Realitatea internationala pe scurt (8 Decembrie 2017)

Caz unic în lume: Spionii sloveni, în grevă de două zile, cer măriri de salarii

Angajaţii serviciilor slovene de informaţii au intrat în grevă şi revendică măriri de salarii şi condiţii mai bune de muncă, relatează The Associated Press. Ministrul sloven al Administraţiei Publice Boris Koprivnikar a catalogat Joi această grevă drept ”surprinzătoare şi unică”. Spionii sloveni sunt obligaţi de lege să asigure o funcţionare de bază a serviciului în vederea apărării securităţii naţionale, a subliniat el. Presa locală scrie că greva a început Miercuri. Angajaţii Agenţiei Slovene de Securitate şi Informaţii (SOVA) denunţă o lipsă de personal şi o remuneraţie insuficientă. Nici o altă informaţie despre grevă, inclusiv cu privire la cîţi angajaţi participă, nu era disponibilă.

Mii de musulmani protestează în Indonezia şi Malaezia, în urma deciziei SUA privind Ierusalimul

Cîteva mii de protestatari musulmani au organizat manifestaţii în Indonezia şi Malaezia, Vineri, în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters. Liderii Malaeziei şi Indoneziei, ambele state fiind situate în Asia de Sud-Est, s-au alăturat opiniei globale care critică decizia lui Donald Trump. În Indonezia, alte cîteva sute de protestatari s-au adunat în faţa ambasadei de la Jakarta, unii dintre ei purtînd eşarfe în carouri şi strigînd "Allahu Akbar" (Dumnezeu e mare). Manifestaţiile sunt momentan paşnice, iar numărul protestatarilor este mai mic decît anticipaseră autorităţile. Un grup mic de studenţi au protestat în oraşul indonezian Makassar, unde au dat foc steagurilor americane şi israeliene. Ambasada SUA de la Jakarta a îndemnat cetăţenii să evite demonstraţiile şi a anunţat suspendarea serviciilor publice în consulatul din Surayaba, al doilea cel mai mare oraş al Indoneziei.

Medicul american care a abuzat peste 100 de gimnaste a fost condamnat la 60 de ani de închisoare!

Fostul medic al lotului feminin de gimnastica al SUA, Larry Nassar, a fost condamnat, Joi, la 60 de ani de închisoare pentru deţinerea de materiale pornografice cu caracter infantil. Aproximativ 37.000 de imagini cu clipuri video au fost găsite pe computerele sale. Probele au fost concludente pentru sentinţa sa. Larry Nassar a fost condamnat la cîte 20 de ani de închisoare, pentru fiecare dintre cele trei capete de acuzare. Deşi a pledat vinovat, fostul medic a primit pedeapsa maximă din partea tribunalului federal din Grand Rapids. Coşmarul lui Larry Nassar nu se termină aici. El aşteaptă deciziile din alte două procese, în care este acuzat de agresiune sexuală asupra a 125 de sportive, printre care şi membre ale echipei olimpice a SUA. Aly Raisman, McKayla Maroney si Gabby Douglas, toate trei medaliate olimpice, sunt victimele fostului medic al lotului de gimnastică. 

Primul acord UE - Marea Britanie. Garanţiile oferite de Marea Britanie în negocierile pentru Brexit

Marea Britanie şi UE au ajuns la o înţelegere privind negocierile pentru Brexit, Jean Claud Juncker şi Theresa May, anunţînd într-o conferinţă de presă la Bruxelles că discuţiile pot trece în etapa următoare. „Au fost înregistrate progrese suficiente” pentru a trece la următoarea etapă a declarat şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. La rîndul său, Theresa May a anunţat soluţia în problema spinoasă a imigranţilor: „cetăţenii UE din Marea Britanie vor continua să trăiască la fel ca înainte” de Brexit. Jean-Claude Juncker a comentat că este vorba „de un compromis”. Textul înţelegerii vizează trei probleme cheie în negocieri: drepturile cetăţenilor UE, graniţa cu Irlanda şi „nota de plată” a Marii Britanii. Theresa May a explicat că acordul garantează drepturile a peste trei milioane de cetăţeni UE care trăiesc în Marea Britanie „consacrate în legislaţie şi aplicate de instanţe”. Ea a mai spus, totodată, că acordul include şi prevederi financiare „corecte pentru contribuabilul britanic” şi, de asemenea, prevede o soluţie flexibilă în cazul graniţei cu Irlanda, „prezervînd integritatea constituţională şi economică” a Regatului Unit. Prin intermediul unui comunicat, "Comisia Europeană recomandă Consiliului European să concluzioneze că s-au înregistrat progrese suficiente în prima etapă a negocierilor privind Articolului 50 cu Marea Britanie". La 15 Decembrie, Consiliul European trebuie să decidă dacă într-adevăr au fost înregistrate progrese suficiente privind negocierile de Brexit, astfel încît discuţiile cu Marea Britanie să poată avansa la următoarea fază. Vicepremierul şi ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, a declarat Vineri că guvernul său este mulţumit de asigurările pe care le-a obţinut cu privire la evitarea unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Ungaria. Viktor Orban: Dezbaterea din UE vizează libertatea; decalajul dintre ce gîndesc Vest-europenii și acțiunile liderilor lor crește

Dezbaterea care are loc în prezent în Uniunea Europeană vizează libertatea și problema dacă toate statele trebuie să fie "obligate să devină țări de imigrație" sau își pot păstra suveranitatea și să spună "nu" unui astfel de viitor, a afirmat premierul ungar Viktor Orban, într-un interviu televizat citat Vineri de MTI. Între ceea ce gîndesc despre imigrație locuitorii din statele Vest-europene și acțiunile liderilor acestora există un decalaj care continuă să crească, dar "nu poate crește decît pînă la un anumit punct" și apoi oamenii "își vor înlătura conducătorii", a avertizat Orban în interviul acordat Joi seara postului comercial EchoTV. "Într-un final, majoritatea vor fi de aceeași părere cu noi", a conchis el. Orban a mai apreciat că Ungaria trebuie să învețe din greșelile Occidentului și că amestecarea culturilor nu va duce la creșterea calității vieții, ci la scăderea ei, ceea ce, potrivit premierului ungar, trebuie oprit cît mai este timp. Mulți dintre cei care susțin migrația "cred cu sinceritate" că amestecul de culturi este calea spre dezvoltarea umanității, ceea ce poate fi entuziasmant, "dar este împotriva bunului simț", a explicat Orban. În opinia sa, acceptarea unor oameni veniți din culturi foarte îndepărtate nu duce la o viață frumoasă, ci la societăți paralele. Am importa ură, antisemitism, sfîrșitul egalității de gen și al libertății religioase, a argumentat premierul ungar. El a notat, referitor la sesizarea de către Comisia Europeană a Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru o serie de decizii ale Ungariei, că sunt chestiuni care trebuie luate în serios și că țara sa trebuie să-și prezinte argumentele "în mod convingător". Orban a insistat că problemele "Universității Central-Europene (CEU), pseudo-ONG-urilor și sistemului de cote" (de migranți) duc, toate, la finanțistul american George Soros, "ale cărui probleme duc la rîndul lor la chestiunea imigrației". CEU este universitatea lui Soros, care finanțează și conduce ONG-uri, iar migrația face parte din planul său, a mai explicat Viktor Orban, care a prezentat în cursul interviului un document despre care a afirmat că este planul cu șase puncte al lui Soros de transformare a Europei într-o "cultură mixtă". Guvernul ungar luptă împotriva unui "plan foarte real", a dat asigurări Orban.

Întreaga Europă politică este cu ochii spre Germania

Partidul Social-Democrat german (SPD) va începe de Miercurea viitoare discuțiile exploratorii cu conservatorii cancelarului Angela Merkel cu privire la formarea unei coaliții, a declarat Vineri Andrea Nahles, șefa grupului social-democrat din Bundestag, după ce formațiunea a decis Joi seară deschiderea de discuții cu blocul Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU), ceea ce ar putea pune capăt impasului politic de la Berlin, transmite Reuters. Delegații la congresul SPD au votat Joi seară pentru începerea de negocierii cu conservatorii, după ce liderul formațiunii, Martin Schulz, a lansat o pledoarie pentru transformarea, pînă în 2025, a Uniunii Europene în ''Statele Unite ale Europei'', prin adoptarea unei constituții comune. În urma discuțiilor exploratorii se va stabili dacă se va intra în faza negocierilor depline pentru o coaliție.

Pe Tour Eiffel va fi proiectat începînd de Vineri mesajul ''Merci Johnny''

Mesajul ''Merci Johnny'' va fi proiectat pe Tour Eiffel de Vineri pînă Duminică în semn de omagiu adus regretatului cîntăreț francez Johnny Hallyday care a murit Marți 5 Decembrie, a informat edila Parisului, Anne Hidalgo, relatează EFE. Mesajul va fi proiectat și pe fațada complexului AccorHotels Arena, sala de spectacole unde Johnny Hallyday a cîntat o mare parte din formidabila sa carieră, a precizat Anne Hidalgo pe contul său de Twitter. Vedeta de rock franceză va primi și un amplu omagiu popular la Paris Sîmbătă dimineață, la care vor participa și președintele francez, Emmanuel Macron, și soția sa Brigitte Macron. Cortegiul funerar, potrivit familiei artistului și autorităților, va străbate bulevardul Champs Elysee, de la Arcul de Triumf pînă în Place de la Concorde, a subliniat președinția într-un comunicat. Funeraliile regretatului cîntăreț vor avea loc Luni la cimitirul Lorient din insula Saint-Barthélemy, unde Johnny Hallyday avea o proprietate. Potrivit unui comunicat emis de impresarul său, Sébastien Farran, cortegiul funerar va fi însoțit de între 500 și 700 de motocicliști care își vor demonstra astfel afecțiunea pe care au avut-o față de Hallyday și pasiunea lui pentru motociclete. Delegatul poliției Parisului, Michel Delpuech, a precizat că 1.500 de agenți de securitate și jandarmi vor veghea ca evenimentul să se desfășoare în deplină siguranță.

Suntem singuri în univers? Jumătate din populația globului crede în existența vieții extraterestre (sondaj)

Aproape jumătate din populația globului crede în existența unor civilizații extraterestre și dorește să intre în contact cu acestea, este concluzia unui sondaj realizat în 24 de țări care explică, spun cercetătorii, popularitatea durabilă a seriei ''Star Wars'', la 40 de ani de la lansarea primului film din franciză, informează vineri Reuters. În avanpremiera lansării în cinematografe a celei mai recente pelicule din seria ''Star Wars'', ''The Last Jedi'', sociologii au dat publicității un sondaj care arată că un procent de 47% din cele peste 26.000 de persoane chestionate cred ''în existența unor civilizații extraterestre inteligente în univers''. La întrebarea ''credeți că există forme de viață pe alte planete'', un procent și mai mare, de 61%, a răspuns ''da''. Aproximativ un sfert dintre cei întrebați au spus că nu cred în existența unei alte forme de viață inteligente în afara celei de pe Pămînt, potrivit cercetătorilor de la Glocalities. Dintre cei care cred că nu suntem singuri în univers, 60% sunt de părere că ar trebui să încercăm să intrăm în contact cu civilizațiile extraterestre atunci cînd acestea vor fi descoperite. Procentul cel mai mare de persoane care cred în existența vieții pe alte planete a fost înregistrat în Rusia (68%), urmată la mică distanță de Mexic și China. Olandezii, mai ''cu picioarele pe pămînt'', cred într-un procent de doar 28%, arată studiul. Interviurile au fost realizate în 15 limbi, în intervalul decembrie 2015-februarie 2016, în mai multe țări care totalizează 62% din populația globului și 80% din economia globală.