Realitatea internationala pe scurt (7 Mai 2018)

Vladimir Putin, învestit pentru a patra oară în funcţia de Preşedinte al Rusiei

Ceremonia de învestire a lui Putin pentru a patra oară în funcţia de Preşedinte al Rusiei a început, la Kremlin, la ora 12,00 (ora Republicii Moldova). Vladimir Putin a dominat scena politică din Rusia în ultimii 18 ani, fie că a ocupat funcţia de Preşedinte, fie pe cea de prim-ministru. Vladimir Putin urmează să transmită Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, o propunere pentru postul de prim-ministru imediat după ceremonia de învestitură pentru un nou mandat.

Bashar al-Assad, ameninţat cu moartea de ministrul israelian al Energiei: Israelul îl va "lichida" pe Preşedintele Siriei, dacă acesta va permite Iranului să îşi extindă operaţiunile din Siria

Yuval Steinitz, ministrul israelian al Energiei, a declarat, Luni, că Israelul îl va ”lichida” pe Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, dacă acesta va permite Iranului să îşi extindă operaţiunile din Siria, informează site-ul agenţiei de presă Reuters. ”Israelul nu s-a implicat pînă acum în războiul civil din Siria. Dacă Preşedintele Bashar al-Assad va continua să permită Iranului să efectueze operaţiuni pe teritoriul sirian, Israelul îl va lichida şi îi va răsturna regimul”, a declarat ministrul israelian al Energiei. ”Dacă Assad va permite Iranului să folosească baze militare din Siria împotriva noastră, să ne atace de pe teritoriul sirian, ar trebui să ştie că acela va fi sfîrşitul pentru el”, a avertizat Steinitz.

Încă un caz îngrozitor în India: O adolescentă a fost violată, stropită cu benzină şi incendiată

O adolescentă indiană se zbate între viaţă şi moarte după ce a fost violată, stropită cu benzină şi incendiată, a anunţat Poliţia locală, acesta fiind al doilea caz de acest tip în decurs de numai cîteva zile în această ţară, informează AFP, potrivit agerpres. ‘Fata a suferit arsuri de gradul I pe 70% din corp’, a declarat Shailendra Barnwal, un responsabil al Poliţiei din districtul Pakur, din statul Jharkhand (Est). Forţele de ordine au procedat la reţinerea unui individ de 19 ani, care locuieşte în acelaşi cartier cu victima, de 17 ani. ‘A stropit-o cu kerosen şi i-a dat foc’, a adăugat acelaşi oficial indian. Acest atac a avut loc Vineri, în aceeaşi zi şi în aceeaşi regiune unde un fapt similar a scandalizat opinia publică şi unde o tînără violată a fost arsă de vie.

În acest caz răsunător, principalul suspect şi primarul localităţii unde s-a produs crima au fost arestaţi Duminică, iar familia victimei de 16 ani a fost plasată sub protecţia specială a poliţiei. Tînăra din districtul Chatra fusese răpită de la domiciliul său Joi, în timp ce familia sa se afla la o nuntă şi a fost violată în pădure. Rudele sale s-au plîns consiliului bătrînilor din sat, care le-a ordonat Vineri celor doi acuzaţi să efectueze 100 de abdomene şi să plătească o amendă în valoare de 50.000 de rupii (750 de dolari). Furioşi de această sentinţă, suspecţii i-au bătut pe părinţii fetei şi au incendiat locuinţa cu tînăra înăuntru. Aceste tragedii survin în urma unei serii de agresiuni sexuale în India, în pofida înăspririi legislaţiei în materie.

Guvernul a instituit recent pedeapsa cu moartea pentru violatorii copiilor sub vîrsta de 12 ani, după ce o fetiţă de opt ani din satul Kathua (în statul Jammu şi Kashmir, Nord) a fost victima unui viol în grup comis de săteni hinduşi care apoi au ucis-o. Aproximativ 40.000 de violuri au fost înregistrate în India în 2016, dar numărul acestora ar fi mult mai mare din cauza tăcerii care înconjoară aceste cazuri într-o societate care rămîne extrem de patriarhală. 

Israelul a montat deja indicatoarele cu ‘Ambasada SUA’ în Ierusalim

Cel puţin trei indicatoare rutiere cu ‘Ambasada SUA’ au fost instalate Luni la Ierusalim, înainte de deschiderea de săptămîna viitoare a misiunii diplomatice americane în acest oraş, relatează Reuters. Indicatoarele, în engleză, ebraică şi arabă, au fost instalate în apropiere de zona din sudul Ierusalimului unde se află clădirea consulatului SUA, ce va fi reorganizat ca Ambasadă, cînd aceasta va fi oficial relocată la 14 Mai de la Tel Aviv. Preşedintele american Donald Trump a anunţat la sfîrşitul lunii Aprilie că ar putea merge la Ierusalim cu prilejul deschiderii Ambasadei Statelor Unite, pe care a decis să o transfere de la Tel Aviv.

„Ambasada de la Ierusalim a fost promisă de Preşedinţi timp de mai mulţi ani. Ei au făcut cu toţii promisiuni de campanie şi nu au avut niciodată curajul să le pună în aplicare. Eu am făcut asta, deci aş putea merge acolo”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Locul şi data cînd va avea loc întîlnirea istorică dintre Trump şi Kim Jong Un

Summitul istoric între Preşedintele american Donald Trump şi liderul Nord-coreean Kim Jong Un va avea loc, probabil, la mijlocul lunii Iunie, în Singapore, potrivit ediţiei de Luni a cotidianului Sud-coreean Chosun Ilbo, transmite AFP. Summitul se va ţine ‘la mijlocul lui Iunie’, afirmă publicaţia Sud-coreeană, care citează surse diplomatice ce ar deţine informaţia de la consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton. Acelaşi cotidian afirmă că probabilitatea ca summitul să se desfăşoare la Singapore ‘a crescut foarte mult’. Preşedintele Donald Trump a afirmat Vineri că data şi locul întîlnirii au fost stabilite şi vor fi anunţate în curînd. Tot Vineri, Casa Albă a informat că Trump îl va primi de omologul său Sud-coreean Moon Jae-in la 22 Mai, la Washington.

16 femei au fost condamnate, în Iran, la închisoare deoarece că au călătorit în Siria pentru a se alătura ISIS

Iranul a trimis la închisoare 16 femei care au călătorit în Siria pentru a se alătura ISIS, conform unui procuror de la Teheran, scrie Reuters, potrivit news.ro. Femeile au fost obligate de asemenea să restituie banii pe care i-au primit de la gruparea teroristă, conform site-ului de ştiri judiciare Mizanonline, care l-a citat pe procurorul Abbas Jafari-Dolatabadi. „Aceste femei s-au dus în Siria pentru a susţine Daesh (ISIS), au fost antrenate şi au participat la cîteva operaţiuni acolo şi au fost arestate la întoarcerea în ţară”, a declarat procurorul. Nu a fost specificată durata perioadei de încarcerare.

Germania vrea să adopte o lege pentru migraţia lucrătorului calificat

Germania se confruntă cu un deficit de forţă de muncă specializată, astfel că are nevoie de o lege prin care să reglementeze migraţia în sensul încurajării venirii lucrătorilor calificaţi în sectoarele marcate de acest deficit, a declarat şeful Agenţiei Federale a Forţei de Muncă germane, Detlef Scheele, citat Duminică de agenţia de presă dp, potrivit agerpres. Deşi în ultimii ani în Germania au sosit peste un milion de migranţi din afara Europei, aceştia nu au acoperit sectoarele deficitare în forţă de muncă, mulţi dintre ei neavînd calificările cerute sau capacitatea de a se integra.

‘Ne trebuie o lege pentru migraţia lucrătorului calificat (…) Sunt prea multe posturi vacante şi prea puţini lucrători calificaţi pentru a le acoperi’, a spus responsabilul german. ‘Nu vom putea completa golul doar cu germani şi cu străini veniţi din ţări ale UE’, a adăugat el, cerînd ca legea la care face referire să sistematizeze regulile privind acceptarea migranţilor, astfel încît să fie privilegiată primirea acelor migranţi care au calificări utile economiei germane. ‘Din punctul nostru de vedere, lucrătorii calificaţi, nu cei necalificaţi, trebuie să poată imigra’, a subliniat Detlef Scheele.

Macron avertizează asupra riscului declanşării unui război dacă SUA se retrage din acordul nuclear cu Iranul

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat cu privire la posibilitatea declanşării unui război dacă Preşedintele american Donald Trump va decide să retragă SUA din acordul nuclear cu Iranul, scrie Reuters, potrivit news.ro. „Am deschide cutia Pandorei. Ar putea începe un război. Nu cred că Donald Trump îşi doreşte un război”, a declarat Macron. Trump urmează să decidă pe 12 Mai dacă se va retrage din acordul cu Iranul. Conform a doi oficiali ai Casei Albe şi a unei surse apropiate de Casa Albă, Trump este aproape decis să se retragă, însă modalitatea în care va face acest lucru rămîne neclară. Macron a făcut apel la Trump să nu se retragă atunci cînd cei doi s-au întîlnit la Washington luna trecută.

Marea Britanie, Franţa şi Germania doresc continuarea acordului, dar pentru a convinge SUA, sunt dispuse să redeschidă discuţiile despre programul de rachete balistice al Iranului, activităţile nucleare de după 2025 şi rolul Iranului în crizele din Orientul Mijlociu, cum ar fi cele din Siria şi Yemen.

Mevlut Cavusoglu: Ankara va riposta dacă SUA vor sista livrările de armament pentru armata turcă

Turcia va riposta dacă SUA vor adopta o lege prin care vor fi sistate livrările de armament american pentru armata turcă, a declarat Duminică ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat de agenţia Reuters, potrivit agerpres. Camera Reprezentanţilor a SUA a prezentat Vineri detaliile U.S. National Defense Authorization Act, un act normativ ce stabileşte în fiecare an politica de apărare a SUA şi bugetul alocat acesteia, care în propunerea prezentată este de 717 miliarde de dolari. Conform uneia dintre prevederile propuse, Departamentului Apărării i se solicită să înainteze Congresului un raport despre relaţiile dintre SUA şi Turcia, iar pînă la prezentarea acestui raport să fie sistate livrările majore de echipamente militare către Turcia.

‘Dacă SUA ne impun sancţiuni sau vor face un asemenea pas, atunci Turcia cu siguranţă va riposta’, a spus Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat postului CNN Turk, apreciind totodată că măsura propusă în acel act normativ este greşită, ilogică şi incompatibilă cu relaţiile dintre două ţări membre ale NATO. Turcia intenţionează să achiziţioneze peste 100 de avioane americane multirol F-35 şi negociază de asemenea achiziţia unor rachete Patriot. Însă Guvernul de la Ankara a semnat deja cu Rusia un acord pentru cumpărarea de rachete sol-aer ruseşti S-400. Decizia privind achiziţia acestor sisteme, care nu sunt compatibile cu cele ale NATO, nemulţumeşte state membre ale Alianţei, inclusiv SUA, oficiali ai NATO avertizînd Turcia cu privire la consecinţele acestei decizii. Relaţiile dintre Ankara şi Washington s-au deteriorat recent din cauza unei multitudini de chestiuni, printre care politica SUA faţă de Siria, procese care implică cetăţeni turci şi americani în ambele ţări şi achiziţia rachetelor S-400.

Poliţia germană trebuie să aibă dreptul de a-i respinge la graniţă pe migranţii fără acte

Poliţia germană ar trebui să aibă dreptul de a-i respinge la graniţă pe migranţii fără documente de intrare în ţară, a declarat Duminică pentru dpa Ernst Walter, liderul sindicatului din Poliţie, DPoLG, în contextul dezbaterilor care au loc în Germania cu privire la politica de azil, potrivit agerpres. Ministrul de Interne Horst Seehofer a evocat în Aprilie crearea a cinci aşa-zise „centre-ancoră”, unde să fie ţinuţi solicitanţii de azil pînă la prelucrarea cererilor. Potrivit lui Walter, astfel de centre ar deveni inutile dacă Poliţia ar avea dreptul „de a-i trimite în mod legal pe străinii ajunşi la graniţele Germaniei fără permise de intrare înapoi în cele două ţări vecine ale noastre, care sunt fără îndoială sigure”. El a menţionat că toate landurile germane trebuie să „dispună de suficiente centre de reţinere şi să coopereze cu instanţele pentru a-i expulza pe cei care sunt obligaţi să părăsească ţara”. Centrele-ancoră ar urma să înceapă să funcţioneze din Octombrie, dar doar trei din landurile germane s-au oferit deocamdată să ia parte la proiectul-pilot, a indicat săptămîna trecută secretarul de stat în Ministerul de Interne Helmut Teichmann.

Hassan Rohani: SUA vor regreta „mai mult ca oricînd” dacă decid abandonarea acordului iranian

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a avertizat Duminică SUA că vor regreta „mai mult ca oricînd” dacă decid să iasă din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, aşa cum a ameninţat Preşedintele american Donald Trump, relatează AFP şi Reuters. „Dacă Statele Unite abandonează acordul nuclear, veţi vedea în curînd că vor regreta mai mult ca oricînd în istorie”, a spus Rohani într-un discurs rostit la Sabzevar (Nord-Vest), fără a face însă alte precizări. El a menţionat, între altele, în discurs că a dat „de mai multe luni ordinele necesare”, mai ales Organizaţiei iraniene a energiei atomice, în perspectiva deciziei lui Trump, dar iarăşi nu a dat alte detalii. Preşedintele Trump le-a cerut europenilor ca pînă la 12 Mai să găsească un nou text care să remedieze „golurile teribile”, după cum consideră el, ale acordului din 2015, iar în caz contrar SUA se vor retrage. Acordul asupra programului nuclear iranian a fost încheiat în Oulie 2015 la Viena între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), înainte de venirea la Casa Albă a lui Donald Trump, şi reglementează activităţile nucleare ale Teheranului astfel încît să garanteze caracterul lor exclusiv paşnic.

„Jungla din Calais” se mută la Paris? Bogații Franței se vor amesteca cu migranții! Primarul Parisului, de acord cu propunea Partidului Comunist de a transforma parcul public în tabără a migranților

Migranții ar putea să se amestece în curînd cu cei mai bogați rezidenți ai Parisului, după ce consiliul local a obținut aprobarea pentru un plan de găzduire a acestora într-o tabără, într-un cartier exclusivist al Capitalei franceze. Cu o Capitală care se luptă să facă față unui aflux de peste 500 de migranți pe săptămînă, primarul Anne Hidalgo a sprijinit propunerea comuniștilor pentru deschiderea unui adăpost pentru migranți într-un parc din Arondismentul 16, în care locuiesc fostul Președinte francez Nicolas Sarkozy și Xavier Niel, magnatul cu o avere estimată la 9 miliarde de euro.

Consilierii Partidului Comunist din Consiliul Primăriei din Paris au cerut ca o parte din cunoscutul parc Bois de Boulogne, din Arondismentul 16, să fie alocată solicitanților de azil pentru a înființa aici un nou adăpost, cu sprijinul primarului Anne Hidalgo. Consilierii Partidului Comunist au cerut ca o parte din parc, fostul loc de vînătoare al regilor francezi, să fie cedată pentru utilizarea migranților, în condițiile în care numărul imigranților care ajung la Paris continuă să crească, scrie Le Figaro, citat de Breitbart.com. Jean-Noël Aqua, reprezentant al comuniștilor din Consiliul Primăriei, a declarat: „Ar fi frumos ca întreg teritoriul, inclusiv Vestul Parisului, să contribuie la efortul de primire a migranților”.

Taberele improvizate pentru imigranți din Paris au crescut dramatic în ultimele săptămîni, conform celor mai recente estimări  aproximativ 550 de migranți ajungînd săptămînal în Capitala Franței. Aceste tabere au condus, de asemenea, la probleme mari în „Orașul Luminilor” din cauza bandelor de tineri marocani care hărțuiesc localnici în anumite zone și care comit furturi în plină stradă. Luna trecută, 1.600 de rezidenți din Paris, din zonele La Chapelle, Goutte-d'Or și Barbès au cerut Guvernului să ia măsuri pentru combaterea criminalității în creștere. "Jungla” de la Calais, imensa tabără de migranți improvizată în Nordul Franței, cunoscută pentru incidentele și violențele de aici, a fost evacuată de autoritățile franceze, în condițiile în care ea devenise un simbol al eșecului Uniunii Europene în fața crizei migratorii.

 

 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40