este contrar bunului simţ”, a declarat Lavrov, referindu-se la anunţul făcut de către preşedintele Donald Trump potrivit căruia Washingtonul recunoaşte Ierusalimul capitală a Israelului. 

Zeci de mii de iranieni au protestat în toată ţara pentru a condamna decizia lui Trump în privința Ierusalimului

Zeci de mii de iranieni au protestat în toată ţara Vineri pentru a condamna decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează agenţia Xinhua.Protestele împotriva SUA şi a Israelului au avut loc înainte de rugăciunea de Vineri, la apelul Gardienilor Revoluţiei (Pasdaran), corpul de elită al regimului iranian. În capitala ţării, Teheran, protestatari furioşi au ieşit pe străzi purtînd pancarte şi bannere, pentru a-şi exprima sentimentele antiamericane şi antiisraeliene şi a lansa sloganuri în sprijinul palestinienilor. ''Al-Quds (Ierusalimul) aparţine musulmanilor şi va rămîne islamic'', strigau protestatarii.
Joi, înalţi oficiali iranieni au condamnat ferm recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi a numit-o ''o încălcare flagrantă a rezoluţiilor internaţionale''. 

Tensiune maximă în Israel: Sute de polițiști au fost mobilizați la Ierusalim înaintea rugăciunii de Vineri

Israelul a desfăşurat sute de poliţişti suplimentari la Ierusalim Vineri, ziua marii rugăciuni pe Esplanada Moscheilor, după apelurile palestiniene la protest împotriva recunoaşterii de către preşedintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului, a anunţat poliţia, potrivit AFP. "Sute de poliţişti şi agenţi de frontieră suplimentari au fost desfăşuraţi în interiorul şi în jurul Oraşului Sfînt", a declarat un purtător de cuvînt al poliţiei, Micky Rosenfeld. 
Esplanada, al treilea loc sfînt al islamului şi venerat totodată şi de către evrei sub numele de Muntele Templului, se află în Ierusalimul de Est, anexat şi ocupat de către Israel. Forţele israeliene controlează toate punctele de acces spre această zonă. Poliţiştii au fost deja desfăşuraţi în număr mai mare decît de obicei pe străzile Oraşului Vechi, fără a se ajunge însă la efectivele din situaţiile de tensiuni puternice, notează AFP. 

Studiu - Obezitatea ar putea fi prevenită prin controlul celulelor adipoase

O echipă de oameni de știință de la Washington University School of Medicine din St. Louis, Statele Unite, a identificat o nouă modalitate pentru a preveni creșterea în volum a celulelor adipoase, un proces care duce la îngrășare și la apariția obezității, informează AGERPRES, citînd Xinhua. Peste o treime din populația adultă din Statele Unite suferă de obezitate, iar costurile medicale estimative generate în fiecare an de obezitate depășesc 147 de miliarde de dolari.Persoanele obeze prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral, atac de cord, diabet și cancer.

Cutremur politic în Polonia: În plin scandal cu Uniunea Europeană din cauza Justiției, premierul Beata Szydlo a demisionat

Vicepremierul Mateusz Morawiecki, ministru de Finanţe, o va înlocui pe Beata Szydlo, care a demisionat, în fruntea Guvernului conservator naţionalist din Polonia, a anunţat Joi partidul Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere, transmite AFP.Purtătoarea de cuvînt a partidului, Beata Mazurek, a afirmat că este o schimbare necesară pentru a face faţă noilor provocări din politica externă şi internă, fără să precizeze natura acestora.Ultimele luni ale anului în curs au adus numeroase schimbări importante în situaţia internă şi internaţională, a mai afirmat Beata Mazurek.Viitorul premier polonez, Mateusz Morawiecki, este un fost bancher strălucit şi un adept convins al etatismului.

Gigantul care le interzice angajaților să spună unde lucrează! Din ce motiv impune această restricție

Este una dintre cele mai cunoscute companii din lume, dar puțini știu, însă, că aceasta are o restricție incredibilă pentru angajați. Salariații acestui gigant nu au dreptul să spună unde lucrează. „Nu ai voie să spui nimănui nimic despre slujba ta. Nu ai voie să le spui oamenii din afara familiei la ce lucrezi”, a declarat un fost stagiar al companiei, conform Business Insider.Angajații Apple nu au voie să spună unde lucrează. Fostul stagiar a dezvăluit și care este motivul pentru care șefii Apple le impun acest lucru salariaților.„Vor să lanseze produse de care toată lumea să fie mulţumită, dar de care să nu ştie nimeni”, a declarat respectiva persoană, pentru Business Insider, informează businessmagazin.ro.Spre deosebire de Google sau Facebook care intervievează oamenii apoi le găsesc anumite posturi, Compania californiană intervievează oamenii pentru roluri specifice, iar managerul echipei specifice se ocupă de interviuri.Stagiarii sunt plătiţi regeşte de către Apple, aceştia cîştigă 38 de dolari pe oră, potrivit internului Apple, ceea ce este similar cu informaţiile de pe site-ul Glassdoor. Astfel, un stagiar Apple cîştigă în jur de 6.700 de dolari pe lună. De asemenea, aceştia sunt plătiţi în plus dacă stau peste program. Mai mult, Apple se oferă să te cazeze dacă nu te deranjează să stai alături de alt stagiar Apple. Dacă nu vrei, atunci compania se angajează să-ţi dea 1.100 de dolari pentru chirie, scrie sursa citată.

Comisia Europeană se implică serios şi sesizează justiţia europeană în cazul Germaniei, Franţei şi Belgiei pentru nerecunoaşterea calificărilor profesionale

Comisia Europeană a sesizat Joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) contra Germania, Franţei şi Belgiei în legătură cu nerespectarea de către acestea a obligaţiei de a notifica transpunerea completă a legislaţiei UE referitoare la recunoaşterea calificărilor profesionale, transmite dpa. Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, statele membre ale UE au avut termen pînă la data de 18 Ianuarie 2016 să transpună în legislaţiile naţionale directiva din 2013 ce prevede un sistem european modern de recunoaştere a calificărilor şi experienţei profesionale la scara UE, conform Agerpres.Scopul directivei este de flexibiliza pieţele muncii şi de a liberaliza suplimentar prestările de servicii, încurajînd în acelaşi timp recunoaşterea automată a calificărilor profesionale în statele membre. Constatînd că, în pofida avizelor motivate trimise autorităţilor belgiene, franceze şi germane în Septembrie 2016, statele respective nu au notificat deocamdată transpunerea completă a directivei, Comisia a decis să sesizeze CJUE.Comisia a recomandat aplicarea unor amenzi zilnice de 62.204 euro Germaniei, de 53.288 euro în cazul Franţei şi de 22.260 euro pentru Belgia de la data deciziei Curţii pînă la intrarea deplină în vigoare a directivei în legislaţiile naţionale. În acelaşi timp, Comisia a invitat Republica Cipru să ridice restricţiile incompatibile cu legislaţia UE în privinţa reglementării anumitor profesii, în domeniile ingineriei şi arhitecturii.